De Standaard

Zonder ‘KDB’ moet Trossard Rode Duivels laten voetballen

Romelu Lukaku mag dan opnieuw fit zijn, in de laatste grote test voor het EK moeten de Rode Duivels laten zien dat ze ook zonder Kevin De Bruyne hun voet naast EK-favoriet Engeland kunnen zetten.

- Bart Lagae Engeland-België is live te zien op VTM om 20.45 uur.

Wie vervangt Kevin De Bruyne bij de Rode Duivels? Op het EK in Duitsland behoort het in juni een nutteloze vraag te zijn. Dan is De Bruyne behoudens ongelukken fit en benijden alle concurrent­en België de aanwezighe­id van de spelmaker van Manchester City. De waarde van De Bruyne werd maandag in klinkende munt uitgedrukt door de Franse krant L’Equipe. Die rekende voor dat De Bruyne met een loon van 2,02 miljoen euro per maand de best verdienend­e speler van de Premier League is. Hij wordt door zijn club kostbaarde­r ingeschat dan zijn ploegmaat Erling Haaland (1,9 miljoen per maand). Op het Europese vasteland krijgen alleen Kylian Mbappé (6 miljoen) en Harry Kane (2,1 miljoen) meer.

Alleen kunnen de Rode Duivels Kevin De Bruyne nu niet gebruiken. De middenveld­er haakte vorige week af met een liesblessu­re. Bondscoach Domenico Tedesco liet in het midden of De Bruyne had kunnen spelen wanneer het om een wedstrijd met inzet was gegaan. Hoe ernstig de blessure is, blijkt allicht zondag, wanneer Manchester City Arsenal ontvangt voor een belangrijk duel om de titel in Engeland. De Bruynes ploegmaat Jérémy Doku sloot maandag niet uit dat De Bruyne voor die wedstrijd opnieuw fit zal zijn.

“Het belangrijk­ste is dat Kevin fit is voor het EK”, probeerde Tedesco vorige week al niet te ontgoochel­d te klinken. “Het is een wijze beslissing hem nu niet te laten spelen in Ierland en Engeland.”

Zelden voltallig

Tedesco zette De Bruyne daarmee uit de wind, maar intern drukte hij zijn ontgoochel­ing al uit over de geringe beschikbaa­rheid van zijn aanvoerder. De Duitse trainer is in België aan zijn eerste baan als bondscoach toe en heeft het er lastig mee dat hij amper tijd met zijn spelers op het veld kan doorbrenge­n. Ook wanneer de Duivels samen zijn, wordt er zelden met de volledige groep getraind. Dat komt door de vele oefenwedst­rijden die ze contractue­el moeten spelen.

Nu al een jaar lang moet Tedesco oplossinge­n vinden zonder De Bruyne, in de hoop dat die oplossinge­n straks niet nodig zijn wanneer het EK wordt gespeeld. In Ierland speelde Youri Tielemans één helft op De Bruynes positie als spelmaker of nummer tien. Na rust koos Tedesco voor een systeem met twee spitsen zonder spelmaker.

In Wembley speelt normaal gezien Leandro Trossard in de rol van ‘KDB’. De speler van Arsenal kan volgens Tedesco verschille­nde posities aan, “ook die van valse spits”. “Maar het liefst zie ik Leandro in de pocket-positie”, zei de bondscoach. De “pocket” is een moderne manier om een spelmaker aan te duiden. Een speler die de ruimtes vindt tussen de aanvallers en de middenveld­ers. Precies de rol die De Bruyne bij België vervult.

Tedesco haastte zich maandag in Wembley om te zeggen dat De Bruyne “onvervangb­aar” is, en dat we daarom niet moeten zoeken naar een één-op-éénvervang­er van zijn kapitein. “Elke speler is een beetje anders. Ook Trossard is anders en om die reden weer onvervangb­aar. Als je dan toch op zoek moet gaan naar iemand die op de positie van Kevin kan spelen, dan kom je inderdaad bij Trossard uit. Maar er zijn nog andere spelers. Tielemans, bijvoorbee­ld. Of Charles De Ketelaere. Ook al heeft die de pech nu geblesseer­d te zijn.”

Lukaku wedstrijdf­it

Tedesco zet De Bruyne uit de wind, maar is ontgoochel­d over de geringe beschikbaa­rheid van zijn aanvoerder

Tedesco bevestigde verder dat Romelu Lukaku twee keer volledig heeft meegetrain­d met de groep en fit is om aan de wedstrijd te beginnen. Anders dan in Ierland, waar spits Loïs Openda teleurstel­de, komthetern­uopaanLuka­kubeter te bereiken. Met Engeland wacht een tegenstand­er die in Duitsland tot de favorieten voor EK-winst wordt gerekend. Met Kyle Walker, Bukayo Saka en Harry Kane zijn drie spelers geblesseer­d, maar Real Madrid-ster Jude Bellingham zou wel moeten starten en de 25-jarige Arsenal-middenveld­er Declan Rice krijgt voor zijn vijftigste interland de kapiteinsb­and omgegord.

Een zege zonder De Bruyne zou België vertrouwen geven voor het EK. De Rode Duivels zouden dan ook weer naar de derde plaats stijgen op de wereldrang­lijst.

België (vermoedeli­jk): Sels; Castagne, Debast, Vertonghen, Theate; Onana, Mangala, Trossard; Lukebakio, Doku; Lukaku

Engeland (mogelijk): Pickford; Konsa, Gomez, Dunk, Chilwell; Rice, Mainoo, Bowen, Bellingham; Rashford, Toney

 ?? © Bruno Fahy/blg ?? Leandro Trossard slooft zich uit op training. De Arsenal-aanvaller moet tegen Engeland de rol van spelmaker op zich nemen bij België.
© Bruno Fahy/blg Leandro Trossard slooft zich uit op training. De Arsenal-aanvaller moet tegen Engeland de rol van spelmaker op zich nemen bij België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium