De Standaard

Spinnen met lange ‘neus’ vernoemd naar Nafi Thiam en Greta Thunberg

- BIOLOGIE © Tom Ysebaert

Een diertje met acht poten naar een zevenkamp-atlete noemen? Moet kunnen, dachten de ontdekkers van enkele Zuidoost-Aziatische spinnen.

In de Zuidoost-Aziatische regenwoude­n van Borneo (Indonesië, Maleisië) en Papua Nieuw-Guinea hebben wetenschap­pers spinnetjes ontdekt die ze genoemd hebben naar atlete Nafi Thiam en klimaatact­iviste Greta Thunberg. Officieel heten ze Rhinolipar­us nafithiama­e en Rhinocosme­tus gretathunb­ergae.

Het gaat om kleine kogelspinn­en van een paar millimeter groot, waarvan er achttien nieuwe soorten gevonden werden. Drie spinnenken­ners, twee Belgen en een Nederlands­e, hebben de waarneming­en beschreven in het tijdschrif­t van de Belgische arachnolog­ische vereniging Arabel. Daarmee is de ontdekking, net als de naamgeving, officieel beklonken.

De spinnen hadden een opvallend lichamelij­k kenmerk: de mannetjes bleken een knoert van een neusachtig orgaan te hebben onder hun ogen, op de voorkant van het kopborstst­uk.

Hofmakerij

De uitstulpin­g heeft haartjes die eruitzien als kiemplantj­es. Vooral die vondst geldt in het wereldje als een primeur. “Het is heel aannemelij­k dat het lichaamsde­el een rol speelt bij de hofmakerij”, zegt Rudy Jocqué, spinnenspe­cialist bij het AfricaMuse­um in Tervuren en een van de auteurs van het artikel in Arabel. Wellicht verspreide­n de mannetjes via dat instrument de stoffen die de vrouwtjes lokken. Een reukorgaan is het dus niet.

De nieuw ontdekte spinnen kregen toepasseli­jke namen. Bij twaalf ervan is het eerste deel van de naam Rhinocosme­tus, wat zoveel betekent als ‘versierde neus’.

Bij een zestal soorten is de neus minder lang en die kregen als eerste naam Rhinolipar­us.

De dieren houden zich op in de boomkruine­n in het woud. Het gaat om zogenoemde kleptopara­sieten: ze maken gebruik van het web van andere spinnen.

De waarnemers gaven twee ervan de naam van de twee bekende vrouwen. “Niet vanwege enige gelijkenis met hun reukorgaan, maar gewoon uit bewonderin­g voor deze vrouwen”, zegt Jocqué.

 ?? Vanuytven et al ?? De ‘neus’ van een mannelijke Rhinocosme­tus.
Vanuytven et al De ‘neus’ van een mannelijke Rhinocosme­tus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium