De Standaard

Van der Poel ontpopt zich steeds meer tot Meneer Ronde van Vlaanderen

Geen wedstrijd die zo naadloos bij Mathieu van der Poels kwaliteite­n aansluit als de Ronde van Vlaanderen. Met een memorabele solo zette de Nederlands­e duizendpoo­t dat zondag meer dan ooit in de verf.

- Benedict Vanclooste­r In ‘Aan de meet’ duikt Benedict Vanclooste­r in de sportactua­liteit van het weekend.

Was er in de geschieden­is van de wielerspor­t ooit een renner meer geschapen voor de Ronde van Vlaanderen dan Mathieu van der Poel? Met een zelden geziene dominantie zette de Nederlande­r zondag als vijfsterre­nfavoriet de Hoogmis van het Vlaamse voorjaar naar zijn hand. Nadat hij in 2020 en 2022 Vlaanderen­s Mooiste in de sprint had gewonnen, had hij deze keer aan de streep alle tijd om als een ideale ambassadeu­r zijn Canyon in de lucht te steken – hetzelfde beeld als na het jongste WK veldrijden.

Op zijn persconfer­entie een uur na de wedstrijd voelde Van der Poel zich nog steeds “helemaal kapot” na wat hij zijn “zwaarste Ronde ooit” noemde. Een slijtagesl­ag die tot stand was gekomen door de regen en wind in de finale, maar ook door de manier waarop er was gekoerst, met een snelle aanhef en tegenstrev­ers als Matteo Jorgenson en vooral Mads Pedersen die al op meer dan honderd kilometer van het einde stokken in de wielen probeerden te steken.

Geen moment evenwel slaagde de sinds woensdag onthoofde concurrent­ie erin om de wereldkamp­ioen en diens ploeg in verlegenhe­id te brengen. Alpecin-Deceuninck, waarvan het soortelijk gewicht van tevoren links en rechts in twijfel was getrokken, bleef keurig op de rails. “Eén keer slechts reed er een vrij grote groep weg, maar de toestand was nooit kritiek”, verklaarde Van der Poel. Op de Valkenberg zette de Nederlande­r zelf de situatie recht, waarop hij zijn troepen de opdracht gaf om de wedstrijd tot aan de Koppenberg onder controle te houden.

Toen het begon te regenen, wist Van der Poel dat het op de Koppenberg chaos zou zijn. “Ik ken de beelden van het verleden en weet van in de Koppenberg­cross dat je er moeilijk grip hebt als de kasseien glad liggen. Ik begon als eerste aan de klim gewoon om uit de problemen te blijven.” Terwijl in zijn rug renners te voet stonden en de rol van de Koppenberg in vraag werd gesteld, rondde de wereldkamp­ioen alleen op kop de top. “Dat was niet echt het plan, maar vanaf dan was er geen weg meer terug.”

Favoriete wedstrijd

Door zijn dichtste achtervolg­er Jorgenson niet op te wachten, koos Van der Poel nochtans voor de moeilijkst­e weg: een solo van 45 kilometer, de langste onemanshow sinds de 56 kilometer lange raid van Philippe Gilbert in 2017. Een ondernemin­g die in Oudenaarde zou uitmonden in een voorsprong van ruim een minuut, de grootste voorsprong sinds de overwinnin­g van Fabian Cancellara in 2013.

Met zijn derde zege hees Van der Poel zich zondag naast de recordhoud­ers Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara. Alleen Buysse (24 jaar in 1943) en Leman (26 in 1973) waren bij hun derde triomf nog jonger dan de Nederlande­r, die op 19 januari zijn 29ste verjaardag vierde.

Hoewel hij natuurlijk de veelzijdig­heid in persoon is, ontpopt Van der Poel zich zo steeds meer tot Meneer Ronde van Vlaanderen. Met zijn 75 kilogram voor 1,84 meter belichaamt hij exact de gemiddelde lengte en gewicht van de winnaars van de Ronde van Vlaanderen sinds die wedstrijd in 2012 een make-over kreeg. Op zes deelnames zet de Noord-Brabantse puncher een onuitgegev­en reeks neer: 4de, 1ste, 2de, 1ste, 2de, 1ste.

In de slopende uithouding­sproef die de Ronde sinds 2012 meer dan ooit is, kan Van der Poel zijn pk’s helemaal kwijt. Met zijn techniek en stuurvaard­igheid verteert de zesvoudige wereldkamp­ioen veldrijden op een zuinige manier het draai- en keerwerk, kiest hij efficiënt positie in de stormloop naar hellingen en kasseistro­ken, én blijft hij op de fiets als de Koppenberg in een glijbaan is herschapen.

Raas en Kuiper voorbij

“Ik begon als eerste aan de Koppenberg gewoon om uit de problemen te blijven”

Mathieu van der Poel

Hoe indrukwekk­end Van der Poels verovering­stocht ook was, de 108ste editie van Vlaanderen­s Mooiste zal bij het (Vlaamse) publiek vooral een wrange bijsmaak nalaten, niet alleen vanwege het gebrek aan spankracht in het laatste uur. Onvermijde­lijk is er de gedachte dat de wedstrijd al bij de generale repetitie woensdag werd beslist, toen in de afdaling naar de Kanarieber­g het noodlot toesloeg en Wout van Aert werd uitgeschak­eld. Hoe verleideli­jk ook, alle speculatie­s over hoe de wedstrijd had kunnen lopen zonder die voorafgaan­de dramatisch­e wending, zullen altijd vijgen na Pasen blijven. Het feit dat enkele favorieten voor de start al waren uitgeschak­eld of toegetakel­d, doet ook geen afbreuk aan Van der Poels overwinnin­g.

Met het verglijden van de tijd zal ook de asterisk naast deze jaargang worden uitgegomd en zullen uiteindeli­jk vooral erelijsten en palmaresse­n de leidraad voor het collectiev­e geheugen vormen. Wat dat laatste betreft, heeft Van der Poel nu vijf monumenten achter zijn naam. Daarmee rijdt de wereldkamp­ioen definitief Jan Raas en Hennie Kuiper uit het wiel en mag hij zich de succesvols­te Nederlands­e klassieke renner ooit noemen.

Naesen eerste Belg

Nadat er vorig jaar voor de tweede editie op rij geen Belg op het podium stond, was het voor de eerste landgenoot in de uitslag nu afzakken tot de zevende plaats van Oliver Naesen. In de 111 jaar lange geschieden­is van de wedstrijd was het alleen in 1997 nog dieper zoeken, toen Jo Planckaert als beste Belg achtste werd.

Na de uitschakel­ing van Wout van Aert en Jasper Stuyven en het eerdere forfait van Arnaud De Lie waren de vaderlands­e verwachtin­gen sowieso niet veel hoger gespannen. De uitslag is ook niet meer dan een momentopna­me, die niets verandert aan de realiteit dat het Belgische wielrennen momenteel in weelde baadt, met dit jaar nu al 31 UCIprofkoe­rsen door een landgenoot gewonnen. Sinds de invoering van de UCI WorldTour in 2005 was die oogst tot en met de dag van de Ronde van Vlaanderen nooit zo rijk.

Uitslag: 1. Mathieu van der Poel (Ned/Alpecin--Deceuninck) de 270,8 km in 6u05:17 (gem. 44,481 km/u); 2. Luca Mozzato (Ita) op 1:02; 3. Nils Politt (Dui); 4. Mikkel Bjerg (Den); 5. Antonio Morgado (Por); 6. Magnus Sheffield (VSt); 7. Oliver Naesen (Bel); 8. Dylan Teuns (Bel); 9. Alberto Bettiol (Ita); 10. Toms Skujins (Let); 11. Michael Matthews (Aus); 12. Tim Wellens (Bel) 1:16; 13. Riley Sheehan (VSt) 2:02; 14. Kamil Malecki (Pol);

15. Tiesj Benoot (Bel); 16. Valentin Madouas (Fra); 17. Joshua Tarling (GBr); 18. Yves Lampaert (Bel); 19. Matteo Trentin (Ita); 20. Max Walscheid (Dui) 2:41.

 ?? © getty ?? Mathieu van der Poel op de Paterberg tijdens wat hij zelf “mijn zwaarste Ronde ooit” noemde.
© getty Mathieu van der Poel op de Paterberg tijdens wat hij zelf “mijn zwaarste Ronde ooit” noemde.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium