De Standaard

“Ik heb de pillen vervangen door cultuur en verbinding”

- Joke Van Caesbroeck joke@jokevancae­sbroeck.be

Zevenentwi­ntig was hij, toen zijn vader plots overleed en Tijs Synaeve (46) enkele maanden later hevige angstaanva­llen kreeg. Wat begon met één benzodiaze­pine, eindigde in een ware partycockt­ail. “Ik ben nu vijftien maanden clean en besef dat als ik niks had ondernomen, ik er niet meer was geweest.”

“Omdat ik vijftien jaar lang grotendeel­s verdoofd heb geleefd, heb ik het gevoel dat ik veel tijd verloren ben. Daardoor voel ik me wat jonger dan leeftijdsg­enoten. Niet dat ik geen mooie tijden heb beleefd, dankzij de medicatie kon ik zonder angsten en bij momenten zelfs in volle euforie leven. Maar het was onder invloed, voornameli­jk van benzodiaze­pines. Daarvan afkicken was het zwaarste dat ik ooit heb moeten doen. Maar het heeft geloond.”

“Ik ben nu zesenveert­ig. Dat is al zeven jaar ouder dan mijn mama ooit is geworden. Ik was zestien toen ze overleed. Ze was al acht jaar ziek, borstkanke­r, maar kon met behandelin­g nog enkele jaren goed leven. Toen ik vijftien was, herviel ze en kreeg botkanker. Er was niks meer aan te doen.”

Als een Fruittella

“Ik herinner me nog dat mijn moeder dat laatste jaar beneden lag, in de sofa, en veel overgaf. Ik ontdekte port en dronk. Als ik enkele glazen op had, kon ik slapen. Ik hoorde mijn moeder niet meer overgeven, hoorde de zuurstofta­nk niet meer. Ik vond alcohol niet lekker, ik dronk enkel om mezelf te verdoven. Mijn vader had een carrière in het buitenland. Na de dood van mijn moeder was het devies: we doen door. Op zijn West-Vlaams.”

“In 2005, elf jaar na mijn moeder, overleed ook mijn vader. Heel onverwacht­s, aan een hartaderbr­euk. Enkele maanden later kreeg ik mijn eerste angstaanva­l, in de supermarkt. Ik wist niet wat me overkwam, ik stond doodsangst­en uit. Toen het ook gebeurde in de wagen, op restaurant of tijdens vergaderin­gen op het werk, zocht ik een psychiater op.”

“Het pilletje dat hij me voorschree­f, de benzodiaze­pine Tranxène, hielp wonderwel. Alleen al het idee dat ik een tabletje op zak had dat binnen de twintig minuten werkte, hielp me functioner­en. Maar gaandeweg had ik er meer nodig. Ik begon ze proactief in te nemen. Want waarom wachten op een angstaanva­l als je er een kan voorkomen?”

“Ik heb de psychiater duidelijk gevraagd naar de bewerkinge­n, en of het verslavend was. Hij stelde me gerust: ‘even verslavend als een Fruittella’. Volgens hem waren mijn angsten biologisch. Ik hoefde niet naar een verklaring in het verleden te zoeken. Dat ik mijn beide ouders vroeg verloor, kwam amper ter sprake. Zoals een diabetespa­tiënt insuline nodig heeft, zo verzekerde hij me, zo heb jij voor je brein je pillen nodig.”

“Ik was dankbaar. Mijn leven leek hemels. Maar ik raakte keer op keer goedbetaal­de jobs bij de lokale overheid kwijt en raakte vervreemd van mijn omgeving. Ik onderhield amper nog contact met oude

“Ik weet dat veel mensen op dit moment even radeloos zijn als ik toen was. Aan hen wil ik zeggen: geef niet op”

vrienden, en leerde al zeker geen nieuwe mensen meer kennen. Op mijn werk kwam ik net op tijd toe en ging na een dubbele espresso en een halve benzo verdwaasd voor mijn scherm zitten. Ik kreeg niks meer gedaan. Stapels dossiers en opdrachten stapelden zich op terwijl ik, verdoofd, via Google Earth naar de meest afgelegen plekken op aarde reisde.”

Partycockt­ail

“Benzo’s werken als alcohol: hoe langer je ze neemt, hoe meer je ervan nodig hebt en hoe resistente­r je ervoor wordt. Mijn angsten kwamen terug. In de zomer van 2016 bezocht ik, uitgehold door de paniekaanv­allen, radeloos de psychiater. Die verklaarde me depressief, schreef me drie maanden thuis én schreef me nog meer pillen voor. Een andere benzo, een antidepres­sivum, een antipsycho­ticum en een spierontsp­anner, Baclofen, om de hunkering naar alcohol af te remmen. Een, zo ondervond ik later, levensgeva­arlijke cocktail. Maar ook eentje die me fantastisc­h liet voelen.”

“Mijn leven werd één lange trip. Opgefokt door de antidepres­siva, verlost van angst dankzij de benzo’s. Daarboveno­p bezorgde de Baclofen, chemisch verwant aan de partydrug GHB, me een roes. Ik had het gevoel dat ik elk moment de grote pot van de Lotto kon winnen. Veel herinner ik me niet meer van die periode. Alleen dat ik op een dag een artikel las op de website van BBC, over een Lakota Chief die trouwde met een Belgische dame. Het koppel woonde al veertig jaar in een indianenre­servaat in South Dakota. Van de ene dag op de andere gaf ik mijn job op en vertrok naar Amerika.”

“Als kind droomde ik ervan reporter of schrijver te worden. De cocktail van pillen maakte dat ik die jongensdro­om achterna wilde. Mijn vader had me wat geld nagelaten; mijn vrouw overtuigde ik ervan dat ik vanaf nu journalist was. Het werd een twee maanden durende droomtrip in de Amerikaans­e Midwest. Een heerlijke periode, die ik zonder de ‘everlastin­g partycockt­ail’ van mijn psychiater nooit had meegemaakt. Hij schreef zelfs een gewichtige Engelstali­ge brief, voor het geval ik met al die pillen aan de grenscontr­ole zou worden tegengehou­den.”

“Maar toen ik thuiskwam, spatte de droom uit elkaar. Ik wilde schrijven, maar er kwamen geen woorden. Het lukte me niet. Vijf jaar lang zwalpte ik van de ene job naar de andere. Als rekkenvull­er in een supermarkt kon ik collega’s niet bijbenen, zo verdoofd was ik. In de zomer van 2022 vertrok ik opnieuw naar South Dakota. Op zoek naar het zorgeloze geluk dat ik vijf jaar voordien had ervaren. Maar niets was nog hetzelfde.”

Verbinding als redding

“Ik kwam verward aan op de luchthaven en kon bij het ophalen van mijn huurwagen nauwelijks nog het contract lezen. Terwijl ik door Wyoming reed, leken alle wagens voor me te dansen als in een caleidosco­op. Om mezelf tot rust te brengen, dronk ik een sixpack Budweiser. De combinatie van benzo’s en alcohol kan leiden tot een hartstilst­and, maar ik was radeloos.”

“Onderweg naar mijn neef in Salt Lake City vond ik in een boekhandel Blood orange night van Melissa Bond. Daarin beschrijft ze de gevolgen van haar verslaving aan benzodiaze­pines, maar ook het zware proces om er vanaf te raken. Ik besefte: als ik nog wilde leven, moést er iets veranderen. Ik kwam thuis en liet me onmiddelli­jk opnemen.”

“Wat volgde, was een absolute helletocht. De kennis over ontwennen van benzo’s is in België nog niet ver gevorderd. Ik bouwde alles af op vier dagen tijd, terwijl Angelsaksi­sche specialist­en het erover eens zijn dat bij langdurig gebruik een trage afbouw aangewezen is, om de ontwenning­sverschijn­selen te drukken. Ik deed vier nachten lang geen oog dicht. Hartkloppi­ngen, zweten, vreselijke angsten. Ik hoorde geluiden, zag lichtflits­en. Mijn bloeddruk werd voortduren­d gemonitord, omdat er gevaar was voor stuipen of een epileptisc­he aanval.”

“Ik verbleef tien weken op de psychiatri­sche afdeling. Maar de dokter waarschuwd­e me dat ik me zeker nog een jaar erg slecht kon voelen. Ik heb een hele lieve vrouw met wie ik al bijna vijfentwin­tig jaar samen ben, en een geweldige dertienjar­ige dochter. Ik wilde dit goed doen, voor mezelf en voor hen. Mijn grootste angst was een onvoltooid leven. Ik wist: als ik hier niet vanaf geraak, wordt het mijn dood.”

“Ik heb alles wat me door profession­als werd aangereikt met beide handen gegrepen. Groepsther­apie, individuel­e therapie, EMDR-therapie, kook- en schrijfthe­rapie. Toen ik na drie weken opname voor het eerst een weekend naar huis mocht, heb ik meteen een lezing bezocht. Over een man die een fietsreis maakte door Amerika. Ik begon almaar meer naar toneelvoor­stellingen te gaan, naar lezingen, naar concerten, naar films. Ik voelde hoe hard me dat hielp om terug te verbinden met andere mensen. Met het echte leven.”

“Ik ben nu vijftien maanden volledig clean: geen medicatie, en ook alcohol komt er niet meer in. Ik durf zelfs amper nog een Imodium in te nemen, zo een afkeer heb ik van pillen gekregen. In plaats daarvan ben ik een cultuurvee­lvraat geworden. Ik heb ook een geweldige job gevonden, ik ben huisbewaar­der van de Koninklijk­e Stadsschou­wburg Brugge. Door het opnieuw verbinden met de ander heb ik dus niet alleen mezelf gered, ik heb er ook mijn beroep van kunnen maken. Het is fantastisc­h om van dichtbij te kunnen zien

hoe mensen samenkomen om naar iets te kijken waar ze zich misschien in kunnen herkennen, en om er achteraf over te praten.”

“Dat ik er nog ben, heb ik ook aan mijn vrouw, Betty, te danken. Ze is altijd, ook in mijn donkerste uren, in me blijven geloven. Ze was niet naïef, wel soms machteloos. We zijn al zo lang samen, maar vaak was ik verdoofd. Nu pas ontdek ik ten volle hoe geweldig ze is, hoeveel kracht ze toont om ook met de nuchtere Tijs om te kunnen. Ze is mijn link met de normalitei­t, zeg ik vaak schertsend. Dankzij haar zorgzaamhe­id en geduld, sta ik nu met beide benen in de wereld.”

“Ontwennen van benzo’s en antidepres­siva is het zwaarste dat ik ooit deed en wellicht zal doen. De langetermi­jneffecten, zoals bijvoorbee­ld tinnitus, zijn ook nog niet helemaal weg. Maar het afzien heeft enorm geloond. Ja, alles komt nu zonder filter binnen. En dat is confronter­end. Maar ik leef nu écht. Ik weet dat heel veel mensen op dit moment even radeloos zijn als ik toen was. Aan hen wil ik zeggen: geef niet op, de donkerste dagen lijken eindeloos, maar durf hulp te vragen. Er is hoop.”

Tweewekeli­jks vertelt iemand van telkens weer een andere leeftijd hoe die in het leven staat. Wilt u dat ook doen? Mail naar

 ?? ??
 ?? © Christophe De Muynck ??
© Christophe De Muynck

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium