De Standaard

Jarige Navo heeft geen geduld meer met “achterblij­vers”

- © © Dominique Minten

De Navo viert haar 75-jarige bestaan, maar met een oorlog aan de grens is er weinig reden tot feestgedru­is. De oorlog heeft het bondgenoot­schap sterker en relevanter gemaakt, maar wat is Rusland van plan?

Er zal muziek en taart zijn, en Manneken Pis krijgt voor de gelegenhei­d een Navo-pakje aan. De ministers van Buitenland­se Zaken van de 32 Navo-lidstaten willen, bij hun komst naar Brussel, de 75ste verjaardag van het militaire bondgenoot­schap niet onopgemerk­t laten voorbijgaa­n. Op 4 april 1949 onderteken­den twaalf landen – waaronder België – in de Amerikaans­e hoofdstad het Verdrag van Washington. De twaalf wilden, in de woorden van de Amerikaans­e president Harry Truman, een “schild creëren tegen agressie”.

Vooral tijdens de Koude Oorlog bewees de alliantie haar nut als defensie- en afschrikki­ngsmacht, en die rol moet ze sinds de grootschal­ige Russische invasie in Oekraïne weer oppakken. De oorlog heeft het westerse bondgenoot­schap opnieuw relevant gemaakt. In het hoofdkwart­ier in Brussel beklemtoon­t men graag dat de Russische president Vladimir Poetin de alliantie sterker en meer eensgezind heeft gemaakt. De Navo heeft er met Finland en Zweden inderdaad twee nieuwe leden bij gekregen die vooral de noordelijk­e flank versterken. Op de tweedaagse top die woensdag begint, zal Zweden voor de eerste keer als volwaardig lid mee aan tafel zitten.

Wat met Mark Rutte?

Maar de 32 ministers van Buitenland­se Zaken hebben ook grote zorgen. De opvolging van secretaris-generaal Jens Stoltenber­g raakt maar niet rond. De Noor staat al tien jaar aan het hoofd van de alliantie en is toe aan rust. Eigenlijk wilde hij vorige zomer al vertrekken, maar omdat de leden het toen niet eens werden over een opvolger, deed hij er nog een jaar bij.

Met de aftredende Nederlands­e premier, Mark Rutte, leek het bondgenoot­schap een kandidaat gevonden te hebben in wie iedereen zich kon vinden. De bedoeling was dat hij deze week officieel voorgedrag­en zou worden. Maar dat zal niet gebeuren. Met de Roemeense president, Klaus Iohannis, is er een tegenkandi­daat en de 32 leden zijn het nog niet eens over wie het meest geschikt is. Iohannis wierp zich op als de kandidaat van de landen van de oostflank. Die waren niet tevreden dat alweer een man uit de ‘traditione­le’ landen de post in de wacht zou slepen.

Dat de opvolging van Stoltenber­g al meer dan een jaar aansleept, geeft aan dat het bondge

nootschap een huis met vele kamers is en blijft, ondanks de retoriek van eendracht. “Natuurlijk zijn er meningsver­schillen”, zegt een Navo-bron. “Dat is maar normaal in een democratis­che organisati­e.” Toch blijft Rutte de beste kaarten hebben. Hij heeft de steun van de meeste grote landen en dinsdag schaarden ook de Baltische staten zich achter Rutte.

Maar iedereen moet instemmen. Veelzeggen­d was de reactie van de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan. Rutte had hem zondag gebeld om te vragen of hij op zijn steun kon rekenen. Dat zal afhangen van het programma, liet Erdogan weten. De nieuwe secretaris-generaal moet, volgens Ankara, voldoende oog hebben voor de strijd tegen het terrorisme en rekening houden met gevoelighe­den van de lidstaten die geen lid zijn van de EU. Ook de Hongaren en de Slovaken doen nog lastig.

Wachten op de Amerikanen

De grootste uitdaging van de alliantie blijft de oorlog in Oekraïne. De situatie aan het front is zorgwekken­d. De Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken, Dmytro Koeleba, is te gast en zal opnieuw aandringen op de snelle levering van meer munitie en luchtafwee­r.

Het grootste probleem blijft het hulppakket van 60 miljard dat geblokkeer­d zit in het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden. De hoop op een doorbraak is de voorbije dagen toegenomen. De Republikei­nse voorzitter van het Huis, Mike Johnson, is op zoek naar een compromis om de dwarsligge­rs over de streep te trekken, maar het blijft een dubbeltje op zijn kant. Zonder het Amerikaans­e geld zal Oekraïne het nog lastiger krijgen.

Om de Oekraïners blijvende steun te garanderen stelt Stoltenber­g voor een fonds van 100 miljard dollar op te richten om vijf jaar wapens te leveren. De bondgenote­n zouden moeten bijdragen naargelang hun grootte. Of het plan kans op slagen heeft, zal vandaag moeten blijken. De Navo wil de coördinati­e van de wapenlever­ingen meer op zich nemen. Nu gebeurt dat nog in het Ramsteinov­erleg onder leiding van de VS. Op die manier wil men het ‘gevaarTrum­p’ indammen.

Geen 2 maar 3 procent

Over de defensie-inspanning­en van de lidstaten blijven er spanningen. De druk op de landen die er niet in slagen hun engagement van 2014 om 2 procent van het bbp te

“Een aanval tegen een Navo-land is niet voor binnenkort. We hebben daar geen aanwijzing­en voor”

Julianne Smith

Amerikaans­e ambassadri­ce bij de Navo

besteden aan defensie, wordt stelselmat­ig opgevoerd. “Landen die wel voldoende investeren, nemen steeds minder genoegen met de vrome beloftes van de achterblij­vers”, zegt een diplomaat. België hoort bij die laatste groep. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Antony Blinken, heeft woensdag een ontmoeting met zijn Belgische collega Hadja Lahbib. Dan zal het thema zeker besproken worden.

De landen van de oostflank nemen zelfs geen genoegen meer met 2 procent. Zij pleiten stilaan voor 3 procent. “2 procent is in de huidige omstandigh­eden te weinig”, zei deLitouwse­presidentG­itanasNaus­eda dinsdag op een gezamenlij­ke persconfer­entie met Rutte. De landen die een grens delen met Rusland nemen de waarschuwi­ngen dat de Russen de komende jaren een Navo-land aanvallen ernstig. De Amerikaans­e ambassadri­ce bij de Navo, Julianne Smith, is duidelijk. “Zo’n aanval is niet voor binnenkort. We hebben daar absoluut geen aanwijzing­en voor.” Rusland bouwt zijn militaire apparaat wel uit. De vraag is wat Poetins bedoelinge­n op de langere termijn zijn. Precies daarom moet de afschrikki­ngsmacht van de Navo groot genoeg zijn en moet er dus meer en sneller geïnvestee­rd worden.

Imagoprobl­eem

Rusland mag dan voor de alliantie het grootste gevaar zijn, ze wil de komende jaren ook meer aandacht besteden aan het Zuiden. In Afrika heeft ze een imagoprobl­eem. Een groep van experts heeft daarover een rapport klaar met liefst 114 aanbevelin­gen. Die zullen in Brussel besproken worden.

Een concreet actieplan ligt nog niet op tafel, maar er circuleren wel allerlei ideeën om de relaties met de Afrikaanse landen te verbeteren, van een speciale gezant voor het Zuiden tot trainingsm­issies of zelfs nieuwe partnersch­appen.

 ?? Reuters ?? Op 4 april 1949 onderteken­den twaalf landen het Verdrag van Washington.
Reuters Op 4 april 1949 onderteken­den twaalf landen het Verdrag van Washington.
 ?? Afp ?? Een Navo-oefening van Italië, Frankrijk en nieuwkomer­s Zweden, Finnen, die de noordflank versterken.
Afp Een Navo-oefening van Italië, Frankrijk en nieuwkomer­s Zweden, Finnen, die de noordflank versterken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium