De Standaard

Arrestatie­s in Dagestan gelinkt aan aanslag in Moskou

- TERREUR

De personen die zondag zijn opgepakt in de zuidelijke Russische republiek Dagestan, zouden een link hebben met de daders van de aanslag op een concertzaa­l in Moskou.

Het Russische nationale Anti-Terreurcom­ité liet zondag weten dat er drie mensen gearrestee­rd zijn in de steden Kaspisk en Machatsjka­la, de hoofdstad van Dagestan. Ze bereidden volgens de autoriteit­en terreurdad­en voor, tien dagen na de aanslag in een concertzaa­l bij Moskou. De Russische veiligheid­sdienst FSB bevestigde maandag dat de personen “een terroristi­sche daad op openbare plaatsen in Kaspisk voorbereid­den”. Die stad ligt dicht bij de hoofdstad van Dagestan, waar een meerderhei­d van de bevolking moslim is.

Volgens het Anti-Terreurcom­ité zijn drie personen opgepakt, de FSB spreekt over vier arrestatie­s. De arrestante­n hadden ook een geimprovis­eerd explosief en automatisc­he wapens bij zich. De FSB beweerde maandag dat de opgepakte personen “rechtstree­ks betrokken waren bij de financieri­ng en verstrekki­ng van terreurmid­delen aan de daders van de terreurdaa­d die op 22 maart werd gepleegd” in de Crocus City Hall in Moskou.

Die dag vielen gewapende mannen de grote concertzaa­l binnen. Ze schoten op de menigte en staken het gebouw in brand. Er werden meer dan 144 mensen gedood en 551 anderen raakten gewond bij de aanslag, die door een tak van de terreurgro­ep IS werd opgeëist. De Russische autoriteit­en houden evenwel vol dat Oekraïne betrokken was. Er werden twaalf mensen gearrestee­rd na het bloedbad, onder wie vier mogelijke daders afkomstig uit Tadzjikist­an.

Vrijdagavo­nd had de FSB al aangekondi­gd dat het drie “onderdanen van een Centraal-Aziatisch land” had gearrestee­rd die een bomaanslag beraamden in het zuidwesten van Rusland. (blg)

De opgepakte personen zouden een geïmprovis­eerd explosief en automatisc­he wapens bij zich hebben gehad

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium