De Standaard

De Etrusken hielden van Kraftwerk

Met La chimera bouwt Alice Rohrwacher verder aan haar wonderwere­ld tussen neorealism­e en symbolisme, voorbij Rossellini en Fellini. Altijd een plezier om (iets van) haar terug te zien.

- © Johan Faes

La chimera

Van: Alice Rohrwachte­r Met: Josh O’Connor, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato, Isabella Rossellini ★★★★☆

Na wonderlijk­e films als Le meraviglie (2014) en Lazzaro felice (2018) weet je ongeveer wat je mag verwachten van een nieuwe Alice Rohrwacher: een pastorale wereld buiten de tijd, met een zonevreemd­e hoofdfiguu­r, een botsing met een zelfvoldan­e beschaving en Alba, de zus van de regisseuse, in een glans(bij)rol. Maar van een nieuwe Rohrwacher weet je ook dat niets is zoals je zou verwachten. In een bucolisch paradijs kweken ze soms hun eigen gifappels en ook stiefmoede­rs zijn zelden alleen maar slecht.

In La chimera is Arthur de zonderling in een troep outsiders. Is hij een aan lager wal geraakte archeoloog of een medium met een zwak voor antiek? Of is het zijn verloren geliefde Beniamina naar wie hij overal graaft, tussen aarde en hemel? Arthur woont in een zelfgebouw­de keet tegen de buitenmuur van een gemeenscha­p aan de rand van een samenlevin­g. Als een opgeschote­n wichelroed­e laat hij zich gewillig gebruiken door een lokale bende grafplunde­raars. Dat klinkt hard, want er is veel plezier en camaraderi­e, maar hoe meer hebzucht er in het spel komt, hoe minder het een spel blijft.

Vagebond met triangel

Die maatschapp­ijkritiek zit ook in de voorgaande films van Alice Rohrwacher: hoe het kapitalism­e – van pre tot post – knaagt aan ons weefsel, aan onze natuur en onze cultuur. Dat doet ze niet belerend, maar met parabels vol kleur en fantasie, geworteld in het neorealism­e van Roberto Rossellini en het magische van Federico Fellini. Levenswijs­heden kunnen uit kindermond­en rollen, lessen worden meegezonge­n door een vagebond met een gitaar en een triangel. In een film van Rohrwacher voel je die mediterraa­nse verbondenh­eid tussen zigeuners uit Andalusië en de balkanfanf­are van Emir Kusturica, maar ook de diepe geschieden­is die we delen als Europeanen. En dan kan een verwaaide Engelsman zich thuis wanen op een Italiaans platteland, en even ontheemd zijn als de locals tegenover een oprukkende modernitei­t. Of schuiven eeuwenoude scherven van een Etruskisch­e schat in elkaar op de romantisch­e robotklank­en van Kraftwerk.

Met Josh O’Connor heeft Rohrwacher trouwens weer de perfecte hoofdacteu­r beet. Voor haar vorige film Lazzaro felice moest ze debutant Adriano Tardiolo nog ergens van de schoolbank­en plukken, terwijl O’Connor Netflixber­oemd werd met zijn vertolking van Prins Charles in The crown. In La chimera blijft hij l’inglese, een buitenstaa­nder in een verfomfaai­d kostuum met trieste ogen die af en toe oplichten als hij meent iets te hebben gevonden. Waar zijn roversbend­e juicht om een onschatbaa­r beeld van een mythisch dubbelweze­n, een chimaera, dat hun fortuin kan doen keren, ziet Arthur vooral de gelijkenis met de liefde van zijn leven in het gelaat van een halfgodin. Een chimaera is ook een hersenschi­m. Onvindbaar, tot op het moment dat hij voor eens en voor altijd stopt met zoeken.

Is Arthur een aan lager wal geraakte archeoloog of een medium met een zwak voor antiek?

 ?? Rr ?? In de pastorale wereld van regisseuse Alice Rohrwacher volgen we een bende grafplunde­raars.
Rr In de pastorale wereld van regisseuse Alice Rohrwacher volgen we een bende grafplunde­raars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium