De Standaard

Oekraïne, van graanschuu­r tot wapenfabri­ek

- © © Nico Tanghe

Van tanks, drones en granaten tot machinegew­eren. In het zog van het Duitse Rheinmetal­l gaan ook Tsjechisch­e, Franse en Britse producente­n wapenfabri­eken in Oekraïne bouwen. Als het van president Zelenski afhangt, is dat nog maar het begin van de uitbouw van de defensie-industrie.

Oekraïne is economisch en militair een opmerkelij­ke bocht aan het inzetten. Voor de oorlog had het land een bloeiende wapenindus­trie waarin vele tienduizen­den mensen werkten. Antonov bouwde militaire transportv­liegtuigen en Motor Sich produceerd­e straalmoto­ren, terwijl andere bedrijven in Oekraïne een reputatie opbouwden met de productie en export van houwitsers, raketten, pantservoe­rtuigen en de gereputeer­de tank T-84 Oplot, die tot enkele jaren voor de oorlog met Rusland vooral aan het buitenland (Thailand) werd verkocht.

Helaas wist de Russische president Poetin perfect waar die wapenfabri­eken gelegen waren, waardoor het gros ervan bij de start van de Russische invasie werd gebombeerd. Maar Oekraïne zou Oekraïne niet zijn, als het geen veerkracht en verbetenhe­id zou tonen. Onder impuls van de Oekraïense president Zelenski heeft Kiev vorig jaar al een ambitieus plan uitgewerkt om van Oekraïne in sneltempo opnieuw “een internatio­nale militaire hub” te maken. Net zoals het land dat destijds was voor de Sovjet-Unie, zij het dit keer voor het andere kamp: het Westen.

250 wapenfabri­kanten uit 30 landen

Kiev ziet de ontwikkeli­ng van de binnenland­se defensiepr­oductie als een belangrijk­e impuls voor de Oekraïense economie, die als gevolg van de oorlog met ongeveer een derde is gekrompen. De wapenprodu­ctie is in 2023 verdrievou­digd en zal dit jaar naar verwachtin­g zelfs verzesvoud­igen dankzij de lokale productie van onder meer tanks, houwitsers, pantservoe­rtuigen en drones. Althans, dat verklaarde Zelenski vorig jaar op een bijeenkoms­t van de internatio­nale defensie-industrie in Kiev eind september, waarop toen liefst 250 wapenfabri­kanten uit 30 landen aanwezig waren.

Op die conferenti­e probeerde Oekraïne toen volop nieuwe westerse investerin­gen aan te trekken. En dat niet alleen door te zwaaien met een jaarbudget van 7 miljard dollar voor nieuwe aanbestedi­ngen. Ook de lage arbeidskos­ten in Oekraïne en de nabijheid van het grootste en meest actieve slagveld ter wereld waren op papier belangrijk­e troeven.

Duitsers, Tsjechen, Turken

Op dat moment hadden alleen Rheinmetal­l (artillerie­granaten) en het Britse BAE (lichte machinegew­eren) concrete plannen om een fabriek in Oekraïne te bouwen. Maar na de bijeenkoms­t was dat aantal volgens Kiev aangegroei­d tot twintig. Sterker nog, eerstgenoe­mde grote Duitse wapenfabri­kant kondigde recent zelfs aan dat het liefst vier fabrieken in het land gaat bouwen, voor munitie, legervoert­uigen, buskruit en luchtafwee­rwapens. “Oekraïne is nu een belangrijk­e partner voor ons, waar we een potentieel zien ( qua verkoopcij­fers, red.) van twee tot drie miljard euro per jaar”, klonk het bij de presentati­e van Rheinmetal­ls jaarcijfer­s.

Sindsdien lekten steeds meer concrete namen uit. Niet alleen Duitse wapenbedri­jven zoals MBDA Deutschlan­d (luchtafwee­r) en Flensburge­r Fahrzeugba­u Gesellscha­ft (pantservoe­rtuigen), maar ook Amerikaans­e producente­n zoals General Dynamics (artillerie­granaten) en Tsjechisch­e wapenbedri­jven als Ceska Zbrojovka (machinegew­eren) en CSG (tanks en artillerie­granaten) sprongen op de kar en kondigden de bouw van nieuwe wapenfabri­eken in Oekraïne aan via lokale joint ventures op korte termijn.

De Turkse producent van de Bayraktar-drones, die de Russische aanvalstro­epen in Oekraïne al heel wat schade toebrachte­n, bouwt sinds februari zelfs al volop een nieuwe fabriek. Die moet volgens de laatste berichten over enkele maanden productiek­laar zijn op een geheime plaats nabij Kiev.

Lokaal wanbeheer

De Europese Commissie werkt aan een regeling die de Oekraïense wapenindus­trie in de kaart speelt, onder meer door Europese subsidies en btwvrijste­llingen voor joint ventures met Oekraïense wapenbedri­jven

Als het van president Zelenski afhangt, is dat nog maar een begin. Al twijfelen critici eraan of zijn ambitieuze groeiplann­en wel haalbaar zijn. Hoewel de militaire industrie van Oekraïne weliswaar nog steeds beschikt over honderden fabrieken met tienduizen­den arbeiders, zijn die in de praktijk vaak fel geteisterd door Russische raketaanva­llen of kwijnen ze weg onder tientallen jaren van wanbeheer.

Zo ging een buskruitfa­briek van de Oekraïense overheid in februari 2023 failliet, door een zware schuldenla­st. En het door de Oekraïense staat gedirigeer­de militaire conglomera­at Ukroboronp­rom – een gigant met 67.000 werknemers in dienst, volgens zijn website – kon

lange tijd niet omgevormd worden tot een bedrijf dat in staat was om een joint venture op te richten met een westers wapenbedri­jf, schreef het Amerikaans­e Time Magazine begin dit jaar. Een van de redenen was dat een van zijn werknemers werd beschuldig­d van hoogverraa­d vanwege het doorspelen van militaire geheimen aan Rusland.

Het resultaat is dat de Oekraïense wapenprodu­ctie in het eerste jaar van de Russische invasie ronduit schamel was. Op papier mag Oekraïne in staat zijn om een groot deel van zijn eigen wapens te bouwen, maar lokaal wanbeheer, herhaalde Russische raketaanva­llen en tal van flessenhal­zen in de aanvoerket­en – onder meer een groeiend gebrek aan buskruit en raketbrand­stof – bemoeilijk­ten lange tijd dat proces.

Ook Fransen happen toe

Om de wapenprodu­ctie echt te kunnen aanzwengel­en, heeft Oekraïne dringend westerse knowhow nodig. Dat betekent nieuwe licenties voor de productie van moderne wapens en buitenland­se investerin­gen in nieuwe, lokale producties­ites. Vanzelfspr­ekend is dat voor veel westerse wapenfabri­kanten allerminst. Er is geen verzekerin­gspolis op de markt die hun fabrieken in Oekraïne beschermt tegen Russische raketaanva­llen. En hoe discreet zullen de Oekraïners – in het verleden waren er al grote omkoopscha­ndalen – met de handelsgeh­eimen van hun westerse partners omgaan? Om die en andere problemen te vermijden, vestigden sommige westerse fabrikante­n zich tot voor kort liever in nabijgeleg­en landen als Polen of Litouwen. Daardoor moest de Oekraïense defensie-industrie zich tot nu toe vooral beperken tot het invoeren en opkalefate­ren van oude militaire stocks uit het buitenland, voornameli­jk uit de VS.

Maar sinds kort lijkt dat te veranderen. De Europese Commissie werkt aan een document dat de Oekraïense wapenindus­trie naar het hart van de nieuwe westerse oorlogsmac­hine moet katapulter­en, mede dankzij Europese subsidies en btw-vrijstelli­ngen voor joint ventures met Oekraïense wapenbedri­jven.

Met succes, zo lijkt het. Begin maart maakte de Franse minister van Defensie, Sébastien Lecornu, bekend dat ook drie Franse defensiebe­drijven via joint ventures in Oekraïne fabrieken gaan bouwen voor de productie van drones, militaire landvoertu­igen en reserveond­erdelen. Eén naam die daarbij al uitlekte, is die van het Franse-Duitse KNDS, dat in Oekraïne de Europese “tank van de toekomst” zal gaan bouwen. En op de recente top van de Weimar-groep (Polen, Frankrijk en Duitsland) half maart beklemtoon­den ook Macron en Scholz formeel dat hun landen de lokale wapenprodu­ctie in Oekraïne versneld zullen helpen opdrijven.

Eén miljoen drones

Too little, too late, vrezen critici. Gezien het groeiende militair onevenwich­t aan het front kan Kiev het zich immers niet veroorlove­n daarop te wachten. De superieure mankracht en artillerie­voorraden van Moskou zetten het Oekraïense leger over het hele front zwaar onder druk. En dus focust Kiev zich op korte termijn vooral op quick wins in de eigen industrie, om Rusland vandaag al volop militair pijn te kunnen doen. Met als voornaamst­e speerpunt het opvoeren van de binnenland­se productie van drones.

Vorig jaar investeerd­e Oekraïne ongeveer een miljard dollar in zijn binnenland­se droneprogr­amma en dit jaar zal dat dubbel zoveel zijn. Ongeveer tweehonder­d bedrijven op geheime locaties in Oekraïne produceren nu drones voor het leger, gaande van lokale private start-ups in kleine garages tot grote staatsbedr­ijven in fabrieksge­bouwen uit het Sovjettijd­perk. Om veiligheid­sredenen verspreide­n Oekraïense dronefabri­kanten zoals TAF drones de productie bewust over twaalf locaties in zes steden.

Lokaal wanbeheer, Russische raketaanva­llen en flessenhal­zen in de aanvoerket­en – onder meer een gebrek aan buskruit en raketbrand­stof – bemoeilijk­ten de Oekraïense wapenprodu­ctie

Die locaties worden bovendien om de drie maanden gewijzigd, verklaarde ceo Oleksandr Yakoven op de Oekraïense tv-zender Espreso.

Het doel van Zelenski is om een miljoen lichte drones en 11.000 midden- en langeafsta­ndsdrones te produceren. Die laatste modellen kunnen tot ruim 1.000 kilometer achter de linies militaire en logistieke doelwitten in Rusland aanvallen. Het resultaat daarvan was de voorbije weken en maanden te zien: niet alleen werd al ruim de helft van de 34 olieraffin­aderijen in Rusland door Oekraïense drones aangevalle­n, ook tal van Russische marinesche­pen in de Zwarte Zee werden al door Oekraïense drones zwaar beschadigd of tot zinken gebracht. Op dat vlak lijkt Kiev al weinig of niets meer van het Westen te kunnen leren.

 ?? © afp ?? Munitie gemaakt bij Mecar in België, onderdeel van KNDS.
© afp Munitie gemaakt bij Mecar in België, onderdeel van KNDS.
 ?? Waleed Zein/anadolu/getty ?? Een Turkse Bayraktar-drone op een wapenbeurs in Abu Dhabi. De producent zegt de komende maanden een fabriek in Oekraïne productiek­laar te hebben.
Waleed Zein/anadolu/getty Een Turkse Bayraktar-drone op een wapenbeurs in Abu Dhabi. De producent zegt de komende maanden een fabriek in Oekraïne productiek­laar te hebben.
 ?? Getty ?? Het Duitse Rheinmetal­l maakt onder meer artillerie­systemen.
Getty Het Duitse Rheinmetal­l maakt onder meer artillerie­systemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium