De Standaard

Toenemende kopzorgen over elektrisch rijden

- Ruben Mooijman

Voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie ligt het driemaande­lijkse verkoopcij­fer van Tesla lager dan een jaar eerder. Het bedrijf wijst op externe factoren, zoals een brandstich­ting in Berlijn en verstoring van de aanvoerket­ens via de Rode Zee. Maar het zou weleens kunnen dat er meer aan de hand is. De elektrific­atie van het wagenpark lijkt minder snel te verlopen dan gehoopt en verwacht werd.

Bij het grote publiek blijft de weerstand tegen elektrisch rijden groot. Waarom meer betalen voor een auto met minder gemak? Overal waar elektrisch rijden een snelle opmars heeft gekend, is dat gebeurd dankzij royale fiscale voordelen of subsidies. België is een goed voorbeeld. De snelle elektrific­atie betreft vrijwel uitsluiten­d het bedrijfswa­genpark. Zelfs de premie van 5.000 euro die de Vlaamse regering heeft uitgeloofd, kan de modale autokoper maar matig bekoren. Het succes ervan is minder overweldig­end dan verwacht.

Voor autofabrik­anten is dat een serieuze kopzorg. De problemen bij Audi Brussels bewijzen dat. Onder impuls van de overheid hebben de constructe­urs gekozen voor een traject van snelle elektrific­atie. Maar als de consument niet volgt, dreigt een onevenwich­t tussen vraag en aanbod. Volgens sommige schattinge­n zullen er dit jaar 13,5 miljoen elektrisch­e auto’s van de band rollen, terwijl de vraag naar verwachtin­g zal blijven steken op 9,8 miljoen stuks. Daardoor kan er een overschot ontstaan, met voorraden die tegen afbraakpri­jzen van de hand moeten worden gedaan. De winsten die nodig zijn om de transitie te financiere­n, zullen dan snel verdampen.

Maar er is geen weg terug. Het traject naar klimaatneu­traliteit heeft al te veel vertraging opgelopen. Reizen per vliegtuig heeft terecht een klimaatonv­riendelijk imago gekregen, maar dat mag ons niet doen vergeten dat de uitstoot via het wegtranspo­rt nog altijd vele malen hoger ligt. Volgens het plan worden in Europa auto’s met verbrandin­gsmotoren na 2035 grotendeel­s uit de showroom verbannen. Een scenario waarin de consumente­n in de aanloop naar dat moment nog massaal auto’s op fossiele brandstoff­en aanschaffe­n, zolang het nog kan, zou de ultieme nachtmerri­e zijn – zowel voor de constructe­urs als voor het klimaat.

We hebben nog elf jaar om de situatie ten goede te keren. Dat is niet veel. Vooral omdat de complexite­it van

het probleem eerder groter dan kleiner lijkt te worden.

Er is geen weg terug: het traject naar klimaatneu­traliteit heeft al te veel vertraging opgelopen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium