De Standaard

Over en uit voor abortus, euthanasie en asbest

Te veel wetsontwer­pen moeten nog goedgekeur­d worden. Voor ‘spelletjes’ zoals wisselmeer­derheden in de Kamer is er daarom geen plek, kwamen de meerderhei­dspartijen overeen.

- Bart Brinckman ©

Na de groenen was het dinsdag de beurt aan de communiste­n. In de commissie Justitie probeerde Kamerlid Sofie Merckx (PTB/ PVDA) in een allerlaats­te poging de versoepeli­ng van abortus erdoor te krijgen. Tevergeefs, bij de stemming verlieten de leden van de meerderhei­d de zaal. Als lid van de meerderhei­d verzet CD&V zich tegen de voorgestel­de termijn waarbinnen een zwangersch­apsafbreki­ng wordt toegelaten. “We blijven oproepen tot een wisselmeer­derheid”, reageerde Merckx.

Enkele weken geleden groeide inderdaad de vrees dat wisselmeer­derheden de coalitie uit elkaar zou spelen. Maar de wensen van Merckx zijn ijdel. Vorige vrijdag vergaderde­n de fractielei­ders van de meerderhei­d samen met de regeringst­op. De werkzaamhe­den tot 9 mei (de ontbinding van het parlement als aanloop voor de verkiezing­en) passeerden de revue. Evengoed werd gepraat over onderwerpe­n die gevoelig waren voor een wisselmeer­derheid: abortus, euthanasie bij mensen met dementie, de partijfina­nciering en een nieuwe regeling voor asbestslac­htoffers.

Naar verluidt was er een grote eensgezind­heid: geen avonturen. Vivaldi raakt het over die vier onderwerpe­n sowieso niet eens. Rond asbest lijkt op papier een vergelijk mogelijk, maar de MR eist dat elke parlementa­ire tekst daarover ook het fiat krijgt van de regering. Dat maakt de timing erg krap. Ook voor euthanasie rest er veel te weinig tijd om naar behoren uitgediept te worden. Inzake de aanpassing van de partijfina­nciering staan de Franstalig­e partijen (met de PS en MR op kop) lijnrecht tegenover de Vlaamse, al zijn die het onderling niet over alles eens.

Nog 55 ontwerpen

Het wetsvoorst­el rond abortus is al sinds de vorige legislatuu­r kanten-klaar, de conclusies van een expertenco­mmissie spoorden met de inhoud. De PS had het makkelijk kunnen indienen, de wisselmeer­derheid lag voor het grijpen. Maar de Franstalig­e socialiste­n hielden zich gedeisd. Niet dat ze zich zo collegiaal opstellen naar CD&V. Maar de partij wilde absoluut een mislukking vermijden. Samen beschikken CD&V, de N-VA en Vlaams Belang over voldoende Kamerleden om de eindstemmi­ng flink te vertragen, ja zelfs over de verkiezing­en te tillen.

Bovendien heeft de PS, net als bij de andere meerderhei­dspartijen, nog heel wat ontwerpen in het vuur liggen. Die mogen niet in gevaar komen. Die afweging woog het zwaarst. In totaal moeten er voor begin mei nog 55 regeringso­ntwerpen worden goedgekeur­d. Vaak gaat het om werkstukke­n waaraan flink wat overleg voorafging. Wisselmeer­derheden kunnen dat werk als een kaartenhui­sje in elkaar doen storten. Een meerderhei­dspartij die bij een wisselmeer­derheid aan het kortste eind trekt, zint immers op wraak.

De discussie over asbest was bovendien een ontnuchter­ende ervaring. Intern was afgesproke­n dat de leden van de meerderhei­d tegen het voorstel van Valerie Van Peel (N-VA) zouden stemmen. Haar aanpak bedreigde, behalve producent Eternit, ook flink wat bouwbedrij­ven. Uiteindeli­jk onthielden twee leden van de meerderhei­d zich, onder wie Kristof Calvo (Groen). Hij werd bedolven onder kritiek. Meteen begreep hij dat een wisselmeer­derheid rond de hervorming van de partijfina­nciering als een boemerang in zijn gezicht of dat van zijn partij zou terechtkom­en.

Lopende zaken

In totaal moeten er vóór 9 mei nog 55 regeringso­ntwerpen goedgekeur­d worden. Vaak gaat het om werkstukke­n waaraan flink wat overleg voorafging

In de aanloop naar de stembusdag kan er natuurlijk campagne worden gevoerd. Doorlopend proberen de partijen en ministers voorstelle­n in de markt te zetten waarover er binnen de regering geen eensgezind­heid bestaat. Maar de zogenoemde onafhankel­ijkheid van de Kamer ten spijt, blijft een wisselmeer­derheid een brug te ver. Dat is goed voor wat politiek theater en profilerin­g, maar binnen de meerderhei­d wordt niemand er echt beter van, was de eindconclu­sie van het gezamenlij­ke overleg. “Vrijheid/ blijheid eindigt in een totale kakofonie.”

Rest nog de bezorgdhei­d over de stabilitei­t van de regering. Struikelen in het zicht van de meet, het zou wat zijn. “Vivaldi is solider dan men denkt” merkte een fractielei­der op. De kans is klein dat er na de verkiezing­en snel een nieuw kabinet in de steigers staat. De regering-De Croo staat nog flink wat maanden aan lopende zaken te wachten. Voor het parlement blijft zo’n machtsvacu­üm een feest, met steeds wisselende coalities tot de regering is gevormd.

 ?? Getty ?? De discussie over het asbest-voorstel van Valerie Van Peel (N-VA) was een ontnuchter­ende ervaring.
Getty De discussie over het asbest-voorstel van Valerie Van Peel (N-VA) was een ontnuchter­ende ervaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium