De Standaard

“Sorry voor de rommel, doe ermee wat je wilt, zei Marvin Gaye”

- © Dennis Van Goethem

Exact veertig jaar na zijn dood is nieuwe muziek van Marvin Gaye opgedoken in Oostende. Dertig tapes, goed voor dertien uur muziek. De tapes werden bewaard door een Belgische familie, en die hoopt nu dat Dr. Dre en Jay-Z ermee aan de slag gaan. “Er zitten hits tussen, misschien zelfs twintig.”

Op Valentijns­dag 1981 meert Marvin Gaye aan in Oostende. De Amerikaans­e soulzanger zit compleet aan de grond. Door zijn cocaïnever­slaving, een tweede scheiding en heibel met de fiscus schiet er niks meer over van zijn succes met ‘Ain’t no mountain high enough’ en ‘I heard it through the grapevine’. Aan de Belgische kust wil hij herbronnen. Het is clubuitbat­er en muziekprom­otor Freddy Cousaert die Gaye helpt te vluchten uit het Londense nachtleven. Cousaert geeft hem onderdak in zijn Mercure Hotel, waar een jonge Arno Hintjens in de keuken werkt. Gaye vindt er zijn tweede adem. Hij jogt, eet gezond en raapt inspiratie voor zijn comebackhi­t ‘Sexual healing’. Die neemt hij op met een Roland TR-808, een zeldzame drumcomput­er die Serge Feys van TC Matic hem leert te gebruiken. Ook de rest van Gayes laatste album Midnight love is van Belgische makelij. Het zet hem weer internatio­naal op de kaart.

Door visumprobl­emen verlaat hij België, in augustus 1982. Gaye reist door naar München, daarna richting de States, en zal niet meer terugkeren. Op 1 april 1984, een dag voor zijn 45ste verjaardag, schiet Gayes vader hem dood na een zoveelste ruzie. Toch blijft de link met Oostende ook na zijn overlijden sterk. Nu plots nog meer.

Dertien uur muziek

Precies veertig jaar na datum komen dertig nieuwe tapes aan het licht. Goed voor dertien uur aan muziek. Die vertrouwde Gaye toe aan de familie van wijlen Charles Dumolin. De West-Vlaamse muzikant haalde ooit zelf de Amerikaans­e Billboard 100, met zijn groep Lester & Denwood, en schreef ‘Hey nana’ waarmee Micha Marah in 1979 België vertegenwo­ordigde op het Eurovisies­ongfestiva­l in Jeruzalem.

Maar bovenal stond Dumolin mee aan de wieg van ‘Sexual healing’. In zijn 18deeeuwse villa in het West-Vlaamse Moere, deelgemeen­te van Gistel, kwam de hit tot stand. Gaye verbleef er een halfjaar en vulde cassette na cassette. Hij liet ook kledij en notitieboe­kjes achter. Vandaag is alles in handen van jurist Alex Trappenier­s, gespeciali­seerd in muziek en auteursrec­ht, en manager van Scala en de Kolacny-broers in het buitenland. “Dumolins toenmalige echtgenote, Greta Mestdagh, woonde destijds in de villa. Dus de collectie is van haar”, vertelt Trappenier­s. “Marvin Gaye ontdekte het huis tijdens een rit met zijn koersfiets. Hij wilde het kopen en trok erin met zijn muzikanten die toen aan Midnight love werkten. Toen hij België moest verlaten, was de verkoop nog niet rond. Maar zijn tapes bleven liggen. ‘Sorry voor de rommel, doe ermee wat je wil’, zei Marvin.

Beeld je in, 22 kamers vol demo’s en notities. Toen stelde dat weinig voor, maar vandaag is het een schat.”

216 voorwerpen

Het gaat in totaal om 216 voorwerpen, waaronder ook een vijftigtal kostuums. “De meeste mensen hadden die naar het containerp­ark gebracht, maar de familie Mestdagh hield alles bij”, zegt Trappenier­s. “Vier jaar geleden kwamen ze ermee naar mij. Sindsdien heb ik elke seconde beluisterd en gecataloge­erd. Er zijn 66 muziekstuk­ken, waarvan 38 met Marvins stem. Minstens één ervan is zo sterk als ‘Sexual healing’.”

Het belang van de tapes valt volgens Trappenier­s niet te onderschat­ten. “Je hoort hoe Marvin werkte en hoe zijn songs ontstonden. Zijn platenfirm­a financierd­e op dat moment ook Thriller van Michael Jackson. Leg dat naast de middelen van Marvin en het is bijna niet te geloven hoe straf het klinkt. Er zijn ook acht versies van ‘Sexual healing’, die niemand ooit eerder hoorde. Behalve ik. Zelfs mijn vrouw liet ik niet luisteren. Het voelde alsof ik jaren in dialoog was met Marvin.”

“Gayes kinderen mogen niet dezelfde fout maken als hun vader en deze muziek verbergen”

Alex Trappenier­s

Jurist

Dat Trappenier­s er nu pas mee naar buiten komt, heeft verschille­nde redenen. Toen de BBC jaren geleden al aanklopte, vroeg hij om geduld en discretie. “Ik wilde eerst alles ten volle begrijpen. Dan veroorzaak­te de rechtszaak over ‘Blurred lines’ negatieve energie. (Een rechter oordeelde dat Robin Thicke en Pharrell Williams ‘Got to give it up’ van Gaye hadden geplagieer­d, red.) Nu is de timing perfect. Veertig jaar na Marvins dood, op Pasen. Dit moet zijn herrijzeni­s en rehabilita­tie worden als artiest. Zonder gedoe over scheidinge­n of drugs.”

Stevie Wonder

De bedoeling is om de muziek ook echt uit te brengen. Daarover zat Trappenier­s maandag samen met de advocaat van Gayes kinderen. “De tapes zijn van de familie Mestdagh, maar het intellectu­ele eigendom is van de drie kinderen. Ik wil hen uitleggen hoe belangrijk dit is. Ze mogen niet dezelfde fout maken als hun vader en deze muziek verbergen.”

In het droomscena­rio van Trappenier­s gaan namen als Mark Ronson, Dr. Dre en Jay-Z aan de slag met de demo’s. Zoals dat gebeurde met de postume plaat van Michael Jackson. “Ze komen allemaal uit voor hun adoratie voor Marvin. En het zou pas echt boeiend worden als we tot bij Stevie Wonder geraken. Voor hem was Marvin zijn idool.” Dat het financieel interessan­t kan worden voor de familie Mestdagh en Trappenier­s spreekt voor zich. “Er zullen voorstelle­n komen die moeilijk te weigeren zijn. Mijn telefoon staat niet stil. Maar dat primeert niet. Wat telt, is de muziek die hier in België is geboren. Het hoogtepunt van Marvins carrière. We mogen daar fier op zijn. Ik weet zeker dat het nog een paar hits zal opleveren. Met hiphopsamp­les erbij misschien zelfs twintig.”

 ?? Fotomateri­aal Toerisme Oostende vzw/Cousaert Pascale/Richard Olivier ?? Gaye verbleef een half jaar in Moere en liet daar dertien uur aan muziek achter.
Fotomateri­aal Toerisme Oostende vzw/Cousaert Pascale/Richard Olivier Gaye verbleef een half jaar in Moere en liet daar dertien uur aan muziek achter.
 ?? © Bahnmuller Frank ?? Alex Trappenier­s beluisterd­e en catalogeer­de alle 66 verloren muziekstuk­ken.
© Bahnmuller Frank Alex Trappenier­s beluisterd­e en catalogeer­de alle 66 verloren muziekstuk­ken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium