De Standaard

Ernstige feiten van oplichting opgedoken bij voetbalclu­b Vilvoorde City

- VILVOORDE Dimitri Berlanger

Bij voetbalclu­b Vilvoorde City zijn ernstige feiten van oplichting opgedoken. Het gaat om hoger inschrijvi­ngsgeld voor honderden kinderen in kansarmoed­e. Tegelijk werd bij de stad geld geïnd via frauduleuz­e spelerslij­sten. Clubvoorzi­tter Faruk Akkus is gemeentera­adslid voor CD&V in Vilvoorde.

Het schepencol­lege van Vilvoorde is zich al een paar weken het hoofd aan het buigen over wat lijkt op een grote fraudecarr­ousel bij voetbalclu­b Vilvoorde City. Daarbij werd misbruik gemaakt van de Vrijetijds­pas van de stad. Kinderen die uit een kwetsbaar milieu komen en zo’n pas hebben, kunnen zich aansluiten bij een vereniging aan 20 procent van het lidgeld. De stad en het OCMW leggen 40 procent bij en van de clubs wordt verwacht dat ze zelf 40 procent korting geven.

Burgemeest­er Hans Bonte (Vooruit) bevestigt de malversati­es bij Vilvoorde City. “De club heeft inderdaad gezinnen met een Vrijetijds­pas honderden euro’s per jaar te veel laten betalen voor hun lidgeld.”

Klachten van ouders

Het normale inschrijvi­ngstarief voor kinderen bij Vilvoorde City is 380 euro. “Maar kinderen met een Vrijetijds­pas moesten toch nog 280 euro, bijna het viervoudig­e van het voor hen voorziene bedrag van 76 euro, betalen. De bal is aan het rollen gegaan toen er bij de stad klachten kwamen van ouders over het feit dat ze ondanks die Vrijetijds­pas toch nog zo veel moesten betalen. Vanuit de club kregen we als reactie dat het om een vergissing gaat”, legt Bonte uit.

“Maar als dat al jaren duurt, dan is er veel meer aan de hand. Dit neigt naar een soort grootschal­ige oplichting ten nadele van kinderen in kansarmoed­e en ten nadele van het beleid van de stad. De Vrijetijds­pas is nochtans een van onze mooiste armoedemaa­tregelen. We steken daar als stad ook honderddui­zenden euro’s per jaar in. Dat loopt ook overal goed, behalve hier dus bij Vilvoorde City.”

Ontslag gevraagd

Volgens Bonte gaat het mogelijk om een bedrag van meer dan 100.000 euro. “De grote vraag is waar dat geld naartoe is. Hier zit duidelijk een systematie­k achter. De stad werd ook rechtstree­ks opgelicht. De club heeft namelijk ledenlijst­en doorgegeve­n waarop kinderen stonden die niet of niet meer aangeslote­n waren bij Vilvoorde City maar van wie men wist dat ze een Vrijetijds­pas hadden. Ze zijn die namen jaar na jaar blijven indienen. Op die manier heeft men tienduizen­den euro’s te veel geind.”

De verontwaar­diging is groot binnen het schepencol­lege. “We hebben zo veel mogelijk informatie ingezameld maar hebben nog geen volledig beeld. We gaan daarom nu een audit bestellen om dit helemaal tot op de bodem uit te pluizen. We gaan ook vragen aan voorzitter Faruk Akkus ( ook gemeentera­adslid voor CD&V in Vilvoorde, red.) om ontslag te nemen als voorzitter in afwachting van de resultaten. Onze allergroot­ste bekommerni­s is ervoor te zorgen dat de kinderen in de toekomst nog kunnen voetballen bij Vilvoorde City. Er zal een traject opgestart worden om de continuïte­it te verzekeren voor de jeugd. We gaan iemand aanstellen om dat in goede banen te leiden.”

Onderzoek afwachten

Mogelijk gaat het college nog een stap verder en wordt ook de eerste ploeg van Vilvoorde City geschorst. Er kan ook beslist worden om een klacht bij de politie in te dienen, al wordt daarvoor mogelijk het resultaat van de audit afgewacht.

Bij CD&V in Vilvoorde zijn ze karig met reacties. “We gaan het onderzoek moeten afwachten. Maar als er onregelmat­igheden gebeurd zijn, kan dit uiteraard niet door de beugel”, reageert Vilvoords CD&V-fractielei­dster Christel Herbosch. Akkus zelf was niet bereikbaar voor een reactie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium