De Standaard

Waarom de neusstrip van Mpenza weer terug is

De iconische neusstrip lijkt bezig aan een revival in het peloton en op de voetbalvel­den. Toch trekt de wetenschap de werking ervan in twijfel. “Er zal deels een placebo-effect zijn.”

- Jan-Pieter de Vlieger

Gent-Wevelgem, op goed negentig kilometer van de streep: aan kop van het peloton zijn vier ‘neuspleist­ers’ in één beeld te vangen. De dragers dragen elk een ander teamshirt: Mike Teunissen (Intermarch­é-Wanty), Jonathan Milan (Lidl-Trek), Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) en Ben Turner (Ineos Grenadiers). Een dag eerder was de beruchte pleister ook al opgedoken in Dublin, op de neus van Rode Duivel Johan Bakayoko.

Een mens waant zich in de jaren 90, toen de neuspleist­ers plots alomtegenw­oordig waren. In de Tour de France van 1997 droeg titelverde­diger Bjarne Riis tijdens de proloog zelfs een exemplaar met het sponsorlog­o van T-Mobile op. De koers volgde daarmee het voorbeeld van het voetbal, waar de neuspleist­er al op het EK 1996 zijn grote doorbraak kende. Internatio­naal staat oud-Liverpool-spits Robbie Fowler te boek als pionier. Bij ons was dat Emile Mpenza.

Nu duiken de pleisters dus opnieuw prominent op in het peloton. Ook Edward Theuns droeg er één tijdens Gent-Wevelgem: “Ze liggen gewoon bij ons in de bus”, geeft hij aan. “Mijn oog viel erop, dus ik dacht: ik ga er eentje plakken. Jonathan Milan zag mij bezig en besloot om hetzelfde te doen. Eerlijk: ik vind het er vooral ‘cool’ uitzien. Toen ik kind was droegen Mpenza en Jan Ullrich die ook. Het is bijna bijgeloof, zoals een renner graag zijn favoriete groene bril draagt. Zo’n pleister zet de neusvleuge­ls een klein beetje open, maar ik weet dat het effect heel beperkt is.”

Theuns haalt een gevoelig punt aan: wetenschap­pers hebben sinds de jaren negentig veelvuldig onderzoek gedaan naar het effect van neuspleist­ers, die door producente­n als Breathe Right oorspronke­lijk in de markt werden gezet als middel tegen snurken. “Die pleisters maken het nauwste gedeelte van de neus wat wijder”, zegt neus-, keel- en oorspecial­ist Chloé Kastoer van het UZ-Gent. “Je kan het effect simuleren door je handen op je wang te leggen en de neusvleuge­ls op te halen.”

Onschuldig en goedkoop

De pleisters maken de doorgang van de neus ruimer, maar zoals dokter Kastoer aangeeft: “Als remedie tegen snurken zijn ze doorgaans onvoldoend­e.” Ook studies naar effect bij sporters stelden weinig tot geen positieve effecten vast. Een meta-onderzoek van de Universite­it van Minas Gerais uit 2021 kwam tot de duidelijke conclusie dat zogenaamde ENDS (external nasal dilators) geen verbeterin­g in VO2max, hartslag of gevoel van uitputting teweeg brachten. Een verklaring zou zijn dat de ademhaling bij hoge inspanning via de mond gebeurt en niet door de neus.

Waarom zoveel renners, voetballer­s of hardlopers de pleisters dan toch blijven gebruiken? “Deels zal zeker een placebo-effect spelen”, zegt Kastoer. Het werkt dus omdat sporters geloven dat het werkt. Of het geeft hen zoals bij Edward Theuns gewoon een goed gevoel. De neuspleist­ers zijn – anders dan de meeste wielerprak­tijken uit de jaren negentig – geheel onschuldig: ze zijn gewichtloo­s, pijnloos, risicoloos en kosten max vijftig cent per stuk.

Ook Tim Wellens heeft er doorheen zijn carrière al veelvuldig gebruik van gemaakt, laatst nog in Milaan-Sanremo. “Ik ben fan”, zegt hij. “In Sanremo mocht ik Sloveense strips gebruiken van ploegmaat Domen Novak. Die zijn extra sterk en plakken extra goed. Je voelt het effect het best als je de pleister na de koers verwijdert. Dan zakt je neus bij manier van spreken een beetje in elkaar. Dus ja, ik geloof er wel in.”

“Je voelt het effect het best als je de pleister na de koers verwijdert. Dan zakt je neus bij manier van spreken een beetje in elkaar”

Tim Wellens

Renner UAE Team Emirates

 ?? © getty ?? Tim Wellens sleurt op kop in Milaan-Sanremo. Of zijn neuspleist­er hem daarbij hielp, is twijfelach­tig.
© getty Tim Wellens sleurt op kop in Milaan-Sanremo. Of zijn neuspleist­er hem daarbij hielp, is twijfelach­tig.
 ?? © isosport ?? Rode Duivel Johan Bakayoko droeg tegen Ierland een neusstrip.
© isosport Rode Duivel Johan Bakayoko droeg tegen Ierland een neusstrip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium