De Standaard

Kompany neemt Engelse arbitrage op de korrel

- PREMIER LEAGUE © (red)

Na zijn rode kaart tegen Chelsea, trapte Kompany nog eens na op de arbitrage in de Premier League. Hij ziet een belangrijk verschil met de voorbije jaren.

Niet alleen in België krijgt de wedstrijdl­eiding er stevig van langs. Vincent Kompany vindt de arbitrage in de Premier League “dit seizoen gewoon niet goed genoeg”. Dat vertelde de trainer van Burnley maandag, twee dagen nadat hij kort voor de rust in het uitduel bij Chelsea met rood naar de tribunes werd gestuurd.

“Na de match heb ik me bij scheidsrec­hter Darren England voor mijn woordkeuze geëxcuseer­d, maar ik blijf zeggen wat ik denk en zeg het ook tegen de scheidsrec­hters en officials zelf: ze moeten het beter doen. Ik denk dat ik dat op een constructi­eve manier gezegd heb.”

Groot verschil

Kompany ziet een groot verschil met de voorbije jaren, waarin hij de Engelse scheidsrec­hters altijd als beste ter wereld heeft ervaren.

“Dit seizoen heb ik daar toch mijn bedenkinge­n bij. Vroeger primeerde het gezond verstand. Je maakte een fout, moest er samen eens om lachen en het kwam allemaal wel goed. Dit jaar is dat anders. En dat zeg ik niet omdat we op de voorlaatst­e plaats staan. Onze plaats in de rangschikk­ing is niet het gesprekson­derwerp. Ik heb er ook geen problemen mee als ik een sanctie krijg, maar het moet correct zijn. Ik zeg dat niet op een wraakzucht­ige manier, ben ook niet boos meer. Al wat ik wil is dat de arbitrage beter wordt dan dat ze nu is.”

Hij is niet de eerste coach die dit seizoen fel uithaalt naar de refs in Engeland. Mikel Arteta fulmineerd­e er na Newcastle-Arsenal in november al over. “De beslissing­en zijn totaal niet op het niveau dat deze competitie verdient. Het is gewoon niet goed genoeg. En ik voel me beschaamd dat ik er deel van uitmaak”, ging de Arsenal-coach nog een stap verder.

Pleidooi voor meer respect

Nochtans hield Kompany al een pleidooi voor meer respect ten opzichte van de refs. Hij pleitte in november vorig jaar voor zwaardere straffen voor tierende coaches.

“Mocht de League er strenger op toekijken en zeker zwaarder straffen, dan kan niemand er nog voordeel uit halen en gaat het stoppen. Want nu is het moeilijk om die kritiek op de refs niet te imiteren. Je ziet immers dat andere coaches er voordeel uit puren”, klonk het toen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium