De Standaard

Aan Hilde Crevits, minister van ieders welzijn

- Frederik De Meester, U kent mij uit eerdere briefwisse­ling als Dikke Freddy.

Geachte mevrouw, beste Hilde, Wij voerden reeds eerder een hartelijke briefwisse­ling, maar deze keer schrijf ik u namens mijn kameraad Wilfried Cnaps. Om met de deur in huis te vallen: Wilfried Cnaps heeft de tegenslag gehad een hersenbloe­ding te krijgen. Toen het malheur zich voordeed, stond Wilfried bij de kassa in de Aldi en daardoor waren de hulpdienst­en snel ter plaatse. Desalniett­emin houdt hij er voor de rest van zijn dagen blijvende miserie aan over. Spreken is kolossaal moeilijk geworden en zijn linkerkant wil niet meer mee. Aangezien hij linkshandi­g geboren is, kan hij niet meer schrijven. Daarom schrijf ik u deze brief om u zijn probleem voor te leggen.

Wilfried Cnaps heeft een dubbel slecht lot getrokken omdat hij zijn hersenbloe­ding de dag na zijn 65ste verjaardag heeft gekregen. Indien hij twee dagen eerder was neergezege­n, had hij tot het einde van zijn dagen een dossier bij uw Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap gehad. Nu is hij gewoon een bejaarde die niet meer mee kan.

Een en ander heeft voor gevolg dat Wilfried Cnaps alle dagen onder ogen moet zien dat Frans Verboven, zijn buurman, die een gelijkaard­ige hersenbloe­ding heeft gehad toen hij 64 jaar was, naar de Aldi kan rijden in een elektrisch­e rolstoel en naar zijn slaapkamer op de eerste verdieping kan met een traplift terwijl Cnaps in zijn keuken moet slapen en altijd iemand moet zoeken om winkelwaar van de Aldi mee te brengen.

Wetend dat de andere partijen die uw regering bevolken, het u – nu er verkiezing­en in aantocht zijn – niet zullen gunnen om iets aan de wetten en de reglemente­n te veranderen, wil ik u beleefd om advies vragen met betrekking tot de weg die Wilfried Cnaps best kan volgen om zijn dossier een andere invulling te geven. *

Denkt u dat het zin heeft om een proces aan te spannen bij het Grondwette­lijk Hof op basis van het feit dat niet alle Belgen die een hersenbloe­ding krijgen gelijk voor de wet zijn?

Of kan Wilfried Cnaps beter bij de burgerlijk­e stand een aanvraag indienen om zijn geboorteda­tum te wijzigen? Vermits het ook mogelijk is om van naam of van geslacht te veranderen moet het toch ook mogelijk zijn om een verjaardag enkele dagen te verschuive­n, zou ik denken.

In afwachting van uw antwoord, groet ik u – mede namens Wilfried Cnaps – met de meeste Hoogachtin­g,

Brieven van Dikke Freddy is een column van schrijver Erik Vlaminck. Thuisbasis van de column is het webplatfor­m Sociaal.net

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium