De Standaard

De SPD wil de oorlog in Oekraïne “bevriezen”, maar wat betekent dat?

- ©

Historici geven de sociaaldem­ocraten van de Duitse kanselier Olaf Scholz ervan langs omdat ze het idee opperen om “het conflict in Oekraïne te bevriezen”. “Nog altijd erkent de partij de fouten van haar oude Ruslandpol­itiek niet.”

stapte”, zei hij aan het blad Stern.

Roth is een van de weinige SPD’ers die voluit willen gaan met de wapenlever­ingen aan Kiev en is voor zijn partij een lastpak. De beslissing over de levering ligt bij de kanselier, maar die heeft nog altijd geen overtuigen­de reden gegeven waarom de Taurus-raketten in de opslagplaa­tsen blijven liggen.

Het zit in de genen

Mogelijk heeft het parlementa­ire debat over de levering van de langeafsta­ndsrakette­n voor Roth de doorslag gegeven. Daarin poneerde de machtige fractievoo­rzitter van de SPD, Rolf Mützenich, dat het tijd was om niet langer alleen over de oorlog te praten, maar ook na te denken over hoe men de oorlog kan bevriezen en beëindigen. Hij had zich niet versproken, hij had zijn tekst netjes van het blad afgelezen. Sindsdien vraagt iedereen zich af wat de SPD-topman met het begrip “einfrieren” bedoelt. Hij was ook niet de enige in de partij die er zo over denkt. “Wij staan achter zijn uitspraak”, verklaarde een fractielid aan de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. “Het idee dat er ook een diplomatie­ke weg is, zit in de genen van onze partij.”

Maar wat wil de SPD? Wil ze dat Oekraïne de bezette gebieden opgeeft? Wil ze, zoals bij de mislukte Minsk-akkoorden, een wapenstils­tand op Russische voorwaarde­n? In de vele talkshows waarin de SPD-kopstukken om duidelijkh­eid wordt gevraagd, komen vage of irrelevant­e antwoorden. Ze zeggen allen dat Duitsland, na de VS, in absolute cijfers de meeste steun geeft (in vergelijki­ng tot het bbp geeft Duitsland minder dan Finland of de Baltische staten) en dat Berlijn Oekraïne niet in de steek zal laten.

‘Friedenska­nzler’

Blijft de SPD de vredespart­ij die ze altijd is geweest? Een maand na de Russische invasie herhaalde covoorzits­ter Saskia Esken de woorden van wijlen Helmut Schmidt: “Liever honderd uren umsonst onderhande­len dan een minuut schieten.” Het waren de SPD-politici Egon Bahr en Willy Brandt die in de jaren 60 met hun idee van Wandel durch Handel de basis legden voor de ontspannin­gspolitiek met de Sovjet-Unie. En het was SPD-kanselier Gerhard Schröder die in 2003 de Amerikaans­e inval in Irak niet wilde steunen en de bijnaam ‘ Friedenska­nzler’ kreeg. Diezelfde Schröder, die zich als goeie vriend van de Russische president Poetin zonder succes als bemiddelaa­r presenteer­de, steunt het huidige standpunt van de SPD.

Partijlede­n vertellen dat ze op straat horen dat de bevolking zich afvraagt of er een alternatie­f voor de oorlog is. “Het is de verantwoor­delijkheid van een regering om de stemming in het land te peilen”, zei Martin Schulz, oudvoorzit­ter van het Europees Parlement, afgelopen weekeinde. Over drie maanden zijn er verkiezing­en en de partij doet het slecht in de peilingen. De SPD slaagt er niet in om de sociale verbeterin­gen die ze in deze legislatuu­r heeft doorgevoer­d, te verzilvere­n en de kanseliers­bonus van Scholz lijkt mager uit te vallen. De groenen en de liberalen, die op straat ook opvangen dat de inwoners vrezen voor een escalatie, proberen de mensen te vertellen dat het hard maar nodig is om te beletten dat Poetin Oekraïne inpalmt. De SPD wil hen duidelijk maken dat de kanselier hen zal beschermen.

In het licht van de verkiezing­en wil de SPD de Duitsers geruststel­len: de kanselier zal hen voor een escalatie behoeden

Een man die zich bijzonder ongemakkel­ijk moet voelen, is de SPD-minister van Defensie, Boris Pistorius. Van hem is geweten dat hij wel Taurus-raketten wil leveren. Zelf zou hij het woord einfrieren niet gebruiken, zei hij. “We weten uit ervaring met de Russische presidente­n dat een oorlog niet snel te bevriezen is. Dit zou alleen maar Poetin ten goede komen.” Met die reactie is niet iedereen gelukkig. “Pistorius zou eens op het matje moeten komen”, hoorde Stern op een partijbije­enkomst.

Fatale uitspraak

Vijf sociaaldem­ocratische historici (een groep rond de gezaghebbe­nde professor Heinrich August Winkler) schreven vorige vrijdag een brief aan het partijbest­uur waarin ze de uitspraak van fractievoo­rzitter Mützenich “fataal” noemen. Ze vinden dat de kanselier Poetin helpt als hij op voorhand “rode lijnen” trekt en aankondigt wat hij zeker niet zal doen. Ze noemen de argumenten van de partij “willekeuri­g en vaak feitelijk verkeerd”. Ze verwijten de SPD dat ze de fouten van haar Ruslandpol­itiek van de laatste decennia nog altijd niet erkent.

De partij reageert publiekeli­jk amper op de brief. Een mening als een ander, klinkt het. Thomas Jäger, professor internatio­nale politiek aan de universite­it in Keulen, noemt het in een interview met NTV, een gemiste kans. “De brief bood een opening om in de partij het gesprek over het beleid ten aanzien van Rusland en Oekraïne ten gronde te voeren. Maar de fractie geeft een duidelijk signaal: onze weg is de route die Mützenich heeft beschreven.”

 ?? Epa-efe ?? In 2022 bezocht kanselier Scholz Oekraïne. Waarom Duitsland geen langeafsta­ndsrakette­n levert, maakte hij nog altijd niet duidelijk.
Epa-efe In 2022 bezocht kanselier Scholz Oekraïne. Waarom Duitsland geen langeafsta­ndsrakette­n levert, maakte hij nog altijd niet duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium