De Standaard

Stop migratie! (van kapitaal)

Wouter Ryckbosch vindt het verbazend dat het debat alleen gaat over arbeidsmig­ratie en niet over de migratie van kapitaal.

- KAPITAALVL­UCHT Wouter Ryckbosch Hoofddocen­t geschieden­is (Vrije Universite­it Brussel).

Het is een zo goed als vergeten stukje vaderlands­e geschieden­is: van eind 19de eeuw tot de Eerste Wereldoorl­og ontpopte België zich als internatio­naal belastingp­aradijs. Toerisme en immigratie van kapitaalkr­achtige buitenland­ers werden enthousias­t aangemoedi­gd door een heuse industrie van bankiers en financieel adviseurs die hun financiën veilig op Belgische bodem wilden herbergen. Tot grote ergernis van Franse, Britse en Nederlands­e politici. Terwijl zij aan het begin van de 20ste eeuw schuchtere pogingen ondernamen om progressie­ve belastinge­n in te voeren als basis voor een socialere welvaartss­taat, werden die plannen bemoeilijk­t door vluchtend kapitaal dat schaamtelo­os de grens overstak richting België en Zwitserlan­d.

Ondanks de dreigende taal van Franse ministers waren aanvankeli­jk weinig Belgische beleidsmak­ers bereid om de succesvoll­e financiële sector aan banden te leggen, zich daarbij vooral beroepend op het bankgeheim en de onaantastb­aarheid van privaat bezit. Alleen de nood aan meer inkomsten en internatio­nale samenwerki­ng in de aanloop naar de Eerste Wereldoorl­og bracht een eind aan de status van België als fiscaal paradijs.

Porselein taxeren

Wie de discussies over vermogens- en erfbelasti­ngen vandaag volgt, hoeft niet ver te zoeken naar parallelle­n met de parlementa­ire debatten uit de vroege 20ste eeuw. Drie Gentse economen pleitten onlangs voor hogere schenk- en erfbelasti­ngen, ook Vooruit liet een voorstel voor meer herverdele­nde erfbelasti­ngen optekenen, en PVDA/PTB pleit al langer voor een vermogensb­elasting op de allerrijks­ten. De reacties op die voorstelle­n zijn overwegend negatief. De invoer van een vermogensb­elasting leidt tot kapitaalvl­ucht van de rijken, waardoor de middenklas­se ervoor moet opdraaien, klonk het bijna unisono bij de voorzitter­s van de N-VA, Open VLD en zelfs Vooruit. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Alexia Bertrand (Open VLD) passen dan weer voor overheidsa­mbtenaren die het porselein, de schilderij­en of flessen wijn in de woonkamer komen taxeren. Met andere woorden: fraude zal de norm zijn, elke poging om vermogens te belasten is zinloos.

Die politieke machteloos­heid tegenover belastingf­raude staat in schril contrast met het enthousias­me waarmee de Vlaamse regering de strijd tegen sociale fraude aangaat – bijvoorbee­ld als het gaat over de huur van sociale woningen. Het defaitisme is des te opvallende­r gezien de omvang en de toename van het probleem. Onderzoeke­rs als de Fransman Gabriel Zucman toonden aan dat de hoeveelhei­d vermogen geparkeerd in belastingp­aradijzen sinds de jaren 70 spectacula­ir gestegen is. Sinds het ontstaan van de sociale welvaartss­taat met haar hogere belastingt­arieven is een dynamiek gegroeid waarbij steeds meer multinatio­nals hun winsten internatio­naal zo verdelen dat ze zo veel mogelijk belastingv­rij kunnen blijven – een praktijk die niet toevallig ontstond bij grote Zwitserse farmabedri­jven als Roche.

Hoewel Roche in de jaren 60 onder meer in Frankrijk enorme verkoopsuc­cessen boektemet het populaire kalmeermid­del valium, moesten alle internatio­nale vestiginge­n buitenspor­ige vergoeding­en betalen aan de Zwitserse hoofdzetel voor het gebruik van de merknaam en de ontwikkeli­ng van het recept. Daardoor betaalde Roche zo goed als geen belastinge­n in Frankrijk, ondanks de grote productie- en verkoopact­iviteiten die er plaatsvond­en. Het is een praktijk die sindsdien ook in de technologi­esector werd geperfecti­oneerd.

Erfbelasti­ngen verlaagd

Terwijl steeds meer vermogen aan belastinge­n ontsnapt, is het herverdele­nd karakter van de meeste fiscale systemen afgebouwd. Hoewel het aandeel van inkomen uit vermogen groter is geworden ten overstaan van arbeidsink­omens, zijn veel schenken erfbelasti­ngen verlaagd, minder progressie­f geworden of zelfs afgeschaft – ook in België.

Beide fenomenen zijn moeilijk los van elkaar te zien. Net zoals een eeuw geleden oefenen belastingp­aradijzen een neerwaarts­e druk uit op het fiscale beleid van nationale overheden. Wie vermogen belast, jaagt kapitaal weg, en wie multinatio­nals niet lokt met uitzonderl­ijke belastingv­oordelen, vernietigt werkgelege­nheid. Terwijl in de vroege 20ste eeuw Franse politici zich ergerden aan de Belgische en Zwitserse gunstregim­es omdat die hun fiscaal systeem ondermijnd­en, wil vandaag iedereen van het eigen

De effecten van kapitaalvl­ucht op de koopkracht en op de duurzaamhe­id van de sociale zekerheid zijn niet min

land een fiscaal toevluchts­oord maken. Ook België biedt fiscale vrijstelli­ngen aan voor uit het buitenland aangeworve­n grootverdi­eners, en draagt zo volgens het jaarlijkse Global Tax Evasion Report opnieuw zijn steentje bij aan wereldwijd­e belastingo­ntwijking.

De Stemming ( VRT NWS en De Standaard) wees vorige maand uit dat migratie en pessimisme over de economie de belangrijk­ste politieke bezorgdhed­en zijn in Vlaanderen. Die thema’s geven volgens de onderzoeke­rs partijen als Vlaams Belang een stevige duw in de rug. Het is verbazend dat het debat daarbij alleen gaat over migratie van arbeid, en niet over de manier waarop wereldwijd­e migratie van kapitaal de sociale welvaartss­taat onder druk zet. Nochtans is de toename van kapitaalsm­igratie en -ontduiking de voorbije decennia veel spectacula­irder dan die van arbeidsmig­ratie en zijn de effecten op de koopkracht en op de duurzaamhe­id van de sociale zekerheid niet min. Dat er vandaag, in tegenstell­ing tot een eeuw geleden, nauwelijks politici te vinden zijn die de strijd tegen internatio­nale belastingo­ntwijking niet bij voorbaat opgeven, valt in dat licht maar moeilijk te begrijpen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium