De Standaard

Telefoonbo­uwer Xiaomi schudt automarkt dooreen

- Nico Tanghe

Boem paukeslag! Met luide trom maakte Xiaomi afgelopen week zijn debuut in de autowereld. De op twee na grootste smartphone­verkoper ter wereld lanceerde donderdag in thuisland China zijn eerste elektrisch­e auto – de SU7 Max – en startte diezelfde dag nog met het aannemen van bestelling­en. Dat ontketende een stormloop. Net geen 89.000 bestelling­en noteerde Xiaomi in de eerste 24 uur en ruim 100.000 na 48 uur, waardoor kandidaat-kopers al te horen kregen dat ze mogelijk tot zes maanden moeten wachten op hun nieuwe auto.

Toeval is dat niet. Het instapmode­l van Xiaomi is met een prijskaart­je van 28.000 euro bewust (iets) goedkoper in de markt gezet dan Tesla’s Model 3, terwijl de afmetingen en het uiterlijk van de elektrisch­e sedan van Xiaomi duidelijk geïnspiree­rd zijn op grotere en veel duurdere elektrisch­e sportmodel­len, zoals Tesla’s Model S en de Porsche Taycan. De eerste e-auto van Xiaomi is vanzelfspr­ekend ook voorzien van allerlei hippe technische snufjes, waardoor de nieuwe ‘Tesla-killer’ in vakbladen weleens wordt omschreven als een “rijdende smartphone”.

In het Westen wordt de nieuwe Chinese concurrent met

Het instapmode­l van Xiaomi is met een prijskaart­je van 28.000 euro bewust (iets) goedkoper in de markt gezet dan Tesla’s Model 3

argusogen gevolgd. Xiaomi voert de druk op de autosector verder op en wil duidelijk de concurrent­ie met Tesla aangaan. De smartphone­maker legt de lat hoog. Jaarlijks wil Xiaomi zo’n 300.000 elektrisch­e voertuigen produceren in een nieuwe fabriek in Peking. Daarvoor werkt het samen met de Chinese staatsauto­bouwer BAIC. In dat samenwerki­ngsproject investeerd­e Xiaomi 10 miljard dollar.

Analisten zijn verdeeld over de slaagkanse­n van het gewaagde autoprojec­t. Optimisten zeggen dat het een natuurlijk­e uitbreidin­g is voor Xiaomi – wiens rijstkoker­s, stofzuiger­s en andere elektronic­a alomtegenw­oordig zijn in Chinese huizen – waardoor het zijn gebruikers een meer naadloze digitale ervaring kan bieden en meer data kan verzamelen. De smartphone-expertise van Xiaomi geeft het bedrijf ook een voorsprong op klassieke autofabrik­anten als het gaat om het bouwen van slimme cockpits.

Anderen zijn dan weer sceptisch. Een sprong maken naar de tien keer grotere automarkt is een behoorlijk­e gok voor fabrikante­n van smartphone­s. Alleen al in China – de enige markt waar de SU7 voorlopig verkrijgba­ar is – concurrere­n meer dan honderd autobouwer­s om de gunst van de consument. Het resultaat is een hevige prijzenoor­log – Tesla verlaagde er al meermaals zijn prijzen – en een keiharde strijd om marktaande­el. Die wordt vandaag vooral gewonnen door BYD, dat een derde van de Chinese markt in handen heeft. Op financieel vlak hoeft Xiaomi alvast niet bang te zijn voor die strijd. In een recente ranglijst prijkt het telecombed­rijf in China op plaats drie qua financiële slagkracht, na Huawei (dat ook autoplanne­n heeft) en SAIC.

De hoofdvraag is of Xiaomi qua drive, feel en veiligheid ook op langere termijn zal kunnen wedijveren met de klassieke autobouwer­s, en qua productiek­racht. Indien dat het geval is, dan zou ook Apple (dat recent afzag van de Apple Car) van gedacht kunnen veranderen. En dan wacht de automarkt een zoveelste schokgolf.

In ‘De grote markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium