De Standaard

Een dode en twee gewonden bij schietpart­ij in Finse school

- © FINLAND © (avn, yda)

Bij een schietpart­ij in een school nabij Helsinki zijn een dode en twee gewonden gevallen, allen 12-jarige leerlingen. Een klasgenoot van de slachtoffe­rs is opgepakt.

In een basisschoo­l in het Finse Vantaa, een voorstad van de hoofdstad Helsinki, vond dinsdagmor­gen een schietpart­ij plaats. Daarbij overleed een twaalfjari­ge leerling, twee anderen raakten ernstig gewond. Een verdachte werd snel gevat. Het gaat om een twaalfjari­ge klasgenoot van de slachtoffe­rs.

De vermoedeli­jke dader vluchtte na de schietpart­ij te voet weg. Ongeveer een uur later werd hij opgepakt in Helsinki. Dat verliep zonder geweld, al was hij bij de arrestatie nog in het bezit van een wapen. Vermoedeli­jk gaat het om een vuurwapen van een dicht familielid, die daarvoor een vergunning heeft.

De verdachte bekende tijdens de arrestatie dat hij de schoten had gelost. Hij heeft waarschijn­lijk alleen gehandeld en er lijkt geen verband te zijn met georganise­erde misdaad of straatbend­es. Omdat hij volgens de Finse wet te jong is om op te sluiten, zal hij na zijn ondervragi­ng overgeleve­rd worden aan de sociale dienst.

Wapenwetge­ving

“Bijzonder schokkend,” noemde de Finse premier Petteri Orpo de gebeurteni­s, “vooral vanwege de leeftijd van de slachtoffe­rs en de verdachte. Ik wil mijn medeleven en dat van de regering betuigen aan de familie en geliefden van het kind dat is overleden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffe­rs, hun familie, leerlingen en medewerker­s van de school.”

“Het is belangrijk dat hier thuis over gesproken wordt”, zei Orpo nog. Ik wil Finse kinderen vertellen dat de overheid en het schoolpers­oneel er elke dag alles aan doen om te voorkomen dat zoiets gebeurt.”

De basisschoo­l in Vantaa heeft zo’n 800 leerlingen tussen 7 en 15 jaar oud. Er zijn ook ongeveer 90 werknemers in dienst.

In Finland vonden eerder schietpart­ijen plaats op scholen. In 2007 opende Pekka-Eric Auvinen het vuur op de middelbare school in Joleka bij Helsinki, met acht doden tot gevolg. In 2008 opende Matti Saari, het vuur op een beroepssch­ool in Kauhajoki, in het noordweste­n van Finland. Ook daarbij kwamen acht mensen om.

Finland verscherpt­e zijn wapenwetge­ving in 2010 en voerde een proef van bekwaamhei­d in voor alle aanvragers van een vergunning. De leeftijdsg­rens werd verhoogd van 18 naar 20 jaar. Er zijn ongeveer 430.000 vergunning­houders in het land met 5,6 miljoen inwoners, waar jagen en doelschiet­en populaire activiteit­en zijn.

 ?? Getty ?? Aanhangers van de oppositie juichen: Erdogan werd afgestraft.
Getty Aanhangers van de oppositie juichen: Erdogan werd afgestraft.
 ?? Ap ?? Kaarsjes voor de slachtoffe­rs.
Ap Kaarsjes voor de slachtoffe­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium