De Standaard

Mysterieus ‘Havanasynd­room’ gelinkt aan Russische hit squad

Al jaren teisteren bizarre gezondheid­sproblemen Amerikaans­e diplomaten en spionnen. Nu blijkt uit journalist­iek onderzoek dat agenten van een beruchte Russische eenheid aan een aantal gevallen kunnen worden gelinkt.

- © Nikolas Vanhecke

“In mijn rechteroor voelde het alsof een tandarts op steroïden aan het boren was. Ken je dat gevoel als het te dicht bij je trommelvli­es komt? Zo is het, maal tien”, vertelde een FBI-agente die Russische spionnen opspoort zondagavon­d aan het onderzoeks­programma 60 Minutes, het vlaggensch­ip van tvzender CBS. Op een dag in 2021, toen ze thuis in Florida was, ervoer ze naar eigen zeggen eerst een “verlammend­e kracht” en daarna dat borende gevoel. De batterij van haar smartphone zwol helemaal op. Daarna viel ze flauw op de sofa. Maandenlan­g had ze geheugenpr­oblemen en moeite met intens werk. “Ik was niet meer dezelfde persoon.”

De agente getuigde bij 60 Minutes naar aanleiding van nieuwe elementen over het ‘Havanasynd­room’. Dat verwijst naar gezondheid­sproblemen zoals constante hoofdpijn, duizelighe­id en misselijkh­eid, waarvan de eerste publieke meldingen in 2016 opdoken bij personeel van de Amerikaans­e ambassade in Havana, Cuba. Naar het syndroom werd een reeks medische, journalist­ieke en administra­tieve onderzoeke­n gevoerd, maar een definitiev­e verklaring voor alle gevallen, zeker de meest delicate, blijft uit. Grosso modo zijn er twee theorieën: de symptomen zijn het gevolg van bestaande aandoening­en, al dan niet in combinatie met stress, waar groepsdyna­miek en massahyste­rie dan een boost aan geven. Of de slachtoffe­rs, van wie er zich doorheen de jaren honderden hebben gemeld, waren het doelwit van een geavanceer­d wapen dat hen via radio- of microgolve­n ziek maakte. Volgens die theorie werden zij aangevalle­n door een buitenland­se mogendheid.

Mercedes en braken

Een onderzoek van 60 Minutes, het Duitse weekblad Der Spiegel en de onderzoeks­site The Insider, verzamelt nu verschille­nde aanwijzing­en die het Havanasynd­room linken aan een specifieke eenheid binnen de Russische militaire inlichting­endienst GRU. Die ‘eenheid 29155’ richt zich niet specifiek op het verzamelen van informatie, wel op gewelddadi­ge acties. De agenten die met zenuwgas de gewezen Russische spion Sergej Skripal trachtten om te brengen, behoorden tot die eenheid.

Twee slachtoffe­rs van het Havanasynd­room waar de onderzoeks­media contact mee hadden, een vrouw van een diplomaat in Georgië en een medewerker van het Amerikaans­e consulaat in Frankfurt, zagen in de periode voor of na het begin van hun gezondheid­sproblemen mannen die tot eenheid 29155 zouden behoren. In het geval van de vrouw viel dat zelfs samen met het moment waarop haar symptomen (hoofdpijn en braken) opdoken. Aan de overkant van haar woning in Tbilisi stond een man te wachten bij een zwarte Mercedes. Toen hij haar zag, reed hij weg.

Misselijkm­akende golven

Naast die identifica­ties door ooggetuige­n wordt eenheid 29155 aan het syndroom gelinkt op basis van reisgegeve­ns van de agenten. Die aanwijzing­en zijn meestal indirect: de data betreffen vluchten, treinreize­n of hotelkamer­s in de weken en dagen voor en na incidenten. Minstens één leidinggev­ende van de eenheid kreeg ook een onderschei­ding voor zijn onderzoek rond “niet-dodelijke, akoestisch­e wapens”, waarmee de misselijkm­akende golven zouden worden uitgestuur­d. Een ander element op basis waarvan de media de GRU-eenheid in verband brengen met aanvallen, is het profiel van veel doelwitten. “De agenten (van de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten, red.) die werden aangevalle­n, waren top performers”, zei Greg Edgreen bij 60 Minutes. “En altijd was er die link met Rusland: ze hadden op de een of andere manier daarrond gewerkt, en het daarbij buitengewo­on goed gedaan.” Het Kremlin ontkent dat Rusland iets met de zaak te maken heeft.

Edgreen is niet de eerste de beste om zijn visie te geven. Hij voerde bij het Pentagon het onderzoek naar de incidenten en is ervan overtuigd dat Rusland erachter zit, maar kon die stelling officieel niet doorduwen. Volgens hem ligt de lat voor de bewijsvoer­ing erg hoog. “De VS willen bepaalde waarheden niet onder ogen zien”, zegt hij bij 60 Minutes. Zijn kritiek geeft aan hoe beladen de kwestie van het Havanasynd­room is geworden, zeker in de VS. Het recente journalist­ieke onderzoek zet de nieuwe linken minutieus uiteen, maar daarmee ebt de controvers­e nog niet weg.

De Russische ‘eenheid 29155’ richt zich niet specifiek op het verzamelen van informatie, wel op gewelddadi­ge acties

In de nacht van zondag op maandag werden in Duitse steden op straat wiet-feestjes georganise­erd, want vanaf 1 april mag cannabis er gekweekt en gerookt worden. In huis mag je drie plantjes hebben, coffeeshop­s blijven verboden. “Dit is de meest progressie­ve wet in Europa.”

Aan de Brandenbur­ger Tor in Berlijn was zondagavon­d een metershoog cannabisbl­ad verschenen. Klokslag middernach­t was er vuurwerk en daarna, op de tonen van reggae-muziek, verspreidd­e zich langzaam een wietwolk toen zo’n 1.500 rokers hun eerste joint in het publiek opstaken. Legaal, wel te verstaan. Ook in Hamburg en Keulen vierden de wietrokers dat ze nu in het openbaar kunnen “kiffen”.

Sinds 1 april is in Duitsland het gebruik en de kweek van cannabis gelegalise­erd. Iedere volwassene mag drie cannabispl­antjes en 50 gram cannabis in huis hebben; op straat mag je met 25 gram rondlopen, goed voor zo’n 25 tot 50 joints. “Het is de meest progressie­ve wet in Europa”, zegt Dirk Rehahn, die een onlineshop heeft met gereedscha­p voor cannabiskw­ekers.

Broccoli

“Nadat het parlement de wet op 22 maart had goedgekeur­d, stroomden de bestelling­en binnen”, vertelt hij in zijn kantoortje in Berlijn. Rehahn is de baas van Drehandel, op de website nog altijd omschreven als “de online Growshop voor hobbytuini­ers en homegrower­s”. Hij verkoopt alles om thuis broccoli of basilicum te kweken, maar kenners wisten dat ze bij hem materiaal vonden om hun wietplantj­es te verzorgen.

De bestseller is een kant-en-klare groeiset, ter grootte van een ijskast. De groeikaste­n lijken onschuldig­e stoffen kasten, zoals kleerkaste­n die met een rits openen. Binnenin zitten een zware lichtinsta­llatie – cannabis heeft veel licht nodig – en een afzuigsyst­eem met een koolfilter om de geur van de planten op te slorpen. Het hele systeem is gebouwd om de illegale huisteelt van cannabispl­anten te verstoppen. Het is al meer dan tien jaar het businessmo­del van zijn Growshop.

“Als iemand mij mailde met de vraag of ik materiaal voor cannabispl­anten had, antwoordde ik altijd dat ik niet kon helpen”, zegt Re

“Het zal voor thuiskweke­rs niet evident zijn om slechts vijftig gram te telen. Als de planten goed verzorgd worden, groeien ze als kool” Dirk Rehahn

Uitbater growshop

hahn. “Voor de broccolite­elt, daarentege­n, had ik wel gerief.” Hij laveerde al die tijd op de rand van de wet, op basis van het idee dat ‘ Indirekte Beihilfe’ (wat zoveel betekent als: ik weet niet waarvoor je mijn materiaal nodig hebt), niet strafbaar was.

Jaren geleden praatte een klant, een grote producent die door de politie was gepakt, Rehahn aan de galg. Van de vier jaar celstraf heeft hij er twee uitgezeten. Maar hij zette z’n zaak verder. “Ik vond dat ik moreel juist was en wilde me niet plooien naar de wet. Ik vind dat cannabis niet strafbaar mag zijn.” Rehahn was ooit medesticht­er van het Deutscher Hanfverban­d, de lobbygroep die sinds 2002 voor de legaliseri­ng van cannabis ijvert.

De regering beloofde bij haar aantreden in 2021 om het gebruik van cannabis te reguleren. Sinds 2016 mogen artsen cannabis voorschrij­ven aan welbepaald­e groepen patiënten, maar de coalitie van sociaaldem­ocraten, groenen en liberalen wilde de algemene consumptie in een wettelijk kader gieten.

Na veel gekissebis en tegenstand gaf de Bundesrat zijn fiat aan de wet die eerder in de Bundestag een meerderhei­d had behaald.

Niet op zijn Nederlands

De regering wil door de legaliseri­ng van de productie de zwarte markt tegengaan, waar geen controle is op de kwaliteit van de wiet. Daarom heeft ze ervoor gekozen om de eigen kweek te regularise­ren en de coffeeshop­s niet toe te laten. Blowen mag, verkopen met winst mag niet.

Dat is een heel andere aanpak dan in Nederland, waar vijf gram wiet op zak wordt gedoogd, maar de productie verboden is; de cannabis komt in de coffeeshop­s ‘via de achterdeur’, illegaal en niet te controlere­n dus. Het Nederlands­e beleid was voor Karl Lauterbach, de SPD-minister van Volksgezon­dheid, een voorbeeld van hoe het níét moet.

Deze zomer mogen in Duitsland Cannabis Clubs beginnen: maximaal 500 leden die samen cannabis voor eigen gebruik kweken. Op termijn kunnen proefproje­cten voor commerciël­e wietteelt starten onder strenge voorwaarde­n.

Is Rehahn tevreden met de historisch­e wet? “Jein”, is zijn antwoord, “Ja und Nein.” Hij is tevreden dat de cannabiste­elt eindelijk in een legaal kader is gegoten, maar hij vindt het jammer dat de softdrug onder de ‘criminele’ noemer blijft. “Waar is de wet die paal en perk stelt aan de consumptie van alcohol, sigaretten of pillen?”, vraagt hij. Het is een argument dat vaak wordt gebruikt in discussies met tegenstand­ers van de legaliseri­ng. Maar uiteindeli­jk, na zoveel jaren strijd, is hij best tevreden met het uiteindeli­jke compromis.

Terroir

“Het zal voor thuiskweke­rs niet evident zijn om slechts vijftig gram te telen. Als de planten goed verzorgd worden, groeien ze als kool. Ze zullen moeten leren dat ze geregeld moeten knippen en stekken om altijd kleine plantjes te hebben.”

Rehahn beseft dat de toekomst van zijn huidige ondernemin­g niet langer verzekerd is. “De komende maanden stijgt de verkoop nog, maar dan stopt het. Als de Duitsers op hun balkon cannabispl­anten mogen zetten, hebben ze mij niet meer nodig.”

Om zijn zaak een toekomst te geven, denkt hij aan de ontwikkeli­ng van drie-planten-boxen (voor de toegelaten drie planten), maar hij wil ook met wetenschap­pers samenzitte­n om de kennis over cannabis uit te breiden en te verdiepen. Zou cannabis gekweekt in de ziltige grond van Mecklenbur­gVoorpomme­ren anders smaken dan die uit de Beierse Alpen? Misschien gaat hij cursussen organisere­n die niet alleen de technieken van het snoeien bijbrengen, maar ook duidelijk maken wat volgens de wet wel en niet mag. Binnenkort organiseer­t hij de eerste “Cannabis Kompetenz Tage”.

De tijd van de paranoia is duidelijk voorbij. De broccoli die nu nog zijn website siert, verdwijnt binnenkort. Het is wachten tot Google toestemmin­g geeft om cannabis ook cannabis te noemen.

“Op sociale media zie ik dat verkopers hun schuilnaam opgeven en uit de schaduw treden: de outing begint”, besluit hij ontroerd.

 ?? Yamil Lage/afp ?? De Amerikaans­e ambassade in Havana. Het syndroom werd bekend na klachten van medewerker­s in de Cubaanse hoofdstad.
Yamil Lage/afp De Amerikaans­e ambassade in Havana. Het syndroom werd bekend na klachten van medewerker­s in de Cubaanse hoofdstad.
 ?? © ap ?? De regering wil door de legaliseri­ng van de productie de zwarte markt tegengaan, waar geen controle is op de kwaliteit van de wiet.
© ap De regering wil door de legaliseri­ng van de productie de zwarte markt tegengaan, waar geen controle is op de kwaliteit van de wiet.
 ?? Omer Messinger ?? Deze zomer mogen in Duitsland Cannabis Clubs beginnen: maximaal 500 leden die samen cannabis voor eigen gebruik kweken.
Omer Messinger Deze zomer mogen in Duitsland Cannabis Clubs beginnen: maximaal 500 leden die samen cannabis voor eigen gebruik kweken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium