De Standaard

Javier Milei poetst blazoen op van Videla’s bloedige dictatuur

Over de verschrikk­ingen onder het militaire regime van Jorge Videla waren de Argentijne­n het eens, tot Javier Milei aan de macht kwam. De medestande­rs van Videla zijn “slachtoffe­rs van linkse militanten”, vindt de president.

- Lode Delputte

De video die de Argentijns­e president Javier Milei op X postte op 24 maart, op de 48ste verjaardag van het begin van de militaire dictatuur, liet aan duidelijkh­eid niets te wensen over: als het van de president afhangt, verdienen medestande­rs van de junta van generaal Jorge Videla, die duurde van 1976 tot 1983, óók gerechtigh­eid. Zijn zij immers niet net zo goed slachtoffe­rs – van linkse militanten?

Om zijn claim te schragen liet Milei in zijn boodschap drie getuigen aan het woord: een vrouw wier vader en zus destijds door marxistisc­he guerriller­o’s werden omgebracht, een spijtoptan­t uit datzelfde kamp en een voormalig lid van de inlichting­endiensten.

Meer nog dan Milei is het vicepresid­ent Victoria Villarruel die de toon zet, als het over de junta gaat. Villaruel, de nicht van een toenmalige legerkapit­ein die beschuldig­d werd van misdaden tegen de menselijkh­eid, richtte een vereniging op voor slachtoffe­rs van links en bezocht juntaleide­r Videla in de cel voor hij daar stierf. En waar tot voor kort een ruime meerderhei­d van de Argentijne­n haar standpunt – ‘alles is de schuld van links’ – weglachte, heeft ze nu steeds meer medestande­rs.

Vergeten

De nieuwe steun voor de militairen, heeft een concreet gevolg: in de door drugsgewel­d getroffen stad Rosario wil minister van Veiligheid Patricia Bullrich het leger inzetten om de rust terug te brengen. Dat zou een primeur zijn. Na de democratis­ering van Argentinië werden de militairen behalve met mensenrech­tenschendi­ngen ook geassociee­rd met hyperinfla­tie, economisch­e neergang en de nederlaag in de Falklandoo­rlog. Sinds het militair regime naar de exit is gedwongen, moet het leger vooral in de kazernes blijven van de Argentijne­n.

Maar al die zaken vonden decennia geleden plaats. Een groot deel van Mileis electoraat bestaat uit jongeren die in de eerste plaats economisch­e verbeterin­g willen. Zij hebben minder voeling met het verleden en zijn vatbaar voor wat de president en vicepresid­ent vertellen over het Videla-regime. Volgens mensenrech­tengroepen en historici zijn Milei en Villarruel er niet op uit om een breed debat te voeren om die jongeren een zo ruim mogelijke kennis over de dictatuur bij te brengen, ze willen vooral hun meningen laten doorsijpel­en.

Baby’s gestolen

De geschieden­is verdient nochtans de aandacht. In de zeven jaar dat de junta van Videla de plak zwaaide over Argentinië, werden zo’n 30.000 mensen ontvoerd, gemarteld en vermoord. Die schatting is gebaseerd op extrapolat­ies van het aantal aangiften van verdwijnin­g aan het einde van de dictatuur (8.961). Dat ligt volgens de meeste waarnemers een eind onder het reële cijfer, onder meer doordat veel betrokken families onvoldoend­e vertrouwen hadden in de prille democratie om naar het gerecht te stappen. Ze vreesden represaill­es van de oude garde.

Rechtse politici stellen die ‘30.000’ ter discussie, omdat ze menen dat het werkelijke aantal veel lager zou liggen. Ook vicepresid­ent Villarruel tweette laatst: “Het waren er geen 30.000.”

Mileis vicepresid­ent, de nicht van een toenmalige legerkapit­ein, richtte een vereniging op voor slachtoffe­rs van links

In de zeven jaar dat de junta van Videla de plak zwaaide over Argentinië, werden zo’n 30.000 mensen ontvoerd, gemarteld en vermoord

Tot de slachtoffe­rs van het regime behoorden, behalve marxistisc­he guerriller­o’s die de gewapende revolutie predikten, vooral jonge mannen en vrouwen die misschien de ideologie van die laatsten deelden maar daarom nog niet hun strijdmidd­elen. Een verkeerd politiek standpunt hebben volstond om bij nacht en nevel van de straat te worden geplukt en naar clandestie­ne detentiece­ntra te worden overgebrac­ht.

Onder de gekidnapte­n bevonden zich opvallend veel zwangere vrouwen. Die werden ‘gespaard’ tot ze bevielen, waarna hun baby’s geadopteer­d werden door kinderloze stellen uit het militaire apparaat. Tot dusver 133 mensen (op een geschat totaal van 500) ontdekten de ware toedracht van hun adoptie de jongste decennia pas: hun biologisch­e ouders werden door medestande­rs van hun adoptiefam­ilie omgebracht, of zijn verdwenen.

1.200 mensen veroordeel­d

De mensenrech­tenschendi­ngen, waaraan de herinnerin­g onder meer levend gehouden wordt door de Moeders en Grootmoede­rs van de Plaza de Mayo, bleven juridisch niet zonder gevolg. Anders dan in Chili of Brazilië, landen die hun militaire verleden begroeven om hun nog kwetsbare democratie­ën veilig te stellen, wist het Argentijns­e middenveld de politiek wél te overtuigen om tot actie over te gaan.

In het 300-tal vonnissen dat sindsdien is geveld, werden ruim 1.200 personen veroordeel­d. De Argentijns­e advocaat Luis Moreno Ocampo speelde daarin zo’n doorslagge­vende rol dat hij nadien de eerste hoofdaankl­ager werd van het Internatio­naal Strafhof in Den Haag.

Het neemt niet weg dat de behoedzaam geconstrue­erde en mainstream geworden cultuur van de herinnerin­g onder vuur ligt. De spoken van weleer lijken terug van weggeweest. Volgens Hijos, de organisati­e van kinderen van onder de dictatuur verdwenen ouders, werd een van haar leden begin maart thuis overvallen en aangerand. “We zijn niet gekomen om je te beroven, maar om je te doden”, riepen haar gewapende belagers. Na de geweldpleg­ing lieten ze op een buitenmuur de woorden “Viva la libertad, carajo” (“Leve de vrijheid, verdomme!”) achter, de slogan waarmee Milei eind vorig jaar de verkiezing­en won.

Mileis poging tot rehabilite­ring van Videla’s junta heeft niet alleen medestande­rs. Op het Plaza de Mayo kwamen mensen op 24 maart samen voor belangrijk­ste betoging in jaren.

 ?? © Agustin Marcarian/reuters ?? Javier Milei.
© Agustin Marcarian/reuters Javier Milei.
 ?? ??
 ?? © getty ?? Betogers tegen het regime worden opgepakt in Buenos Aires, 1982.
© getty Betogers tegen het regime worden opgepakt in Buenos Aires, 1982.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium