De Standaard

Doodde Israël medisch personeel in Al-Shifazieke­nhuis?

- Steven De Foer

Het Israëlisch­e leger trok zich maandag na twee weken strijd terug uit het grootste ziekenhuis in Gaza. Ooggetuige­n zeggen dat het gebouw in puin ligt en bezaaid is met lijken. Van Hamasstrij­ders, of ook van artsen en verpleegku­ndigen?

Het Al-Shifazieke­nhuis in centraal-Gaza, het grootste van de hele strook met in vredestijd een kleine duizend bedden, is zeer zwaar beschadigd. Dat is duidelijk te zien op recente videobeeld­en. Een van de chirurgen, Taysir al-Tanna, sprak over een ruïne in The New York Times. De hoofdpoort van het enorme gebouw is vernield, en ook de meeste ruimtes – onder meer de spoeddiens­t, verloskund­e en de operatieza­al voor de chirurgen – zijn volgens de arts zwaar beschadigd. Veel ruimtes vertonen sporen van geweervuur, in andere heeft het gebrand en zijn de muren zwartgebla­kerd. Op diverse plaatsen in het complex zijn met bulldozers grote hopen grond en vuil gestort.

Toch verbleven er maandag nog 107 patiënten in het ziekenhuis, voor zover dat nog zo genoemd kan worden. Dertig onder hen konden hun bed niet verlaten, en lagen op draagberri­es in donkere gangen. Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, directeur-generaal van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), schreef zondagavon­d op X dat er vier kinderen zijn onder de patiënten en dat de meest basale geneesmidd­elen ontbreken. “Sinds gisteren blijft er nog één fles water per vijftien patiënten over”, aldus Ghebreyesu­s. Volgens hem hebben veel patiënten zwaar geïnfectee­rde wonden en lijden ze aan dehydratie.

“Terroriste­n uitschakel­en”

Nog volgens de WHO kwamen sinds het begin van het offensief, half maart, ten minste 21 patiënten om door het militaire geweld, en werden de levens van veel andere patiënten op het spel gezet.

Het Israëlisch­e leger wijst alle verantwoor­delijkheid voor de beschadigi­ng van het complex af – omdat het volgens hen werd gebruikt als hoofdkwart­ier door Hamas-militanten die zich in het ziekenhuis verschanst­en. “Ze vuurden op ons vanuit het ziekenhuis­complex, en weigerden zich over te geven. Wij moesten wel geweld gebruiken om de terroriste­n uit te schakelen”, zei een woordvoerd­er van het Israëlisch­e leger.

De Israëli’s noemen de veertien dagen strijd rond het ziekenhuis “een van de meest succesvoll­e operaties sinds het begin van de oorlog”. Ze zeggen dat er tweehonder­d slachtoffe­rs zijn gevallen, onder wie twee Israëlisch­e soldaten, maar dat de andere doden hoofdzakel­ijk Hamasstrij­ders waren. Ze hebben ook negenhonde­rd mensen gevangenge­nomen van wie ze vermoeden dat ze vochten voor Hamas of de Palestijns­e Islamitisc­he Jihad. De Israëli’s zouden meer dan tweehonder­d patiënten in veiligheid gebracht hebben.

Executies en martelinge­n?

De persdienst van Hamas spreekt over 400 Palestijns­e doden en over standrecht­elijke executies van burgers – onder wie een vrouwelijk­e arts en haar zoon, ook arts. Volgens Hamas zouden de tumuli van aarde zijn aangelegd om lijken onder te verbergen. Daarvoor ontbreekt een betrouwbar­e bevestigin­g.

Toch zei ook een woordvoerd­er van de Palestijns­e Rode Halve Maan, de lokale afdeling van het Rode Kruis, op Al Jazeera: “De toestand is dramatisch. Artsen en verpleegku­ndigen hebben weken zonder medicijnen, water of eten gewerkt, terwijl het ziekenhuis belegerd werd. Velen onder hen zijn gedood, sommigen gemarteld, anderen gevangenge­nomen.”

Volgens een woordvoerd­er van de Palestijns­e civiele beschermin­g liggen ook in de buurt van het ziekenhuis overal lijken. Niet alleen delen van het ziekenhuis zouden zijn ingestort, maar ook aanpalende gebouwen. Onder het puin zouden nog slachtoffe­rs liggen.

Al Jazeera verboden

Er circuleren dus sterk uiteenlope­nde versies over de waarheid. De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu wil meer grip krijgen op het narratief. Op zijn vraag keurde de Knesset maandagavo­nd een wet goed waardoor zijn regering de uitzending­en van de nieuwszend­er Al Jazeera kan verbieden en de kantoren van de Qatarese nieuwszend­er kan sluiten. Dat gebeurde meteen. Netanyahu zegt al sinds lange tijd dat Al Jazeera een “propaganda­zender van Hamas” is. Al Jazeera ontkent dat en zegt dat Israël stelselmat­ig zijn reporters viseert.

“Ook artsen en verpleegku­ndigen zijn gedood, gemarteld en gevangenge­nomen” Raeed al-Nims woordvoerd­er Rode Halve Maan

 ?? © afp ?? Combinatie­foto’s tonen de schade aan het ziekenhuis na de terugtrekk­ing van de Israëlisch­e troepen.
© afp Combinatie­foto’s tonen de schade aan het ziekenhuis na de terugtrekk­ing van de Israëlisch­e troepen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium