De Standaard

“Vroeger passeerde de koers één keer en was het volk weg. Nu krijg je stilaan kermistoes­tanden” Politie stelt pv op wegens slagen en verwonding­en

In Vlaanderen­s Mooiste kreeg Mathieu van der Poel een bierdouche. “Het is een mirakel dat er niet meer accidenten gebeuren”, zegt Rik Vanwallegh­em, voormalig directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen

- Amber Janssens

Op de Oude Kwaremont gooiden enkele supporters bier naar Mathieu van der Poel. Langs de zijlijn klonk ook boegeroep. Wat dacht u toen u die beelden zag?

“Ik moest denken aan een voorstelli­ng waarmee José De Cauwer en ik touren. Daarin heeft José het over de Tien Geboden van de koers. Een van die geboden is dat er in het peloton een bepaalde hiërarchie bestaat, die je als renner moet respectere­n. Als iemand beter is dan jij, moet je aanvaarden wat is. Mathieu is stilaan een renner geworden die boven alles en iedereen uittorent als je de erelijsten naast elkaar legt. Toch zijn er blijkbaar supporters die dat niet kunnen aanvaarden. Zij vormen een kleine minderheid, maar het zijn ook die supporters die elke gelegenhei­d aangrijpen om te verkondige­n dat Mathieu een ‘Hollander’ is. Wat ze daarbij vergeten, is dat Wout van Aert zijn pa dat ook is.”

Sommige bewoners klagen dat de Kwaremont te druk is geworden sinds de Ronde er drie keer passeert. Speelt dat een rol?

“Zeker. Hellingen als de Oude Kwaremont zijn de afgelopen jaren echte hotspots geworden met grote concentrat­ies supporters in publiekszo­nes en viptenten. Op die plekken zie je een soort van cyclocross­sfeer ontstaan: mensen blijven hangen in een dranktent of staan uren te wachten in de berm met hun frigobox. Vroeger passeerde de koers één keer langs een bepaalde stad of helling, maar nadien was het volk weer weg. Zodra de renners nu weg zijn, duikt het publiek opnieuw de viptent in. Zo krijg je stilaan kermistoes­tanden.”

“Waar grote groepen mensen een tijd

De politie van de Vlaamse Ardennen is maandag een opsporings­onderzoek gestart naar de supporters die tijdens de Ronde van Vlaanderen bier hebben gegooid naar Mathieu van der Poel. De politiezon­e hoopt de biergooier­s te identifice­ren aan de hand van televisieb­eelden en stelde een proces-verbaal op met de classifica­tie slagen en verwonding­en.

Organisato­r Flanders Classics kondigde alvast aan zich burgerlijk­e partij te zullen stellen als de supporters geïdentifi­ceerd worden.

Daarmee wil de organisati­e het signaal geven dat “zo’n gedrag niet toelaatbaa­r is”, zegt woordvoerd­er Annelore Cleuren.

Eerder stelde de organisati­e zich ook al burgerlijk­e partij toen een supporter bier gooide naar wielrenste­r Marianne Vos tijdens Omloop Het Nieuwsblad. Die supporter kon geïdentifi­ceerd worden aan de hand van camerabeel­den.

Van der Poel zelf reageerde na afloop van de Ronde vrij laconiek op het incident. “Ja, er waren wat stortbuien op de Oude Kwaremont,” zei hij lachend, “maar ik was zo gefocust op mijn inspanning, dat het me niet veel deed.” (aj) lang op elkaar staan, krijg je ook een soort ‘gistingsef­fect’. De groep zal elkaar sneller opjutten, zeker als er drank is gevloeid. De Oude Kwaremont kun je vergelijke­n met een klein voetbalsta­dion. Door de indikking van het parcours verdwijnt bovendien het nomadische karakter van de sport. Dat is jammer. Vroeger was koers een sport die tot bij de mensen kwam: de renners reden van deur naar deur en van streek naar streek. Nu zakt iedereen af naar dezelfde plekken.”

Tijdens de veldrit in Hulst gooiden supporters al bier en urine naar Van der Poel. Marianne Vos kreeg bier over zich tijdens Omloop het Nieuwsblad. Zien we zulke toestanden alleen in België?

“Nee, denk maar aan de Tour de France. Wat je daar vorig jaar zag tijdens sommige beklimming­en – vooral in de Pyreneeën – was onvoorstel­baar. Waar de Tour in de jaren 50 nog een ronde door Frankrijk was, zie je dat het parcours zich steeds meer concentree­rt rond bepaalde steden en departemen­ten. Daar zitten supporters dagenlang op elkaar, in mobilhomes met flessen wijn en barbecues. De koers is een belevenis geworden, sommigen maken er bijna een circus van. Ze zijn uitgedost in de meest krankzinni­ge outfits en lopen mee op het parcours. Het is een mirakel dat er nog niet meer accidenten zijn gebeurd.”

“Het is ook een kwestie van respect. Als supporter voel je bijna visceraal wat een renner moet doorstaan. Alleen al daarom zou je hem niet durven te raken. Daarom zijn mensen in de eerste plaats supporter van de sport, en niet van een specifieke coureur. Maar dat respect is afgenomen. Toen ik vroeger naar de aankomst van Gent-Wevelgem ging kijken, was er gewoon een koord gespannen om mensen tegen te houden. Dat volstaat nu niet meer. Mensen denken: ‘Ik ben hier om mij te amuseren en ik doe wat ik wil.’”

Hoe vallen zulke incidenten te vermijden?

“Hopelijk kan de politie de biergooier­s opsporen, maar dat zal het probleem niet oplossen. Het gerecht en de politie hebben andere katten te geselen dan elke supporter die bier gooit te vervolgen. Meer politie langs het parcours is evenmin een optie, en meer stewards is voor de organisati­e een grote kostenpost. Sowieso kun je een parcours van meer dan 250 kilometer nooit volledig beveiligen. In het voetbal krijgen zij die zich misdragen nog een stadionver­bod, maar in de koers is dat onmogelijk.”

“Als het echt de spuigaten uitloopt, kan een droogleggi­ng langs het parcours misschien helpen. Al zal dat niet gauw gebeuren, want dan raak je aan de gezellighe­id van de koers. De ronde opnieuw maar één keer laten passeren langs de Kwaremont zal evenmin gebeuren. Die passage zit ingecalcul­eerd in het commerciee­l verdienmod­el. Hoe dan ook zal de organisati­e iets moeten doen als zulk gedrag blijft voorkomen. De renners zullen dat niet blijven pikken – zeker niet als mensen moedwillig wedstrijde­n verstoren, of renners ten val zouden brengen.”

“Waar grote groepen mensen een tijdlang op elkaar staan, krijg je een soort ‘gistingsef­fect’. De groep zal elkaar sneller opjutten, zeker als er drank is gevloeid”

Rik Vanwallegh­em

Koerskenne­r

 ?? © getty images ?? Blijkbaar zijn er nog altijd supporters die niet kunnen aanvaarden dat Mathieu van der Poel boven alles en iedereen uittorent.
© getty images Blijkbaar zijn er nog altijd supporters die niet kunnen aanvaarden dat Mathieu van der Poel boven alles en iedereen uittorent.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium