De Standaard

Cipiers zijn voor onbepaalde duur in staking gegaan

Dat de minister van Justitie net nu de minimale dienstverl­ening tijdens stakingen wil verstrenge­n, doet de vakbonden steigeren.

- Siska Thuysbaert

Sinds maandagavo­nd 22 uur staakt het gevangenis­personeel in alle Belgische gevangenis­sen. Het is de zoveelste stakingsac­tie van de vakbonden in korte tijd. De cipiers organiseer­den eerder al verschille­nde stakingsac­ties om de overbevolk­ing, het personeels­tekort en de agressiepr­oblemen in de gevangenis­sen aan te kaarten. Voor het eerst komt er een nationale staking van onbepaalde duur.

De aanleiding daarvoor is een afgesprong­en overleg tussen de vakbonden en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) vorige week. Het overleg liep mis toen de minister de minimale dienstverl­ening tijdens stakingen op tafel legde. Van Tigchelt wil die verstrenge­n na de gruwelijke foltering van een gedetineer­de in de gevangenis van Antwerpen midden maart. Op het moment van die feiten was er ook een staking aan de gang. Volgens de minister lag de lage bezettings­graad toen mede aan de basis van het incident.

Vandaag kan het gevangenis­personeel pas na 48 uur staken opgevorder­d worden om te komen werken. Maar Van Tigchelt wil het mogelijk maken om cipiers al vanaf het eerste uur op te vorderen. Dat voorstel zet kwaad bloed bij de vakbonden. Volgens Robby De Kaey, vakbondsse­cretaris van het ACOD, wordt het gevangenis­personeel op die manier “gemuilkorf­d”. De liberale vakbond VSOA spreekt zelfs over “een open oorlog” tussen de minister en het gevangenis­personeel. “Voor de minister is dit een politiek spel geworden over de minimale dienstverl­ening”, zegt Eddy De Smedt, federaal secretaris van de liberale vakbond.

Penitentia­ir verlof

Volgens de vakbonden was de beperkte personeels­bezetting niet de oorzaak van het incident in de Antwerpse gevangenis. “Het echte probleem hier is de overbevolk­ing van de gevangenis­sen”, zegt De Smedt. “Wij eisen een pauzeknop voor de korte straffen.”

“Voor de minister is dit een politiek spel geworden over de minimale dienstverl­ening” Eddy De Smedt

Liberale vakbond VSOA

Voor de minister van Justitie is dat uit den boze. De uitvoering van de korte straffen is voor Open VLD net één van de belangrijk­ste verwezenli­jkingen op het vlak van justitie in de afgelopen legislatuu­r. Wie veroordeel­d wordt tot een celstraf van drie jaar of minder, moet nu ook effectief naar de gevangenis. Dat was voorheen niet het geval.

Van Tigchelt benadrukt dat hij vooral inzet op de uitbreidin­g van het penitentia­ir verlof om de druk op de gevangenis­sen te verlagen. Het aantal gedetineer­den is op die manier al gezakt van 12.316 naar 12.055. Maar voor De Smedt is het duidelijk. “Die maatregele­n zijn onvoldoend­e. Zolang het échte probleem van de overbevolk­ing niet aangepakt wordt, zullen er meer stakingen blijven komen.”

Voorlopig ziet het er dus niet naar uit dat het conflict tussen Van Tigchelt en de vakbonden gauw zal gaan liggen. Hoelang de staking zal aanhouden, blijft onduidelij­k. Op donderdag zitten de bonden weer samen met de minister. Zij zullen daar opnieuw hun eisen op tafel leggen. Het blijft de vraag of het water tussen beide partijen dan minder diep zal zijn.

 ?? © dba ?? Het echte probleem is de overbevolk­ing, zeggen de vakbonden.
© dba Het echte probleem is de overbevolk­ing, zeggen de vakbonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium