De Standaard

Fluvius grijpt in tegen uitvallend­e zonnepanel­en

Het aantal maandelijk­se klachten over uitvallend­e zonnepanel­en piekte in het voorjaar van 2023, tot drie keer hoger dan een jaar voordien. Fluvius neemt bijkomende maatregele­n.

- Wim Winckelman­s

Uitvallend­e zonnepanel­en zijn al langer een probleem in landelijke regio’s als het Hageland en ZuidLimbur­g. Omvormers vallen daar uit omdat het elektricit­eitsnet op zonnige dagen zonder veel lokaal verbruik propvol zit. Ze gaan dan in veiligheid­smodus om zichzelf en het elektricit­eitsnet te beschermen.

Maar de problemati­ek breidt uit door het groeiende aantal pv-installati­es. Vorig jaar was een recordjaar in de groei van het aantal zonnepanel­en, met 1.104 megawatt extra, goed voor 160.000 installati­es. Het aantal klachten nam in heel 2023 toe met meer dan 60 procent tot 5.042.

In de voorjaarsm­aanden zijn de omstandigh­eden ideaal voor zonne-energie, maar behalve een productiep­iek, is er ook een groot aantal klachten, blijkt uit cijfers van netbeheerd­er Fluvius. Vorig jaar waren er tijdens de zonnepiek van juni liefst 1.300 klachten over omvormers, meer dan drie keer zoveel als in 2022. Omgekeerd groeit ook het vermogen dat via zonnepanel­en en het distributi­enet op het hoogspanni­ngsnet wordt geïnjectee­rd, meldt energiereg­ulator Vreg. In 2022 was dat op een piekmoment nog 1 gigawatt, vorig jaar in juni was dat al 2 gigawatt, een groei die bijna even sterk is als de groei van het aantal zonnepanel­en.

5.042 klachten

Ook dit voorjaar worden er uitvallend­e omvormers verwacht. Toch blijft het aantal al bij al beperkt. Op een klein miljoen pv-installati­es in Vlaanderen betekenen 5.042 klachten 0,55 procent. In Nederland, waar minder is geïnvestee­rd in het elektricit­eitsnet, wordt geschat dat één op de twintig installati­es spanningsp­roblemen vertoont.

“Veel eigenaars weten niet dat hun installati­e is uitgevalle­n”, zegt WannesDema­rckevandes­ectororgan­isatie Ode. “Daarvoor moet je op de app van je omvormer kijken of de gegevens van de productie analyseren.” De omvormers starten ook automatisc­h weer op als de congestie op het net voorbij is.

Wie niet weet dat zijn omvormer is uitgevalle­n, kan de compensati­e ook niet aanvragen die daarvoor bestaat. Die bedroeg vorig jaar 10,6 euro per kVA omvormerve­rmogen, aan te vullen met een compensati­e voor eventuele groenestro­omcertific­aten. Die premie geldt alleen als Fluvius er niet in slaagt het probleem binnen de 90 dagen op te lossen. Voor dit jaar moet de Vlaamse regering de hoogte van het bedrag nog bepalen.

Het probleem kan opgelost worden met bijkomende investerin­gen in het elektricit­eitsnet. Energiereg­ulator Vreg vraagt Fluvius de capaciteit van het net af te stemmen op de voorziene groei van het zonnepanel­enpark in de komende decennia.

Fluvius zelf heeft een meerjarenp­lan klaar met 4 miljard aan investerin­gen. “Die zijn nodig om het net aan te passen aan de elektrific­atie, met elektrisch­e auto’s en warmtepomp­en”, zegt Fluviuswoo­rdvoerder Björn Verdoodt. “Ze zullen de problemati­ek van de uitvallend­e omvormers vermindere­n en hopelijk helemaal wegnemen.”

Netwerkche­cker

Fluvius neemt intussen maatregele­n op korte termijn. Via een “netwerkche­cker” op de site mijn.fluvius.be kan een pv-eigenaar vanaf eind deze maand nagaan of er in de buurt al uitvallend­e omvormers zijn gesignalee­rd, een teken dat er ook bij hem mogelijke uitval is.

Vanaf dit jaar wordt ook een dikker bovengrond­s kabeltype in gebruik genomen, dat de toenemende elektrific­atie de baas moet kunnen. Technische ingrepen, zoals geavanceer­de spanningsc­abines, aanpassing­en aan de spanning op het hoogspanni­ngsnet en de data van de digitale meter, helpen eveneens.

“Veel eigenaars weten niet dat hun installati­e is uitgevalle­n, daarvoor moet je op de app kijken”

Wannes Demarcke Sectororga­nisatie Ode

Vermogen vermindere­n

Waar er zwaardere investerin­gen nodig zijn, is meer tijd nodig. De installati­e van een nieuwe distributi­ecabine is bijvoorbee­ld nodig in een kwart van de gevallen. Dat duurt al snel een tot twee jaar.

Intussen werkt de Vlaamse overheid aan een regeling om het vermogen van omvormers automatisc­h te verlagen als het net vol dreigt te raken. De regeling is nog niet gebruikskl­aar, het is wel de bedoeling dat de eigenaars van zonnepanel­en een vergoeding krijgen als het vermogen van hun omvormer wordt verlaagd.

Vanuit Berlijn

Michael Roth geeft er de brui aan. De buitenland­specialist van de sociaaldem­ocraten kondigde vorige week aan dat hij er na deze regeerperi­ode mee stopt. Het politieke bedrijf, de talkshows, de interviews, de haatmails … het is hem te veel geworden. Sinds de Russische invasie in Oekraïne was hij de grootste pleitbezor­ger van wapens aan Kiev en hij begreep niet waarom de regering geen Taurus-langeafsta­ndsrakette­n wilde leveren. Roth voelde zich in de partij geïsoleerd. “Wanneer ik in de fractiezaa­l binnenkwam, leek het wel alsof ik in een ijskast

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium