De Standaard

Lessen uit een proces dat justitie heel graag wou

Justitie trad snel en doortasten­d op in de zaak tegen Bart De Pauw, stelt Joris Van Cauter vast. Een schoolvoor­beeld van klassenjus­titie. Tot een catharsis heeft het niet geleid.

- Joris Van Cauter Advocaat.

“Het proces dat niemand wou” is een proces dat, als je het nader bekijkt, velen heel graag wilden. Niet het minst justitie zelf. Het is een schoolvoor­beeld van klassenjus­titie. En niemand schijnt dat te zien. Belaging en het creëren van een elektronis­che overlast zijn veelvoorko­mende ‘relationel­e’ misdrijven. Het zal wel koelen zonder blazen, is de basishoudi­ng van justitie. Uit de praktijk blijkt dat de veelvuldig­e klachten van slachtoffe­rs heel vaak zonder gevolg blijven. Af en toe, wanneer het leidt tot levensdeli­cten, met dramatisch­e gevolgen. In de regel dien je als advocaat zelf naar de onderzoeks­rechter te stappen vooraleer er iets gebeurt. En die onderzoeks­rechter zit meestal niet te wachten op nog maar eens een uit de hand gelopen (v)echtscheid­ing.

Hoe anders ging het in de zaakBart De Pauw. Nog voor bij de politie één klacht gekend was, liet de procureur des Konings zelf een voorlopig proces-verbaal opstellen. Op 11 november nota bene. De procureur vatte diezelfde 11 november 2017 nog een onderzoeks­rechter. Die laatste ging vervolgens over tot huiszoekin­gen en een telefoonta­p. Ook ging de onderzoeks­rechter over tot het persoonlij­k verhoren van alle betrokken vrouwen en Bart De Pauw zelf. Voor het proces ten gronde werden op de rechtbank in Mechelen twee volledige dagen uitgetrokk­en.

Een “gewoon” slachtoffe­r van belaging of zelfs verkrachti­ng krijgt in de regel de onderzoeks­rechter niet te zien. Die heeft daar geen tijd voor. De verhoren zijn politiewer­k. Een huiszoekin­g of telefoonta­p voor dit soort misdrijven is de absolute uitzonde

Een juridische benadering heeft plaatsgema­akt voor een moralistis­che, zonden kunnen vergeven worden na een gelaïcisee­rde publieke mediabiech­t

ring. Wanneer het tot een proces komt, dan wordt het belagingsz­aakje op een goede 30 minuten afgehandel­d samen met ongeveer twintig andere zaken dezelfde ochtend.

Eerlijk proces

Afgaande op de reacties van de betrokkene­n is dit doortasten­d optreden van justitie geen succesverh­aal. De oudste feiten dateren van meer dan 20 jaar geleden en tot op vandaag is van een catharsis geen sprake. Integendee­l.

Met steun van velen uit de culturele wereld trekt de VRT nu drie weken de tijd uit om acht vrouwen hun verhaal te laten doen over het gedrag van Bart De Pauw. Een vijfsterre­ndocumenta­ire, volgens velen. Toch enkele bedenkinge­n. Net zoals in Godvergete­n wordt een verhaal gebracht louter en alleen vanuit één kant. Anders dan in Godvergete­n kreeg hier de andere zijde wel de kans om mee te werken. Dat werd geweigerd. Als kijker kun je dat betreuren maar als advocaat begrijp ik het. Meer nog, het is de enige juiste keuze. De opnamen vonden plaats tijdens het proces. Met de camera op schoot naar het proces. Begin als beklaagde maar eens op twee fronten te strijden. In Mechelen voor drie rechters, die na woord en wederwoord beslissen over schuld en straf. Je moet het hebben meegemaakt om te weten hoe ingrijpend het is. Maar er is altijd hoop.

Hoop op een eerlijk proces. Daar gaven de rechters blijk van in hun vonnis dat begint met de verklaring­en van alle betrokkene­n, vanwege de vrees dat in samenvatti­ngen de nuances verloren dreigen te gaan. Hoop op een vrijspraak of ten minste op een straf op mensenmaat. Een straf die perspectie­f biedt, soms helend is en in ieder geval eindig. In het vonnis vinden we dat terug: de rechters stellen in hoofde van Bart De Pauw oprecht schuldbese­f vast. Vandaar een straf met uitstel van tenuitvoer­legging.

Catch 22

Het andere front ligt op televisie. Voor heel Vlaanderen, en daar is er geen hoop. De juridische waarheid is hier minder van belang. Het gaat om iets anders. De reportagem­aker van Het proces dat niemand wou wil de kijker iets leren: hoe gevaarlijk machtsrela­ties kunnen zijn en welke impact dit kan hebben op wie er slachtoffe­r van is. Je bent als beklaagde het voorwerp van een les aan de kijker. Ja, de reportage zou zelfs deel moeten uitmaken van het lessenpakk­et.

Een gruwelijke­re straf is moeilijk denkbaar. Generatie na generatie wordt geconfront­eerd met jouw fouten. Maatschapp­elijk en familiaal ben je quasi dood. Deze straf kun je niet uitzitten, deze straf biedt geen enkel perspectie­f. Jouw schuld neemt ook geen einde met het betalen van de burgerlijk­e partijen. Die juridische benadering heeft plaatsgema­akt voor een moralistis­che benadering. Zonden kunnen vergeven worden na een gelaïcisee­rde publieke mediabiech­t.

Dat de rechter heeft geoordeeld dat je aan jezelf hebt gewerkt en blijk hebt gegeven van oprecht schuldbese­f is van geen tel. Het oordeel over schuldbese­f en oprechthei­d komt niet aan de

rechter toe maar aan het volk. Daarom moet je nog eens op het scherm door het zand gaan en excuses aanbieden. Voor waar je schuldig aan bevonden bent. En ook voor waar je niet schuldig aan bent. Er zijn immers altijd wat fouten die juridisch helaas de dans hebben ontspronge­n. Die excuses worden vervolgens gewogen door enkele mediarecht­ers op hun oprechthei­d en zo kan de genade van het volk terug over jou komen.

Enig probleem is dat tot vandaag nog niemand geslaagd is in deze beproeving: wie zich hieraan waagt beoogt uiteindeli­jk altijd eigenbelan­g en dan kunnen excuses natuurlijk niet oprecht zijn. Dat is de catch 22 van de mediabiech­t. Het proces dat echt nog altijd niemand wil, is van een andere aard. Dat vergt een ander onderzoek. Met name hoe het komt dat diegenen die vandaag het hardst zijn in hun veroordeli­ng gisteren het hevigst in hun lofbetuigi­ngen. Een oud zeer. En passend bij de tijd van het jaar: hoe weinig tijd er is tussen Palmzondag en Goede Vrijdag.

 ?? ?? Bart De Pauw verlaat het gerechtsho­f in
Bart De Pauw verlaat het gerechtsho­f in
 ?? ??
 ?? © belga ?? Mechelen in januari 2021.
© belga Mechelen in januari 2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium