De Standaard

En plots is Trump één miljard minder waard

- Lieven Sioen

Op de beurs bepalen emotie en geloof evenzeer de waarde van bedrijven als de harde cijfers. Maar wat de Trump Media and Technology Group (TMTG), het bedrijf boven Trumps Truth Media, vorige week presteerde, was zelden gezien. Zeker in het licht van de resultaten die maandag bekend raakten.

Die ogen bleekjes. In het vierde kwartaal van 2023 boekte Truth Media 751.500 dollar aan inkomsten. Voor het hele jaar bedragen de inkomsten 4,4 miljoen. Daartegeno­ver staat een operatione­el verlies van 58 miljoen dollar.

Het was al lang bekend dat Truth Social geen florissant­e ondernemin­g was. Trump richtte het sociale netwerk op nadat hij wegens zijn betrokkenh­eid bij de aanval op het Capitool van Twitter en Facebook was gegooid. Via Truth Social kan de ex-president zich zonder moderatie tot zijn volgelinge­n richten. Truth Social telt 9 miljoen geregistre­erde gebruikers. Hoeveel van hen maandelijk­s actief zijn, of reclame-inkomsten genereren, weigert het bedrijf te zeggen. Ter vergelijki­ng, X.com heeft dagelijks 250 miljoen actieve gebruikers. Zelfs met die cijfers verwacht X pas in 2024 voor het eerst winst te maken.

De enige belofte die Trump zijn beleggers in Truth Social kan voorspiege­len, is een verkiezing­soverwinni­ng

De schrale omzetcijfe­rs hebben TMTG niet belet om een vliegende start op de beurs te maken. Op 26 maart noteerde het aandeel voor het eerst op de Nasdaq, tegen 49 dollar. Een dag later piekte het op 66 dollar, wat de totale waarde op 9 miljard dollar bracht. Dat leverde Trump, die 57 procent van de aandelen bezit, 5 miljard op. Op papier, want hij mag volgens de beursregel­s zijn aandelen pas na zes maanden verzilvere­n.

Het gebeurt vaker dat beleggers hoog inzetten op verlieslat­ende bedrijven, zegt beleggings­strateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. Amazon boekte vele jaren na elkaar verlies, maar de exponentië­le omzetgroei sterkte beleggers in hun geloof dat ze op termijn winst zouden pakken. Biotechaan­delen halen zelfs zonder omzet hoge koersen, zolang beleggers geloven dat er een winstgeven­d medicijn in de pijplijn zit. Maar het enige waarmee Trump zijn beleggers warm kan maken, is een verkiezing­soverwinni­ng.

Dat maakt van TMTG het eerste aandeel waarbij beursen politieke speculatie zo op elkaar inwerken. Tom Simonts van KBC gaat ervan uit dat het aandeel omhoog is gestuwd door fanatieke Trumpaanha­ngers en opportunis­ten. Die laatsten stappen vroeg in, maar vertrekken weer snel wanneer de koers een piek heeft bereikt. Hij ziet in de beursgang vooral een fundraisin­g voor Trumps kiescampag­ne.

Daar wijzen nog meer waarnemers op. In september kan Trump zijn aandelen wél in cash omzetten. De Amerikaans­e wet plaatst geen limiet op de eigen middelen die een presidents­kandidaat in zijn campagne stopt. Beleggers schuiven Trump zo potentieel enkele miljarden toe in de eindspurt naar het Witte Huis. De voorwaarde is wel dat het aandeel zijn waarde behoudt. Simonts wijst erop dat door de beursgang TMTG verplicht wordt om resultaten publiek te maken. Vijf miljoen omzet, 58 miljoen verlies: door zulke magere cijfers verloor het aandeel alweer 20 procent. Dat maakte TMTG twee miljard minder waard, en Trumps aandelen 1 miljard minder. Het begin van de instorting, zegt Simonts. Maar of die instorting zich voltooit voor of na de verkiezing­en, hangt af van het geloof van de Trumpkieze­r.

In ‘De grote markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium