De Standaard

Union werkt zichzelf in de nesten

Op speeldag 1 van de play-offs ging de leider meteen ten onder. De 1-0-nederlaag in Genk heeft grote gevolgen, de titelstrij­d ligt helemaal open.

- David Van den Broeck Thomas Cami

De laatste keer dat Union in de competitie had verloren, dateerde van 16 september, thuis tegen… Racing Genk. 23 wedstrijde­n lang bleef het nadien ongeslagen – bijzonder straf – maar nu openden de Brusselaar­s de Champions’ playoffs met een nederlaag op het veld van… Racing Genk.

“We hebben het vooral voor rust weggegeven”, zei Alexander Blessin. De Duitse coach was niet te spreken over de manier waarop zijn ploeg de wedstrijd had aangevat. “Onze attitude was niet goed. We speelden te traag, vonden geen oplossinge­n en Genk, dat gewoon al happy is dat het in de play-offs zit en niks te verliezen had, zat er korter op. Dit is ons nog al wel eens overkomen na een interlandb­reak, maar het zou niet mogen.” We zoomen verder in op de problemen.

Moris in de fout

De winning goal viel na 27 minuten. Hrosovsky lepelde de bal over de defensie, in de rug van Burgess en Sykes, en zette zo Arokodare op weg naar doel. Maar eigenlijk was er nog niks aan de hand, want Anthony Moris had de bal makkelijk kunnen komen plukken. De ervaren doelman en aanvoerder miskeek zich echter compleet, bleef staan en was geklopt. Terwijl hij zich naar de haren greep, zat Blessin te foeteren op de bank. “We stonden heel hoog en op zo’n moment verwacht ik van mijn keeper dat hij zelf mee opschuift”, zei hij achteraf. “Arokodare scoorde uiteindeli­jk vanop een meter of vijf: dan weet je dat er iets misgelopen is.” Dat gaf Moris ook toe. “De tegengoal is volledig mijn fout, dat besef ik”, aldus de Luxemburge­r.

“Ik twijfelde of ik moest uitkomen of niet. Ik had ook niet verwacht de bal zo snel zou gaan. Maar goed, dat zijn dingen die gebeuren in het voetbal.”

Amoura niet klaar

Union had zelf ook kunnen scoren, via Sadiki in de openingsfa­se of via Castro-Montes na rust, maar het ontbrak toch aan offensieve daadkracht. Eén excuus: Mohamed Amoura deed niet mee. De Algerijnse clubtopsch­utter met 22 goals warmde nog wel op, ook tijdens de tweede helft, maar invallen deed hij niet. Hij was nog niet helemaal bekomen van de botsing met de arbiter in de interland tegen Zuid-Afrika, zo bleek. Ook de reden waarom hij met een zwart masker rondliep. Blessin: “Het risico was te groot. Hij zat met een gebroken bot in zijn gezicht, dat de dokter twee dagen geleden nog had moeten terugduwen. Die zone was ook nog een beetje gezwollen. Ik besef dat we zijn snelheid goed hadden gebruiken, zeker in de tweede helft, maar hij had al vijf dagen niet kunnen trainen, dus ik vond het logisch om hem niet op het veld te brengen.” Komend weekend zou hij wel weer kunnen spelen, gaf Blessin aan. Het is te hopen voor Union.

Burgess pakt rood

Of Christian Burgess zal kunnen spelen, is dan weer zeer twijfelach­tig, want hij wordt meer dan waarschijn­lijk geschorst. Het heeft héél lang geduurd, maar in de slotminuut pakte hij voor het eerst sinds hij in België speelt (2020) en zelfs voor het eerst in zijn carrière (476 wedstrijde­n) een rechtstree­kse rode kaart. Aan de cornervlag raakte hij geïrriteer­d door Arokodare en in plaats van deftig in te werpen, gooide hij de bal pardoes in het gezicht van de Nigeriaan. Nicolas Laforge twijfelde niet en stuurde hem naar binnen, de VAR greep niet meer in. Zijn ploegmaats sprongen na afloop in de bres voor de Brit. “Het was een beetje met opzet, maar ik vond rood zeer streng”, zei Castro-Montes onder meer, maar Blessin wees zijn aanvoerder terecht: “Als je het in slow motion bekijkt, kan je die kaart zeker geven. Ik bescherm mijn spelers altijd, maar dit was niet zijn beste actie.” Te meer omdat Mac Allister nog niet topfit is. Mogelijk zal Vanhoutte opnieuw achterin moeten depanneren.

Christian Burgess moet een schorsing vrezen na zijn eerste rode kaart op de Belgische velden

Anderlecht nadert

Het ergste van al is natuurlijk dat Anderlecht, de grote concurrent, tot op één punt is genaderd. Het is te zeggen: het heeft evenveel punten, maar moet vóór Union eindigen om kampioen te spelen. De druk zal dus weer toenemen voor de leider, die niet voor het derde jaar op rij de titel wil vergooien in de play-offs. “Maar die druk is er altijd al geweest”, zegt Blessin. “Het is ook niet zo dat we op tafel stonden te dansen toen we ‘het normale kampioensc­hap’ (de reguliere competitie, red.) wonnen. We wisten dat we hier konden verliezen. Maar ik blijf geloven in mijn ploeg. Nu zijn we een beetje triest, zowel over het resultaat als over de prestatie, maar er zijn nog 27 punten te verdienen en jullie zullen het echte Union nog te zien krijgen. Zonder twijfel.” We zijn benieuwd. Zondagnami­ddag komt Cercle Brugge op bezoek. Het wordt meteen al een beetje van moeten.

 ?? © belga ?? Tolu Arokodare viert zijn winnende doelpunt.
© belga Tolu Arokodare viert zijn winnende doelpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium