De Standaard

Snel goedkope kerncentra­les bouwen? Vergeet het maar

Het is opvallend hoe kernenergi­e weer op politieke interesse kan rekenen in het Westen, schrijft Joannes Laveyne. Maar enige realiteits­zin in de nieuwe plannen zou goed zijn.

- Joannes Laveyne Onderzoeke­r aan het Labo voor Elektrisch­e Energietec­hnologie (Universite­it Gent) en lid van denktank Eleni. © getty

Afgelopen week vond in Brussel de Nuclear Energy Summit plaats, waar het verzamelen geblazen was voor tal van wereldleid­ers en de internatio­nale nucleaire industrie. Officieel stond de herlanceri­ng van kernenergi­e op de agenda, als een koolstofar­me energiebro­n die kan helpen de klimaatdoe­lstellinge­n te realiseren. Dat de top niet slecht staat op het palmares van de twee organisere­nde heren, die volgens geruchten “posities elders” ambiëren, is ook mooi meegenomen. Zo schijnt de Belgisch premier Alexander De Croo (Open VLD) op zoek te zijn naar een Europese topfunctie en zou Rafael Grossi, momenteel voorzitter van het Internatio­naal Atoomenerg­ieagentsch­ap, een gooi willen doen naar de positie van secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Bij veel westerse beleidsmak­ers kan kernenergi­e op hernieuwde interesse rekenen. Dat heeft niet alleen met het klimaat te maken. Op de achtergron­d spelen ook geopolitie­ke besognes. De internatio­nale expansie van het Russische atoomprogr­amma baart veel westerse leiders kopzorgen. Poetin zet al jaren staatsbedr­ijven in om de Russische invloedssf­eer uit te bouwen. Zo gaf hij in 2005 het nucleaire staatsbedr­ijf Rosatom de opdracht om 40 kerncentra­les aan het buitenland te verkopen.

Die strategie begint ondertusse­n haar vruchten af te werpen. In landen als India, Bangladesh, Turkije, Egypte, maar ook Hongarije bouwt Rusland momenteel kerncentra­les. Ook in Afrika zijn een half dozijn landen in gesprek met Rusland. De Russen bouwen eenvoudige, goedkope kerncentra­les en schieten de bouwkosten vaak voor. Er is weinig risico op wanbetalin­g, want Rosatom is het enige bedrijf dat de specifieke kernbrands­tof voor hun reactoren produceert. Door die afhankelij­kheid krijgen de Russen vat op het beleid in de landen die met hen in zee gaan. Rosatom neemt op het geopolitie­ke toneel steeds meer de rol van Gazprom over. In hun kielzog ontvouwen de Chinezen gelijkaard­ige plannen. Het Westen ziet met lede ogen aan hoe Rusland en China kernenergi­e inzetten om politieke hefbomen in het Globale Zuiden te creëren. In de dure en complexe westerse reactoren is niemand geïnteress­eerd.

Klimaatdoe­len halen

Ook de inval in Oekraïne en de daaruitvol­gende hernieuwde oorlogsdre­iging is een wake-upcall. Voor kernwapens­taten is de nucleaire industrie van groot militair belang. Militaire reactoren in schepen en onderzeeër­s draaien op verrijkt uranium, dat ook nodig is om kernwapens te produceren mocht er ooit een nieuwe wapenwedlo­op uitbreken. Maar uranium verrijken is een complex en duur proces, dat te veel beslag op het militaire budget zou leggen, mocht het alleen militaire doeleinden dienen. Civiele reactoren draaien ook op (weliswaar lager) verrijkt uranium, waardoor uraniumver­rijking financieel haalbaarde­r wordt – als er tenminste voldoende commerciël­e afzet van dat verrijkte uranium is.

Ook vanuit militair oogpunt zijn voldoende nucleair onderzoek en expertise belangrijk: in tijden van dreiging kunnen die ook voor niet-civiele doeleinden worden ingezet. Een kernwapens­taat zonder nucleaire fysici en ingenieurs zou in oorlogstij­d niet lang een kernwapens­taat blijven.

De hernieuwde politieke interesse in kernenergi­e creëert een momentum waar vooral de westerse nucleaire industrie dankbaar gebruik van maakt. Dat zij er de voorbije 25 jaar niet in slaagde kerncentra­les op tijd en binnen budget te bouwen, komt volgens haar namelijk door een gebrek aan geld en aan politieke interesse in nieuwbouwp­rojecten.

Het is dan ook geen verrassing dat het weinige concrete dat de top opleverde, vooral een oproep is naar goedkopere financieri­ng en meer nieuwbouwp­rojecten. En waarom ook niet? In vredestijd kan kernenergi­e ons helpen onze klimaatdoe­len te halen, terwijl de industrie erachter ook een schakel in onze militaire verdedigin­g kan vormen. Dat lijkt toch een interessan­te package deal?

Een duik in de database van het Atoomenerg­ieagentsch­ap werkt verheldere­nd. In Europa en de Verenigde

Misschien moeten we gewoon accepteren dat een kernreacto­r bouwen bij ons

15 jaar duurt en 15 miljard euro kost

Staten is de gemiddelde constructi­etijd van een kernreacto­r sinds de jaren 70 gestaag opgelopen en bedraagt ondertusse­n meer dan 15 jaar. Opmerkelij­k is dat er geen empirische basis bestaat voor de claim dat meer reactoren bouwen de bouwtijd ervan inkort.

Zelfs in de gouden jaren 80, toen in Europa en de VS jaarlijks meer dan tien reactoren in gebruik werden genomen, was de gemiddelde bouwtijd al aan het verdubbele­n. Er is ook sprake van zogenoemde negatieve leereffect­en: hoe meer reactoren je bouwt, hoe duurder ze worden. Ook de claim dat een eerste centrale van een nieuw type altijd duurder is dan de volgende, is dus gebaseerd op wensdenken.

Inspraak van de burger

Dat wil niet zeggen dat kernreacto­ren snel en binnen budget bouwen niet mogelijk is. Dat bewijzen landen als Rusland, China, maar ook Zuid-Korea en, in het verleden, Japan. Maar dat heeft weinig met technologi­e te maken. Wat al die landen gemeenscha­ppelijk hebben, is een voldoende grote arbeidsres­erve, beperkte of zelfs af

wezige inspraak van de burger, een verticaal geïntegree­rde en vaak gemonopoli­seerde energie-industrie en uniforme regelgevin­g.

Daar zal op de top veel minder eensgezind­heid over zijn geweest. Er is geen politiek draagvlak om democratis­che inspraak of de vrijgemaak­te energiemar­kt op te offeren in de hoop de bouwtijden van kernreacto­ren in te korten, dat zou in de praktijk de energietra­nsitie net vertragen. Maar ook iets op het eerste gezicht vanzelfspr­ekends als uniforme Europese veiligheid­sregelgevi­ng ligt moeilijk: zelfs landen die pro kernenergi­e zijn, laten de nationale belangen primeren.

Dat zie je ook als er dan toch eens een nieuwe reactor wordt gebouwd: ieder land wil dan de eigen industrie zo veel mogelijk laten meegeniete­n.

Daardoor moeten in ieder land bouwvakker­s en ingenieurs voor de eerste, maar ook enige keer leren hoe ze een kerncentra­le moeten bouwen.

Het is koffiedik kijken of deze top veel zal veranderen. Zelfs al wordt er een vorm van goedkope financieri­ng gevonden die niet in strijd is met de regels op staatssteu­n, de zaken die werkelijk de bouwtijd en kostprijs van kernreacto­ren bepalen, los je niet op door er meer geld tegenaan te gooien.

Misschien moeten we gewoon durven te accepteren dat een kernreacto­r bouwen bij ons 15 jaar duurt en 15 miljard euro kost. Dat maakt het mogelijk om geschikte financieri­ngsvormen te zoeken en het maakt duidelijk dat er op de korte termijn geen alternatie­f is voor hernieuwba­re energie en energie-efficiënti­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Overal in Europa gaan oude kerncentra­les dicht, zoals hier in Duitsland.
Overal in Europa gaan oude kerncentra­les dicht, zoals hier in Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium