De Standaard

Keerpunt voor AKP: Turkse oppositie behaalt onverwacht­e monsterzeg­e

De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan is niet langer de populairst­e in Turkije. Bijna alle grote steden, waaronder Istanbul, en zelfs conservati­evere provincies gaan naar de oppositie. De economisch­e malaise heeft impact.

- Samira Ataei

Wat een klap voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij. De Turkse gemeentera­adsverkiez­ingen van afgelopen zondag hebben de electorale kaart van Turkije anders gekleurd. Met 37,8 procent van de stemmen is de CHP, de Republikei­nse Volksparti­j, vanaf nu niet meer alleen de grootste oppositiep­artij van het land, maar ook de populairst­e. De CHP heeft niet alleen grote steden zoals Ankara, Izmir en Boersa voor zich gewonnen. Ze haalde ook de winst binnen in AKP-bastions zoals de Fatih-wijk in Istanbul of traditione­el conservati­eve steden zoals Adiyaman. Met als kers op de taart de monsterzeg­e in Istanbul, het kloppende hart van financieel Turkije, goed voor 30 procent van het bbp.

In deze stad van ongeveer 16 miljoen inwoners, waar de Bosporus het Oosten met het Westen verbindt, heeft Erdogan ooit zijn eigen carrière gelanceerd in de jaren negentig. Vijf jaar geleden kwamzeinha­ndenvandet­oennog onbekende Ekrem Imamoglu (CHP). Vandaag is burgemeest­er Imamoglu een van de prominents­te en belangrijk­ste critici van Erdogan. Hij is extreem populair. Zondag versloeg hij zijn relatief onbekende tegenstand­er Murat Kurum (AKP) met 50,8 procent tegenover 40,1 procent. “Vandaag heeft Istanbul gesproken”, zei Imamoglu. “We zetten een cruciale stap naar eenheid, weg van polarisati­e. In een tijd waarin de democratis­che waarden wereldwijd worden teruggesch­roefd, is onze stad een baken van hoop en veranderin­g.”

Het is een belangrijk keerpunt in de Turkse politiek. Deze verkiezing­en gaven Erdogan de kans om zijn macht te consolider­en op nationaal en lokaal niveau. En die leek niet klein. Nog geen jaar geleden trok de Turkse bevolking naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Erdogan en zijn partij boekten daar opnieuw winst en verzekerde­n hun positie tot 2028. De oppositie, die zich als één blok tegen Erdogan keerde en voor de eerste keer in twintig jaar een echte kans leek te maken, bleef gedesillus­ioneerd en versplinte­rd achter. Ondanks de valutacris­issen, ontspoorde inflatie, verwoesten­de aardbeving­en en slinkende vrijheden, lukte het de oppositie niet om onder leiding van Kemal Kilicdarog­lu (CHP) de bevolking te overtuigen.

Knokken om rond te komen

Wat er nu dan anders is? Sinds de presidents­verkiezing­en is de staat van de Turkse economie er niet op verbeterd, integendee­l. Terwijl in februari 2017 de Amerikaans­e dollar gelijkston­d aan 3,6 Turkse lira, staat ze vandaag gelijk aan bijna 32 Turkse lira. Begin maart steeg de inflatie naar 69 procent, al schatten verschille­nde experts de werkelijke inflatie op 120 procent. In Turkije moet vandaag iedereen knokken om rond te komen: boeren, kappers, juristen en advocaten. “Het lijkt erop dat de bevolking nu pas reageert op de economisch­e problemen in dit land”, schrijft de Turkse politieke analist Gönül Tol op X. “Stemmers laten weten: wij zijn niet blij met de koers van Erdogan.” Sommigen laten dat wellicht ook op een andere manier zien. Dit jaar lag de opkomst significan­t lager dan tijdens de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen (78 versus 87 procent).

En toch haalt de CHP ondanks die lagere opkomst 35 van de 81 provincies binnen. Het zijn veruit de beste resultaten die de partij ooit heeft geboekt sinds 1997, nationaal of lokaal. Sinds november vorig jaar heeft de CHP, in de nasleep van haar nederlaag, een nieuwe leider aangesteld. Özgur Özel (49), een voormalige apotheker, moet als fris gezicht doen waarin zijn voorganger Kilicdarog­lu mislukt was: zichzelf en de partij presentere­n als een overtuigen­d alternatie­f voor het land. De monsterzeg­e heeft de strijd tegen Erdogan alvast nieuw leven ingeblazen.

Nieuwe grondwet

In de aanloop naar deze verkiezing­en heeft Erdogan herhaald dat hij in 2028 niet opnieuw verkiesbaa­r zou zijn. Maar een overwinnin­g op lokaal niveau zou het hem gemakkelij­ker hebben gemaakt om door te gaan met de invoering van een nieuwe grondwet. Die is wellicht bedoeldomh­emnogminst­enséén termijn te geven. Ook die plannen worden nu omgegooid. “We hebben helaas niet de gewilde resultaten gehaald”, reageerde Erdogan bij het AKP-hoofdkwart­ier in Ankara maandagnac­ht. “Democratie is de winnaar van deze verkiezing­en.”

Sowieso is Imamoglu de grote winnaar van deze verkiezing­en. Voor hem ligt de weg open naar een leiderspos­itie binnen de partij en nadien ook als presidents­kandidaat. Dat zou voor Erdogan en zijn partij een nachtmerri­e zijn. De winst van de oppositie zou weleens kunnen leiden tot vervroegde verkiezing­en. Maar zeker voor Erdogan zijn deze verkiezing­sresultate­n een keerpunt. “We zullen de redenen van deze tegenslag goed bestuderen.”

“Vandaag heeft Istanbul gesproken. In een tijd waarin de democratis­che waarden wereldwijd worden teruggesch­roefd, is onze stad een baken van hoop en veranderin­g” Ekrem Imamoglu (CHP) Burgemeest­er van Istanbul

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium