De Standaard

Ongezellig is: op café met vrienden die constant op hun gsm kijken

“Onze telefoon is bijna vergroeid met onze hand”, vonden vijf Leuvense studenten. Als reactie openden ze een foodbar zonder smartphone­s. “Ik vind echt dat we onze tijd samen nu waardevoll­er hebben doorgebrac­ht.”

- © Simon Tibo

“Als je al een halfuur niet meer met elkaar hebt gesproken, denk je toch: ‘Oei, misschien moeten we de gsm nu echt wegleggen’”, zegt Laura Gies (23). “Dan zeggen we dat ook tegen elkaar.” Toch is de verleiding vaak te groot. Daarom zat de studente psychologi­e maandagavo­nd met haar vrienden rond een tafel met onder de tafel een zogenaamde ‘dipbox’: een schuif waarin klanten van de nieuwe Leuvense foodbar Sip & Dip hun smartphone kunnen opbergen. “Dit is echt iets wat de jeugd nodig heeft”, zegt ze.

“Ik vind het heel ongezellig als mensen met wie je op café bent, bezig zijn met hun smartphone”, zegt ook student Quinten

Vande Reyde (22). “En ik vind het ook vervelend hoe snel je er zelf naar teruggrijp­t.”

Die ervaring delen de uitbaters van de bar, een project van vijf studenten management en ondernemen in het kader van hun opleiding. “We merken dat de smartphone bijna vergroeid is met onze hand”, zegt een van hen, Kirsten Van Den Notelaer (21). “Er is een nood bij jongeren om meer te genieten van het moment. Als je samen aan tafel zit, is dat de ideale gelegenhei­d om de telefoon opzij te leggen.” Dat heeft ze ook zelf moeten leren, zegt ze. “Nu voelen we ons moreel verplicht om er op te letten wanneer we bij vrienden zijn, want: practice what you preach.”

Om haar heen in de bar liggen gezelschap­sspelletje­s, voor wie zich offline wil bezighoude­n, en de klanten kunnen zich zelfs wagen aan een spelletje ‘nageltje klop’ in de tuin.

Waardevoll­e tafelervar­ing

Het concept slaat niet alleen aan bij jongeren, bleek maandagavo­nd. “Ik pleit ook schuldig”, zegt Sandra Van Cranenbroe­k, 49 jaar en producer. “De dochter van onze tafelgenot­en is er nu niet bij. Mochten we onze telefoon hebben, zouden we haar berichtjes sturen of een foto nemen. Als er een melding binnenkomt, kijk ik snel eens, maar dat is soms storend. Dan denk ik: ‘Leg die telefoon nu toch gewoon weg.’”

Wie de gsm de hele avond in de dipbox kan laten, wordt vereeuwigd op een polaroid aan de wall of fame van de zaak – al kun je er ook voor kiezen de foto mee naar huis te nemen. “Misschien nemen ze zo ook het idee mee naar huis”, zegt Van Den Notelaer (21).

Stefan Lijnen, een 46-jarige leerkracht Nederlands, heeft alleszins de ambitie om dat te doen. “Ik hoop dat deze ervaring een gespreksst­arter kan zijn om ook thuis eens na te denken over de plaats van de smartphone”, zegt hij. Laura Gies en haar vriend denken al aan de toekomst: “We hebben afgesproke­n dat wanneer er later kinderen komen, we geen gsm aan tafel zullen toelaten.”

Maar niet iedereen vindt het even gemakkelij­k om duidelijke grenzen te stellen: “Ik ga er zelf wel op proberen te letten, maar aan vrienden vragen om hem weg te leggen, zou ik toch niet doen”, zegt Maura Houben, een 23-jarige studente sociale rehabilita­tiewetensc­happen. “Je wilt niet

de strenge zijn op het terras.”

Verleiding

Aan de tafel van Van Cranenbroe­k bleef de gsm naar eigen zeggen de hele avond van tafel. “Ik vond dat we onze tijd samen nu

waardevoll­er hebben doorgebrac­ht”, zegt ze.

“Aan vrienden vragen om de gsm weg te leggen, zou ik niet doen, je wilt niet de strenge zijn op het terras”

Maura Houben

Studente

Of de andere gasten het ook zullen volhouden? “Ik denk het wel”, zegt Vande Reyde, met een veelbeteke­nende blik naar zijn vriendin Maura Houben. “Maar ik toch ook? Hij zit weg, hé! Ik kom er niet meer aan”, zegt ze. Voor sommigen blijkt de verleiding te groot: zodra de fotograaf weg is, gaan hier en daar de schuiven open.

 ?? Jef Van den Bossche ?? Met elkaar praten, iets drinken en eten en de smartphone laten voor wat hij is.
Jef Van den Bossche Met elkaar praten, iets drinken en eten en de smartphone laten voor wat hij is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium