De Standaard

“Ik wilde iets intiemer, minder dansbaar en meer verhalend”

Als bassiste van Dishwasher en Zwangere Guy maakte Louise van den Heuvel al grote indruk. Onder de naam Sonic Hug pakt de Nederlands­e nu uit met een eigen project waarmee ze op tournee door Vlaanderen trekt. “Ik voel me al meer Belg dan Nederlande­r.”

- Peter De Backer

“Of ik nu op het podium sta met Dishwasher, Zwangere Guy of StéphaneGa­lland&TheRhythmH­unters, het zijn altijd projecten met harde basklanken en veel energie”, vertelt Louise van den Heuvel (27), de Nederlands­e basgitaris­te uit Maastricht die al lange tijd in hartje Brussel woont. “Toen ik van Jazzlab en het platenlabe­l De Werf carte blanche kreeg om een eigen band op poten te zetten, wilde ik datzelfde vuur terugvinde­n in iets veel intiemer, minder dansbaar en meer verhalend, voor een luisterend publiek. Zoals Joni Mitchell dat zo goed doet.”

Dat de iconische zangeres een groot voorbeeld is voor Van den Heuvel, hoor je meteen op ‘Hold me’ – het eerste nummer op Sonic Hug, zoals ze haar project, band en album heeft gedoopt – met die gelijkaard­ige, hoge stem. Want ja, ze speelt dit keer niet alleen elektrisch­e bas, op drie van de acht nummers zingt ze ook. “Tot nog toe had ik hooguit wat backings gedaan”, vertelt ze. “Dus dat was wel een beetje eng. Je moet dat wel durven, hé.” In ‘Innerland’ en ‘Blauwe velden’ zingt ze opvallend lager, en doet ze zelfs wat aan Lana Del Rey denken. Ze begrijpt de vergelijki­ng. “In die nummers klinkt mijn stem inderdaad warmer. Misschien omdat ik die geschreven heb toen ik nog rookte. Nu lukken die lage klanken mij niet meer.”

Scandinavi­sche inspiratie

Van den Heuvel is blij dat ze een eigen band heeft. “In Dishwasher zijn we met drie en de samenwerki­ng is er fijn en leerzaam. Toch had ik nood aan het maken van muziek waar ik zelf de volledige verantwoor­delijkheid voor draag, al is het schrijven van de nummers dan wel een eenzamer proces.”

Dishwasher speelt een hybride muziekvorm, een mix van stijlen met veel elektronic­a en etnische invloeden. Bij Sonic Hug ligt het jazzgehalt­e veel hoger. “Dat is niet echt een bewuste keuze. Ik heb me laten inspireren door Scandinavi­sche bands zoals die van Gustaf Ljunggren, en ADHD, waar ik toen vaak naar luisterde. Ik wilde weg van het virtuoze, back to basics, zeg maar.” Al hoor je in haar basspel zeker ook invloeden van Jaco Pastorius, de meest virtuoze basgitaris­t uit de jazzgeschi­edenis. “Die boventonen in ‘Hold me’ haal ik inderdaad van zijn ‘Portrait of Tracy’.”

Van den Heuvel koos voor haar band uitstekend­e muzikanten die haar plannen perfect uitvoeren. “Sam Comerford leerde ik kennen toen ik met Zwangere Guy en Lander Gyselinck op tournee was”, vertelt ze. Comerford, een Ierse Brusselaar, speelt niet alleen sax, maar ook fluit en basklarine­t, wat de muziek een bijzondere klankkleur geeft. Hendrik Lasure (Schntzl, Bombataz) schittert op piano en Hammondorg­el – Van den Heuvel putte voor haar zangstem ook inspiratie uit diens album Het wiel. En drummer Daniel Jonkers, erg actief in de Brusselse scene, is net als Van den Heuvel een Nederlands­e Limburger. “Met hem speel ik al samen sinds mijn zeventiend­e.”

De bassiste heeft aan het conservato­rium van Maastricht gestudeerd en merkte dat veel van haar vrienden na hun studies naar Amsterdam, Keulen of Brussel verhuisden. Na een jaartje Gent (“Tijdens corona, dus ik was daar snel weer weg”) koos ze voor Brussel, “want Amsterdam is voor mij veel ontastbaar­der dan alles in België. Ik voel me al meer Belg dan Nederlande­r.”

Knuffel

Van den Heuvel koos de naam Sonic Hug – letterlijk: een knuffel van geluid – omdat de muziek “de luisteraar hopelijk zal omhelzen, en aanvoelt als een warm dekentje voor iedereen die daar nood aan heeft”. Toch hebben ‘Hold me’ en ‘Innerland’ een zwaar onderwerp. “Ze gaan over een relatiebre­uk en de emotionele schade die daarmee gepaardgaa­t.Endehoopda­thetna zo’n slechte periode allemaal weer beter wordt, dankzij de rust die je vindt in nostalgisc­he herinnerin­gen.”

Die laatste vormen het thema in ‘Blauwe velden’. “Ik herinner me dat ik als kind, ik was misschien drie of vier jaar, met de bal speelde op een veld met blauwe bloemen, met op de achtergron­d een huis met wit-rode raampanele­n. Ik weet niet eens of het echt zo is gebeurd, maar zulke herinnerin­gen bieden wel troost.”

Ook de instrument­ale stukken hebben prikkelend­e titels. ‘Kwartleven’, bijvoorbee­ld (“Dat heb ik geschreven op mijn 25ste verjaardag”) of ‘Luchtsteen’ (“Met een sterke groove, terwijl de sax en piano daarboven lijken te zweven”). En ‘Kusjeswekk­er’ slaat op iemand die je met zachte kusjes wakker maakt, “vroeger mijn moeder, nu mijn vriend – de veiligheid uit je kindertijd die in je volwassen leven wordt voortgezet”.

Van den Heuvel is erg op haar sound gefocust. “Met snel spelen ben ik niet echt bezig. Je eigen sound is uiteindeli­jk een samenraaps­el van alles wat je hoort en na gaat streven, zonder dat het daarom per se een bewuste keuze is.”

Misschien heeft ze daarom met haar elektrisch­e bas best wel een herkenbare klank ontwikkeld. En schrijft ze boeiende stukken. Sonic Hug is nu al kandidaat voor beste Belgische jazzalbum van het jaar.

“Ik had nood om muziek te maken waar ik de volledige verantwoor­delijkheid voor draag, al is het schrijven van nummers dan een eenzamer proces”

Sonic Hug van Louise van den Heuvel verschijnt op 5 april bij De Werf. Speeldata tournee op www.jazzlab.be

 ?? © Thomas Geuens ?? Van den Heuvel: “Je eigen sound is een samenraaps­el van alles wat je hoort en gaat nastreven, zonder dat het per se een bewuste keuze is.”
© Thomas Geuens Van den Heuvel: “Je eigen sound is een samenraaps­el van alles wat je hoort en gaat nastreven, zonder dat het per se een bewuste keuze is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium