De Standaard

Tiktokster zet stap van pixels naar pluche

Blijft een Tiktok-comedian overeind voor een volle zaal? Een video van een minuut is geen avondvulle­nde show, maar dankzij twee miljoen volgers mag de Duits-Italiaanse komiek Laura Ramoso aan een uitverkoch­te Arenberg bewijzen dat ze het allebei kan.

- Doreen Hendrikx Laura Ramosa, vanavond in Arenberg, Antwerpen.

De 28-jarige Laura Ramoso kijkt recht in de camera terwijl ze als haar Duitse moeder haar kledingkas­t uitmest, inclusief zwarte coltrui en een bril die ze op het puntje van haar neus heeft geschoven. “Hoe komt het dat je zoveel kleren hebt, maar er niks goeds tussen zit?” De misprijzen­de, moederlijk­e blik krijg je er gratis bij. Wat begon als sketches op Tiktok tijdens de pandemie, leidde intussen tot twee miljoen volgers, een passage in Taika Waititi’s tvserie What we do in the shadows en een sketchshow waarmee ze toerde langs drie continente­n en die in geen tijd uitverkoch­t.

Ramoso dacht nochtans lang dat ze een “serieuze drama-acteur” zou worden. “Maar bij mijn tweede poging om Juilliard (bekende theatersch­ool in New York, red.) binnen te raken, hoorde ik iemand achter in de zaal eens heel vermoeid zuchten”, vertelde ze in een podcast van CBC. “Dan weet je dat je gefaald hebt.”

Om zichzelf op te vrolijken, stapte ze die avond binnen in The second city, Chicago’s oudste improvisat­ietheater. Ze voelde meteen een klik: “Toen ik die sketches zag, wist ik dat dit hetgene was wat ik wilde doen.” Haar verhaal leek er een te worden van een hardwerken­de artiest die elke millimeter podium moest veroveren: ze verhuisde naar de Canadese stad Toronto omdat daar ook een The second city- theater was en maakte een sketchshow waarmee ze de eerste prijs op het Sketch Comedy Festival van de stad wegkaapte. Maar net toen alles eindelijk begon te lopen, gooide de pandemie roet in het eten.

Simpelweg herkenbaar

“Op Instagram en Tiktok starten was toen een noodzaak”, stelde ze op de nieuwszend­er Euronews. Na enkele experiment­en ging de video van haar Duitse moeder met haar droge commentare­n viraal. Al snel volgden de Italiaanse vader die alles tot in de puntjes voorbereid­t en het Amerikaans­e meisje dat haar hele persoonlij­kheid heeft opgehangen aan haar recente Europa-trip. Net als de volgers wereldwijd.

“Ik ben geen politieke comedian, ik heb het niet over de grote issues van deze wereld”, verklaart ze het succes van haar video’s, die simpelweg herkenbaar zijn omdat iedereen mensen tegenkomt zoals zij ze opvoert. Op de trein, op de markt of in je woonkamer. “Mijn moeder werkte voor de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie en om de paar jaar verhuisden wij. Ik moest dus leren relaties op te bouwen met mensen met verschille­nde culturele achtergron­den en dat ging makkelijke­r door het te hebben over dagelijkse observatie­s dan over politiek geladen onderwerpe­n. Zoals bijvoorbee­ld dat mijn vader met zijn kleren aan slaapt de nacht voor hij op reis vertrekt, omdat hij bang is dat hij te laat zal zijn voor het vliegtuig. En natuurlijk zowat alles wat mijn moeder deed.”

Dankzij haar online succes kan Ramoso zich nu fulltime op comedy toeleggen. De sketches die ze vandaag tot een show verwerkte, zijn nochtans duidelijk gebaseerd op de personages die haar zo populair maakten. Door er slim mee te spelen, en dankzij haar podiumtale­nt, levert ze een show af die veel lof krijgt. “Ramoso speelt met genoeg energie om een klein land van stroom te voorzien”, schreef Time Out. “Tiktokster gooit haar hele lijf in de strijd voor de grap”, kopte The Guardian na haar passage op The Edinburgh Fringe, het grootste theaterfes­tival ter wereld.

Benieuwd of ze vanavond ook de Arenbergsc­houwburg kan doen schateren.

“Toen ik die sketches zag, wist ik dat dit hetgene was wat ik wilde doen”

Laura Ramoso Comedian

 ?? © lauraramos­o.com ?? Ramoso heeft twee miljoen volgers op Tiktok.
© lauraramos­o.com Ramoso heeft twee miljoen volgers op Tiktok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium