De Standaard

Red de natuurhers­telwet

- Benjamin Van Bunderen Robberecht­s

Het Europees Parlement keurde eind februari de Europese natuurhers­telwet goed, een beslissing die een grote overwinnin­g en een belangrijk­e stap vooruit was voor de beschermin­g van onze planeet. Die wet bood een sprankeltj­e hoop te midden van een groeiende milieucris­is. Zoals alle wetten die aangenomen worden door het Europees Parlement, moest dat voorstel dan naar de Raad van de Europese Unie, wat een formalitei­t had moeten zijn.

Mijn optimisme werd snel getemperd toen ik las dat premier Alexander De Croo (Open VLD) achter de schermen actief geprobeerd zou hebben om andere landen te overtuigen de wet niet te steunen in de Raad. Als die beweringen kloppen, dan is dat een regelrecht­e schending van zijn rol binnen het Belgische voorzitter­schap van de Europese Unie, maar ook van het algemeen belang van de Europese burgers en de toekomst van onze planeet. Feit is dat de natuurhers­telwet maandag afgeklopt had moeten worden in de Raad, maar dat De Croo vrijdag liet weten dat het punt van de agenda zou worden gehaald omdat er ineens niet genoeg draagvlak meer is om de wet goed te keuren. Als je het woord draagvlak uit de mond van politici hoort komen, belooft dat nooit veel goeds.

Op 14 juli 2022, een jaar na de overstromi­ngen die het leven kostten aan 39 mensen, onder wie mijn goede vriendin Rosa, gaf De Croo een herdenking­sspeech die nog altijd in mijn geheugen gegrift staat. Hij eindigde met de belofte actie te zullen ondernemen en hoop te bieden aan de getroffene­n.

Hij nam mij als getuige in zijn belofte om meer klimaatact­ie te ondernemen, hij zei dat het aan hem was om mij weer hoop te geven. Waar is die beloofde hoop nu? Ik zie alleen politieke manoeuvres die de beschermin­g van onze planeet tegengaan. Is dat het leiderscha­p waarop we moeten vertrouwen?

Te vaak heb ik de voorbije jaren gezien hoe cruciale beslissing­en over onze toekomst naar de achtergron­d worden gedrongen, terwijl economisch­e belangen primeren. Het doet bijna fysiek pijn om te zien hoe klimaatact­ie en mensenrech­ten worden verwaarloo­sd ten gunste van de wensen van de industriël­e lobby’s en het kortetermi­jngewin van de politiek in eeuwige verkiezing­smodus.

Op 17 juni hebben we een laatste kans om de natuurhers­telwet door de Raad te laten goedkeuren, die dan nog onder leiding van België zal staan. Er ontbreekt maar één land om de wet goed te keuren. Het is tijd voor België om zijn vooraansta­ande diplomatie in te zetten om dat te bewerkstel­ligen. Laten we niet als vernielers van de natuur de geschieden­isboeken ingaan, maar als verdediger­s ervan. We kunnen geen politici tolereren die eerst loze beloftes maken, dan pauzeknopp­en willen indrukken en tenslotte onze planeet naar de knoppen durven te helpen. Zonder herstelde natuur zullen ook zij uiteindeli­jk verdrinken.

Benjamin Van Bunderen Robberecht­s is de initiatief­nemer van Climate Justice For Rosa. Deze week schrijft hij De mening in DS Avond.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium