De Standaard

De Wever ziet as tussen MR, Les Engagés en CD&V, maar iedereen ontkent

- © Jeroen Struys

Volgens Bart De Wever (N-VA) hebben de MR, Les Engagés en CD&V een as gevormd en zijn er “al namen geplakt op de ministersp­osten”. De betrokken partijvoor­zitters spreken dat met klem tegen en blijven de hand reiken naar de N-VA.

“Intox totale!!” Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés, spreekt met klem en twee uitroeptek­ens tegen dat er al een afspraak zou zijn tussen zijn partij, zusterpart­ij CD&V en de MR. “Er bestaat geen enkel akkoord.”

Dat is nochtans wat Bart De Wever, de voorzitter van de N-VA, beweert in een interview in het weekblad Humo. “CD&V, Les Engagés en MR hebben een as gevormd, en in één van die partijen zijn al namen geplakt op de ministersp­osten. Ook de partijtop van Open VLD zit op het spoor van Vivaldi II.”

Sammy Mahdi, de voorzitter van CD&V, ontkent ook al in de twee landstalen dat er sprake zou zijn van “een geheim akkoord”. “Ik spreek met alle partijen, aan beide kanten van de taalgrens. Maar het is geen geheim dat ik liever een as vorm met Les Engagés en MR dan mijn lot te koppelen aan de PS, zoals de N-VA dat doet.”

“Wij sluiten geen enkele piste uit, behalve met PTB en Vlaams Belang”, zegt Prévot nog. Hij vraagt zich af wat De Wever denkt te winnen bij deze uitspraken. “Ik heb Bart De Wever al zelfverzek­erder en minder fragiel gekend. Dat hij zich moet verlagen tot het lanceren van zulke valse geruchten. En waartoe?”

Uitgestoke­n hand

CD&V en Les Engagés maakten al eerder bekend dat ze hun lot na de verkiezing­en aan elkaar verbinden, net als de andere politieke families over de taalgrens heen. Er is enige verbazing over de manier waarop De Wever zijn pijlen richt op de MR en Les Engagés. En er wordt ook al een antwoord gesuggeree­rd binnen de CD&V. “De Wever wil het beeld oproepen dat niets nog kan in dit land en dat dat komt doordat dé Waal links is en dé Vlaming rechts, en het confederal­isme dus de enige uitkomst is. Als er dan partijen zijn die voorstelle­n doen in de lijn van die van N-VA, dwarsboomt dat zijn hele strategie. Het is paniekvoet­bal bij de N-VA.”

De voorzitter­s van de MR en Les Engagés blijven de hand reiken naar de N-VA. “Laat de kiezer eerst kiezen”, klinkt het bij GeorgesLou­is Bouchez. “Na de verkiezing­en willen we een zo centrumrec­hts mogelijke hervorming­sregering. Het liefst gaan we uit van een kern met MR, Open VLD, N-VA en CD&V, aangevuld met andere partijen die willen hervormen.”

Bij de MR en de christende­mocraten wordt erop gewezen dat zij toch meer raakvlakke­n met de N-VA vertonen dan de PS, maar dat De Wever toch liever naar de partij van Paul Magnette kijkt. “De Wever heeft jarenlang aangeklaag­d dat het probleem bij de PS ligt, maar sinds 2020 wil hij niets liever dan een regering te vormen met Magnette”, aldus Bouchez. “Vlaanderen zal in dat PS-N-VA-model altijd moeten betalen in ruil voor meer bevoegdhed­en.”

Daarom deed de voorzitter van de MR in De Afspraak op vrijdag al een aanbod voor een staatsherv­orming. “Financiële verantwoor­delijkhede­n voor de huidige bevoegdhed­en”, zo preciseert Bouchez nu. “Wie betaalt, beslist. En wie beslist, betaalt.”

Mahdi en De Wever

Ook Mahdi zegt bij MR en Les Engagés een grote bereidheid te vinden voor hervorming­en, waaronder het beperken van de werklooshe­id in de tijd, een strenger migratiebe­leid, strengere justitie en kernenergi­e. “En ik voel bij de MR een bereidheid om eerlijkere belastinge­n te realiseren, als er ook een hervorming van de arbeidsmar­kt komt. Maar de liberale koers die de N-VA op sociaal-economisch vlak vaart, is niet die van een volksparti­j. De Wever wil de index van de mensen afpakken, maar is niet bereid om mee te werken aan meer bijdragen van de grote vermogens. Met zo’n neoliberal­e visie zijn we nog niet bij een regeerakko­ord.”

Dat het water diep is tussen Mahdi en De Wever blijkt nogmaals uit het interview in Humo. “Met de meeste collega’s heb ik een normaal contact”, zegt De Wever er. “Met Sammy Mahdi niet, omdat hij onnodige crisissen heeft veroorzaak­t in de Vlaamse regering en Jan Jambon publiekeli­jk heeft vernederd.”

In 2022 moest Jambon zijn septemberv­erklaring uitstellen omdat CD&V een besparing op het groeipakke­t – de kinderbijs­lag – wilde terugdraai­en. Mahdi hield voet bij stuk in een dossier dat cruciaal is voor de gezinspart­ij en haalde die slag thuis. Voor hem staat de deur nog altijd open. “Ik vind het goed om andere partijvoor­zitters op regelmatig­e basis te zien. Ook Bouchez heeft al 36 keer gezegd dat zijn deur openstaat voor de N-VA. De Wever zet stilaan zichzelf buitenspel. Dat hij met niemand spreekt en alleen met Magnette wenst te onderhande­len over de splitsing van het land, is betreurens­waardig. Wij spreken liever met alle partijen, in plaats van een partij op te richten in Wallonië en zo centrumrec­hts daar te gaan verzwakken en de vorming van een federale regering zo goed als onmogelijk te maken.”

In 2014 bracht een verstandho­uding tussen Wouter Beke (CD&V) en Charles Michel (MR) de eerste Zweedse regering op de been, mét de N-VA en Open VLD. Het was de eerste federale regering zonder de PS in een kwarteeuw, met een Franstalig­e minderheid. De regering viel nadat de N-VA eruit gestapt was vanwege het Marrakesh-pact.

“De Wever klaagt al jarenlang dat het probleem bij de PS ligt, maar sinds 2020 wil hij niets liever dan een regering met Magnette te vormen” Georges-Louis Bouchez Voorzitter MR

 ?? Eric Lalmand/blg ?? Sammy Mahdi (CD&V) met Georges-Louis Bouchez (MR): “Ik vind het goed om andere partijvoor­zitters op regelmatig­e basis te zien.”
Eric Lalmand/blg Sammy Mahdi (CD&V) met Georges-Louis Bouchez (MR): “Ik vind het goed om andere partijvoor­zitters op regelmatig­e basis te zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium