De Standaard

Hoe Nicky Hayen de motor van Club plots aan de praat kreeg

Een zwakke eerste helft werd rechtgezet met een ijzersterk­e tweede. Club creëerde tegen stadsgenoo­t Cercle genoeg kansen om drie wedstrijde­n te winnen, maar moest achteraf tevreden zijn met amper één punt.

- Pieter-Jan Calcoen

Voor de rust zagen we nog het Club van Ronny Deila: traag, onvoorspel­baar, matig tot slecht. Na de rust was het plots wel dominant (maar niet efficiënt). Wat deed interim-coach Nicky Hayen tijdens de pauze?

Het antwoord is verrassend simpel. Geen vliegende stoelen of scheldtira­des. De Club-coach ad interim bleef naar verluidt rustig bij de 1-0-achterstan­d na 45 minuten. Haalde er beelden bij. En wees zijn groep zo op wat in die eerste helft goed en slecht was. Meer niet.

“We boden niet dezelfde kwaliteit en intensitei­t als Cercle”, aldus Hayen. “Als wij aan de bal maar aan tachtig procent van onze mogelijkhe­den spelen, terwijl Cercle aan honderd procent druk zet, dan kunnen wij onmogelijk ons spel opleggen. En dan kwamen we ook nog eens op achterstan­d omdat we de afspraken bij de stilstaand­e fases niet respecteer­den. Neen, het was niet goed genoeg.”

Verschil in intensitei­t na rust

Een totaal ander beeld na rust. Terwijl Cercle door de intense druk in de eerste helft moegestred­en was, legde Club steeds meer het spel op. “Dat is waar Club echt voor wil staan. Diepgang. Kansen. Strijd. Je moet dat eigenlijk negentig minuten brengen. We verdienden de zege meer dan Cercle.” Miron Muslic knikte instemmend.

Dat verschil in intensitei­t kwam er onder meer door de geslaagde wissels van Hayen. “De vijf invallers hebben het mee doen kantelen.” Het verwonderd­e hem niet: “De spelers hebben duidelijkh­eid, ook de wisselspel­ers. En we hebben altijd een plan B en C.” De Limburger gaf zichzelf zo onbewust een compliment, wat hij vooral niet wilde doen: “Ik ga niet hoog van de toren blazen. Ik wil nederig blijven en tijdens deze play-offs helpen.”

Oud zeer

Club creëerde genoeg kansen om drie wedstrijde­n te winnen. 21 shots in the box, had Hayen geteld. De statistiek die veel belangrijk­er is, lag veel lager: slechts één doelpunt gemaakt. Het is een oud zeer: blauw-zwart heeft zichzelf dit seizoen te zelden beloond.

“Ik heb het gevoel dat we meer verdienen, maar dat is het verhaal van het hele seizoen”

Brandon Mechele Verdediger Club Brugge

Een beetje het verhaal van het hele seizoen, weet ook Brandon Mechele. “We krijgen enorm veel kansen. Grote, uitgespeel­de kansen. Maar we waren alweer niet efficiënt. Ik heb het gevoel dat we meer verdienen, maar dat is het verhaal van het hele seizoen”, zuchtte hij.

De parabel van de ketchupfle­s kan hoop bieden: wie weet blijven de doelpunten plots komen eenmaal de kop eraf is? “We kunnen het niet enkel op onze aanvallers steken”, vond Hayen. “De beste man bij Cercle was hun keeper – dat zegt veel. We kunnen er alleen maar op blijven trainen…”

 ?? Isosport ?? Nicky Hayen kreeg Club Brugge in de tweede helft aan het voetballen.
Isosport Nicky Hayen kreeg Club Brugge in de tweede helft aan het voetballen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium