De Standaard

Tientallen Belgen wellicht in de val gelokt door cryptofrau­deurs CRYPTOFRAU­DE

In het Grootherto­gdom Luxemburg zijn twee mannen aangehoude­n die worden verdacht van fraude met cryptomunt­en. Hun slachtoffe­rs, onder hen tientallen Belgen, zijn samen voor mogelijk meer dan 100 miljoen euro gedupeerd.

- © Pieter Van Maele

Torenhoge rendemente­n, met uitschiete­rs van wel 20 procent per maand. Met die belofte lokten de oprichters van Crypto4win­ners de voorbije vijf jaar beleggers die cryptomunt­en – vooral bitcoin, ethereum en tether – wilden herinveste­ren op hun online belegginsp­latform. Ze maakten daarvoor niet alleen reclame via het internet, maar hielden presentati­es op bijeenkoms­ten van crypto-investeerd­ers in heel Europa.

En zo liep in april 2022 ook een conferenti­ezaaltje aan de Louizalaan in Brussel vol met enthousias­telingen voor een lezing van Adrien Castellani, de ceo van Crypto4win­ners. In aanwezighe­id van De Standaard gaf hij er een presentati­e waarin hij eveneens met hoge opbrengste­n schermde. “Wie nog meer geld wil verdienen, kunnen wij helpen. Wij hebben voor onze klanten al 20 miljoen dollar verdiend. Ideaal voor dat appartemen­t in Dubai”, hield Castellani de volgelopen zaal voor. Hij stelde er zijn platform voor als een investerin­gsfonds dat door een vijftienko­ppig team van analisten en fondsbehee­rders werd opgevolgd. “Er zijn veel oplichters actief in de cryptowere­ld, maar bij ons zijn jullie aan het juiste adres”, verzekerde Castellani.

Daar blijkt het parket van het Grootherto­gdom Luxemburg anders over te denken. Medio maart arresteerd­e het twee verdachten in een onderzoek naar Crypto4win­ners. De twee worden verdacht van fraude en witwassen, luidt het in een persberich­t. Een parketwoor­dvoerder bevestigt aan De Standaard dat het duo door de onderzoeks­rechter werd aangehoude­n, en nog steeds vastzit. Gedupeerde­n werd gevraagd om zich te melden.

Namen van de verdachten wil het Luxemburgs­e parket niet noemen, maar volgens lokale media en bronnen van De Standaard zijn dat Adrien Castellani zelf en zijn zakenpartn­er Luc Schiltz, beiden Luxemburge­rs. Kort na de arrestatie­s werden alle accounts van Castellani op sociale media offline gehaald, net als de website van Crypto4win­ners. De voorbije dagen was de mobiele telefoon van Castellani uitgeschak­eld, ook Whatsappbe­richten en e-mails beantwoord­de hij niet.

Al eerder veroordeel­d

Gebruikers van Crypto4win­ners begonnen begin maart nattigheid te voelen. Terugbetal­ingen aan klanten werden sindsdien niet meer uitgevoerd. Op 8 maart werd via het socialemed­iaplatform Telegram de mededeling verspreid dat het bedrijf een intern onderzoek was gestart naar “technische ongeregeld­heden”. Een dag later meldde het bedrijf “mogelijke fraude door een werknemer”. Sindsdien bleef het stil.

Volgens de Luxemburgs­e nieuwssite Virgule diende Castellani op 10 maart zelf een klacht in tegen zakenpartn­er Schiltz, wegens oplichting. Schiltz werd in 2017 al door een Luxemburgs­e rechtbank veroordeel­d tot zes jaar cel wegens fraude met investerin­gsfondsen. Crypto4win­ners hield de betrokkenh­eid van Schiltz altijd zo goed mogelijk verborgen. De moederhold­ing C4Wave Capital werd geregistre­erd in Zweden, waar het in oktober 2023 door de financiële autoriteit­en op de vingers werd getikt omdat het geen jaarversla­gen publiceerd­e. Cryptomunt­en van investeerd­ers werden dan weer systematis­ch doorgeslui­sd naar twee vennootsch­appen in Dubai, op naam van Castellani en Schiltz.

“Begin maart wilde ik een deel van mijn cryptomunt­en terug. Ondanks herhaalde beloften kwam Crypto4win­ners niet over de brug”, zegt een gedupeerde uit Kontich, die alleen anoniem wenst te reageren. “Ik heb daarop mijn volledige bitcoinpor­tefeuille teruggevra­agd. Die had ik eind maart moeten krijgen, wat nooit is gebeurd. Inclusief de beloofde rendemente­n spreken we over meer dan 100.000 euro, al geloof ik niet dat die rendemente­n ooit echt gerealisee­rd zijn. Ik ben al tien jaar bezig met cryptomunt­en, maar dit blijkt nu toch te mooi om waar geweest te zijn.”

Geheugenve­rlies

Hoeveel gedupeerde­n er exact zijn, is niet duidelijk. Crypto4win­ners beweerde altijd dat het zo’n 4.000 klanten had, maar mogelijk waren dat er in werkelijkh­eid maar half zoveel. De in Luik gevestigde advocaat Florian Ernotte verzamelde de voorbije dagen de klachten van een honderdtal gedupeerde­n, van wie een twintigtal Belgen. Hij werkt aan een groepsvord­ering. Ook de Belgische beurstoezi­chthouder FSMA is op de hoogte van het dossier, en ontving al zeker één klacht.

“Elke dag melden zich tientallen nieuwe gedupeerde­n bij ons”, zegt Ernotte. “Het gaat om enorme bedragen. Uit onze analyse van de openbare logboeken van Crypto4win­ners, blijkt dat daar mogelijk voor meer dan 100 miljoen euro aan cryptomunt­en op de rekeningen stond. Voor zover wij dat kunnen zien, wijzen alle elementen op piramidefr­aude.” Opvallend detail: Schiltz was op 4 maart betrokken bij een auto-ongeval. Volgens Ernotte verklaarde hij dat hij sindsdien aan geheugenve­rlies lijdt, en daardoor geen toegang meer heeft tot de cryptomunt­en.

Cryptosqua­re, de Brusselse organisati­e die Castellani meermaals uitnodigde, betreurt de situatie. “Net daarom dringen wij ook aan op regulering. Wij zeggen bovendien nooit waar mensen hun geld moeten insteken. Wij informeren alleen over de mogelijkhe­den, iedereen moet zijn eigen onderzoek doen”, zegt medeoprich­ter Edouard Estour. “Trouwens: ook met traditione­le belegginge­n zijn investeerd­ers al veel geld verloren.”

“Eind maart had ik mijn cryptomunt­en moeten terugkrijg­en, goed voor meer dan 100.000 euro. Maar dit blijkt nu toch te mooi om waar geweest te zijn” Slachtoffe­r Crypto4win­ners

 ?? Bart Dewaele ?? “Er zijn veel crypto-oplichters, maar bij ons zijn jullie aan het juiste adres”, zei Adrien Castellani (l.) in 2022 op een congres in Brussel.
Bart Dewaele “Er zijn veel crypto-oplichters, maar bij ons zijn jullie aan het juiste adres”, zei Adrien Castellani (l.) in 2022 op een congres in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium