De Standaard

Nooit wanhopen

- Inge Ghijs

Oppositiea­anhangers reageerden moedeloos en waren de wanhoop nabij na de laatste Turkse presidents­verkiezing­en in mei vorig jaar, toen Recep Tayyip Erdogan herkozen werd voor een vijfde ambtstermi­jn. Nooit eerder waren de kansen groter om Erdogan te verslaan. Maar het probleem, een jaar geleden, was niet de boodschap, wel de boodschapp­er. Hoe slecht het land er ook aan toe was, in de keuze tussen de kracht en macht uitstralen­de Erdogan en de weinig charismati­sche en slecht voorbereid­e Kemal Kilicdarog­lu kozen de arme Turken voor de zekerheid.

De oppositie vreesde de verdere evolutie naar een autocratie, het Westen sprak zelfs over de laatste democratis­che verkiezing­en. Maar hoop niet zonder wanhoop, en wanhoop niet zonder hoop, zei Seneca. Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van dit weekend haalde de oppositie de grootste overwinnin­g in vijftig jaar. Dat hadden zelfs de oppositiel­eden zelf niet zien aankomen.

De voorbije twintig jaar trok Erdogans partij de media, de rechterlij­ke macht en andere staatsinst­ituten naar zich toe. Dat de rechtsstaa­t onder druk staat, is een understate­ment. Maar hoezeer Erdogan ook aan de democratis­che spelregels knaagde, oppositie voeren bleef wel mogelijk. En dan betaalt vroeg of laat een autocratis­che leider de prijs voor de torenhoge inflatie, de corruptie, de machtsgree­p op de media en de nationale bank, de aantasting van de democratis­che rechtsprin­cipes.

We zagen het ook elders in de wereld gebeuren. Als het erop aankomt, als de aantasting van de democratie te ver doorslaat, reageert de kiezer, zolang er nog een minimum aan democratis­che spelregels aan de einder gloort. Het leidde tot de overwinnin­g van Donald Tusk in Polen, waardoor er een zucht van opluchting door de EU ging. Jair Bolsonaro moest het in Brazilië afleggen tegen Lula da Silva. Donald Trump kon in het Witte Huis zijn koffers pakken. Marine le Pen haalde het toch niet.

Erdogan zit voorlopig nog wel gebeiteld op zijn presidenti­ële troon. En lokale verkiezing­en zijn nog iets anders dan presidents­verkiezing­en. Lokaal is de drempel lager om niet op de regerende macht te stemmen, zeker nu de AK-partij onder Erdogan een eenmanspar­tij is geworden. Als er niet te kiezen valt voor die ene man, is er meer mogelijk. Maar de uitslag geeft wel weer hoop op veranderin­g. Het betekent dat de controle op lokale netwerken niet helemaal bij de AK-partij zit. Daar kan de oppositie gebruik van maken om over vier jaar niet alleen een goede boodschap, maar ook de juiste boodschapp­er klaar te stomen.

Als de aantasting van de democratie te ver doorslaat, reageert de kiezer

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium