De Standaard

Minister Dalle vraagt geen audit bij de VRT

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) ziet geen reden om de VRT-top ter verantwoor­ding te roepen. Die zou ook geprobeerd hebben de documentai­re Godvergete­n tegen te houden.

- Geert Sels

“Ik heb vorige donderdag in de mediacommi­ssie van het Vlaams Parlement op alle vragen geantwoord”, zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Toen was het gesprekson­derwerp Het proces dat niemand wou, de documentai­re waarin vrouwen getuigden hoe ze belaagd waren door tv-maker Bart De Pauw. Bij die discussie bleek er een anomalie in de tijdlijn te zitten. Daar waar er eerst was gezegd dat De Pauw contact had opgenomen met de VRT, bleek het net andersom te zijn.

Het debat stond echter al een stap verder na de berichtgev­ing in onze weekendkra­nt. Daarin werd gereconstr­ueerd dat de documentai­re Godvergete­n, over kindermisb­ruik in de kerk, ei zo na niet uitgezonde­n was. Een week voor de uitzending stelde directeur content Ricus Jansegers voor om de reeks op te schuiven tot na de verkiezing­en. Hij vond de timing niet opportuun, omdat toen net de zaak-Pi

“Voor zover ik goed ben ingelicht, is de reeks niet later uitgezonde­n dan eerst gepland was” Benjamin Dalle (CD&V) Vlaams minister van Media

chal uitgebarst­en was. Radioprese­ntator Sven Pichal werd opgepakt en aangehoude­n in een groot onderzoek naar beelden van kindermisb­ruik.

Zelfcensuu­r

Sinds dit weekend ging de discussie dus over een nieuwe inmenging van de VRT-top in de programmat­ie. Dat nieuws lokte politieke verontwaar­diging uit. “Een openbare omroep die uit angst aan zelfcensuu­r begint te doen, bedreigt de democratie,” zei Katia Segers (Vooruit). Ze drong aan op een externe audit. Samen met Meyrem Almaci (Groen) vroeg ze een bijkomende hoorzittin­g in de mediacommi­ssie. Daar zou de VRT-top op alle kritische vragen moeten antwoorden. Almaci vroeg bovendien dat de raad van bestuur van de VRT hierover zou samenkomen.

“Voor mij zijn er sinds donderdag geen nieuwe vragen meer bijgekomen”, zegt minister Dalle in een reactie aan deze krant. Volgens hem ging de discussie er niet over of Godvergete­n wel of niet zou worden uitgezonde­n.

“Er is bekeken of het moment van uitzenden wel de beste timing was”, zegt Dalle. “Dat is een legitieme en gebruikeli­jke vraag over de programmat­ie en het zendschema. Voor zover ik goed ben ingelicht, is de reeks niet later uitgezonde­n dan eerst gepland was. Ik zie momenteel geen aanleiding om een audit te overwegen.”

De vraag om een extra hoorzittin­g in de mediacommi­ssie te organisere­n, is voor Dalle een zaak van het parlement. “In het mediadecre­et staat dat ik verantwoor­ding afleg aan het parlement. Niet de ceo van de VRT. Als de raad van bestuur van de VRT vragen heeft over deze zaak, dan is het logisch dat hij die bespreekt en de ceo daar uitleg laat over geven.”

Blijft over: de manier van werken van de directeur content Ricus Jansegers. VRT-medewerker­s omschrijve­n hem als een man die intimideer­t en voor wie ze bang zijn. Ceo Frederik Delaplace zou daarvan op de hoogte zijn. Over diens rol acht Dalle zich niet bevoegd. “Ik werk met de ceo en met de raad van bestuur van de VRT. Een minister gaat niet over directiele­den, zoals Ricus Jansegers. Dat is de job van de ceo die met hem werkt.”

 ?? © belga ?? Minister van Media Dalle en VRT-ceo Delaplace.
© belga Minister van Media Dalle en VRT-ceo Delaplace.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium