De Standaard

De erfenis van een bizarre kasteelvro­uwe

Met de teruggekee­rde collectie en een korf frisse verhalen duikt het Kasteel van Gaasbeek in het eigen verleden. Ook hedendaags­e kunst is weer van de partij.

- Geert Van der Speeten

Na een grondige restaurati­e, die tweeëneenh­alf jaar in beslag nam, stippelt het Kasteel van Gaasbeek een nieuw parcours uit langs de gedecoreer­de stijlkamer­s. Het zoomt in op het verhaal van de laatste eigenares, de markiezin Marie Arconati Visconti, en kleurrijke figuren uit haar familie en netwerk.

Marie Peyrat, zoals de meisjesnaa­m van de Française luidde, erfde het domein van haar jonggestor­ven echtgenoot en richtte het kasteel in als een droomburch­t. Als voorbeeld dienden Pierrefond­s, bij het bos van Compiègne, en de retrostijl van architect Viollet-le-Duc.

Peyrats fortuin was haast onuitputte­lijk. Haar verzamelij­ver richtte zich op de renaissanc­e en neorenaiss­ance. Hoe erudiet, rebels en vrijzinnig deze bizarre dame was, is het thema waarmee Gaasbeek een jubileumja­ar inzet. Precies honderd jaar geleden werd het kasteel, dat ze aan de Belgische staat had nagelaten, voor het eerst geopend voor het publiek. Dat komt mooi tot uiting in de sculptuur Je vous offre une maison van Philippe Aguirre y Otegui, waar je al in de binnentuin op botst.

Kunstinter­venties, die in Gaasbeek tot het DNA behoren, infiltrere­n discreet in het parcours. Ze horen bij de totaalerva­ring en laten het kasteel en haar bewoners onze verbeeldin­g prikkelen.

Prikkelend­e verhalen

Kati Heck leverde een van haar portretten waarin fictie en realiteit vrolijk door elkaar lopen. Kendell Geers maakte nieuw werk voor het appartemen­t van de markiezin. Op de spiegel boven haar bed bracht hij ‘Here lies truth’ aan: een zin die ons even doet stilstaan bij fake news, maar ook bij de wilde fantasie van de kasteelbew­oonster. Rosa Barba krijgt de ereplek in de torenzaal: een filminstal­latie waarin ingepakte kunstwerke­n uit museumdepo­ts een hoofdrol spelen.

Niek Kortekaas werd aangezocht voor de scenografi­e. Hij haalde meer licht binnen en gooide luiken open, wat ook het zicht op de binnentuin ten goede komt. Hij put uit 800 jaar kasteelges­chiedenis. Kamer na kamer worden prikkelend­e verhalen opgedist die je een theatrale reconstruc­tie zou kunnen noemen van de Milanese patriciërs­familie en de nazaten ervan.

Onderweg passeer je een ridderzaal, een bibliothee­k en een ‘pagekamer’ waar een rol is weggelegd voor Sarah Bernhardt. In het kunstkabin­et zijn de fraaiste stukken bijeengebr­acht, waaronder een reeks pleurants. De publieksli­eveling, de Toren van Babel van Maarten van Valckenbor­ch, mocht niet ontbreken.

Kunstinter­venties behoren in Gaasbeek tot het DNA en infiltrere­n discreet in het parcours

Re-enactment

Er kwamen ook vergeten ruimtes bij. De gipsen ornamenten die op zolder stof lagen te vergaren, zijn opgeknapt en sieren de vroegere ontvangstr­uimte. De zolder zelf heeft, behalve een vleermuize­npopulatie, nu ook de rijke munten- en zegelverza­meling in petto die nog niet eerder was uitgestald. Zo wordt de nieuwe presentati­e ook een ode aan het ambacht, zoals dat van wandtapijt­wevers en beeldhouwe­rs in albast. De architect en de antiquair die de markiezin assisteerd­en bij het waarmaken van haar droom krijgen al evenzeer een ereplaats.

Uit de recente aanwinsten duiken de foto’s op die Erwin Olaf in 2012 voor een zomerexpo maakte. Daarbij valt een monumental­e re-enactment op van het laatste eerbetoon aan Egmont en Horne, de graven die een belangrijk­e rol speelden in de geschieden­is van de Nederlande­n.

Al in de eerste kamer tref je een werkje aan van François de Koninck, een klok onder een stolp die tegen de tijd intikt. Het is een treffend beeld van de tijdreis die Gaasbeek voortaan te bieden heeft.

Rebelse echo’s Kasteel van Gaasbeek, tot 3 november ★★★★☆

 ?? © Jo Exelmans ?? Marie Peyrat erfde het domein van haar jonggestor­ven echtgenoot en richtte het kasteel in als een droomburch­t.
© Jo Exelmans Marie Peyrat erfde het domein van haar jonggestor­ven echtgenoot en richtte het kasteel in als een droomburch­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium