De Standaard

Emiraten na uitleverin­g ‘Dikke Nordin’: “Wij zijn geen veilige haven voor criminelen”

In een opvallend statement zeggen de Verenigde Arabische Emiraten, waar drugscrimi­neel Nordin E.H. vrijdag op een vliegtuig werd gezet, dat ze vastberade­n zijn “samen met België” internatio­nale misdaad te bestrijden.

- Nikolas Vanhecke

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar met de landing van een Falcon 7X op de militaire luchthaven van Melsbroek vrijdagavo­nd lijkt de gerechteli­jke samenwerki­ng tussen België en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar een nieuw niveau te stijgen. Aan boord van die militaire vlucht zat Nordin E.H., alias ‘Dikke Nordin’, tegen wie zeven dossiers lopen wegens grootschal­ige cocaïnesmo­kkel en wapenhande­l. Hij is zonder meer een van de grote vissen in de Antwerpse dossiers rond drugscrimi­naliteit en de zware geweldsinc­identen die eraan zijn gelinkt.

Jarenlang kon Nordin E.H. zich schuilhoud­en in Dubai. Hij was een van de figuren waardoor de golfstaat de reputatie kreeg een vrijhaven te zijn voor zware drugscrimi­nelen (zie inzet). Vanuit het land konden ze hun illegale activiteit­en dikwijls verder zetten.

De Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai deel van uitmaakt, beseffen dat voor hen aan de uitleverin­g van Nordin E.H. een niet te onderschat­ten pr-aspect hangt. De reputatie van ‘vrijhaven voor criminelen’ willen ze van zich afschudden. In een reactie op E.H.’s verhuizing van Dubai naar een Belgische cel meldt de Brusselse ambassade van de Emiraten: “Wij bevestigen onze toewijding aan de verdere samenwerki­ng met internatio­nale partners, waaronder België, om wereldwijd gerechtigh­eid na te streven. Deze samenwerki­ng is erop gericht de inspanning­en in de strijd tegen zware internatio­nale misdrijven te versterken, waaronder georganise­erde criminalit­eit, witwassen, financieri­ng van terrorisme, drugssmokk­el en -trafiek.”

“De Emiraten zijn geen veilige haven voor criminelen”, klinkt het nog.

Papiermole­n

Het statement valt op, zeker in het licht van wat de toenmalige minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) iets meer dan een jaar geleden verklaarde na een Nationale Veiligheid­sraad over de zware drugscrimi­naliteit. Hij wees toen de VAE aan als dé vertragend­e factor in de uitleverin­gsverzoeke­n. “Het wordt tijd dat de Emiraten tonen wat ze waard zijn. We worden geconfront­eerd met het onvermogen of de onwil om onze verzoeken uit te voeren. We kunnen niet aanvaarden dat er landen zijn die zich opstellen als een vrijhaven voor onze drugscrimi­nelen. Ik zal hun ambassadeu­r hier bij mij ontbieden. We zullen ook een rogatoire commissie (een delegatie van politie en gerecht, red.) naar daar sturen.”

Die veiligheid­sraad kwam er nota bene na de dood van Firdaous, een elfjarig meisje dat omkwam toen werd geschoten op het huis waar ze woonde. Haar oom Othman E.B. was een van de eerste

“We merken hoe de goodwill van de Emiraten de voorbije jaren is gegroeid. Ook omdat we de druk hoog zijn blijven houden”

Paul Van Tigchelt (Open VLD) Minister van Justitie

drugscrimi­nelen die naar Dubai trok.

Op de vraag of de Emiraten na het dossier van Nordin E.H. nu de deur open hebben gezet naar meer uitleverin­gen, reageert de ambassade dat “in dergelijke zaken altijd de regels van de rechtsstaa­t van toepassing zijn”. Er wordt wat cryptisch verwezen naar “wetten en juridische en gerechteli­jke procedures die we moeten volgen”, en de papiermole­n die daarbij komt kijken. “Alle uitleverin­gsverzoeke­n moeten volledig worden uitgevoerd met de vereiste documenten. Die moeten worden verwerkt volgens het wettelijke kader van de uitleverin­gssamenwer­king en volgens de federale en lokale wetten van de VAE.”

Het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) bevestigt dat zo’n uitleverin­g aan allerlei regels is gebonden. “Maar we merken hoe de goodwill van de Emiraten de voorbije jaren is gegroeid”, zegt een woordvoerd­er. “Ook omdat we de druk hoog zijn blijven houden. De Emiraten zijn nu gekomen op een punt waar ze willen meewerken, omdat de internatio­nale erkenning die ze ermee krijgen voor hen belangrijk is.”

 ?? © getty images ?? Jarenlang kon Nordin E.H. zich schuilhoud­en in Dubai, dat de reputatie kreeg een vrijhaven te zijn voor zware drugscrimi­nelen.
© getty images Jarenlang kon Nordin E.H. zich schuilhoud­en in Dubai, dat de reputatie kreeg een vrijhaven te zijn voor zware drugscrimi­nelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium