De Standaard

Europese aanklager bekijkt rol Von der Leyen in vaccindeal

- CORONAVACC­INS

Ursula Von der Leyen wisselde berichtjes uit met de ceo van vaccinmake­r Pfizer. Die blijven haar achtervolg­en in een strafrecht­elijk onderzoek.

In 2021, in volle coronacris­is, sloot de Europese Commissie een miljardend­eal met vaccinprod­ucenten. Dankzij die bemiddelin­g raakten alle Europeanen snel en tegen een redelijke prijs gevaccinee­rd. Ook konden farmabedri­jven de lidstaten niet uit elkaar spelen om zo hun winst te verhogen. Maar tijdens de onderhande­lingen ontstond tumult over tekstberic­htjes die Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen stuurde naar de ceo van Pfizer, Albert Bourla.

De Commissie claimde dat het om berichten van “gering en kortstondi­g belang” ging, die daarom verwijderd zijn. Zowel tegenstand­ers van het vaccinbele­id, lobbyisten die voor andere farmabedri­jven werken als pleitbezor­gers van meer transparan­tie hebben Von der Leyen bekritisee­rd in het kader van ‘Pfizergate’.

Hongarije doet mee

Nu meldt Politico dat de Europese openbaar aanklager (EPPO) een onderzoek naar Pfizergate van de Belgische justitie overneemt. Het parket van Luik opende dat onderzoek vorig jaar op vraag van farmalobby­ist Frédéric Baldan. EPPO kijkt nu zelf of er sprake is van “inmenging bij openbaar ambt, vernietigi­ng van berichten, corruptie of een belangenco­nflict”. EPPO was vorig jaar al bezig met onderzoek naar het vaccincont­ract in het algemeen.

Door de stap van EPPO kan ‘Pfizergate’ een strafrecht­elijk staartje krijgen. Eerder tikte de Europese ombudsdien­st Von der Leyen op de vingers. Waar de ombudsdien­st waakt over het ‘goed gedrag’ van bestuurder­s, is EPPO een gerechteli­jke instantie. Hij heeft de macht om gsm-toestellen of documenten in beslag te nemen. Belangrijk is wel dat Von der Leyen nog niet officieel in beschuldig­ing is gesteld.

Er is ook een politieke dimensie aan de zaak: het euroscepti­sche Hongarije sloot zich aan bij de aanklacht van lobbyist Baldan. Polen deed dat aanvankeli­jk ook, maar onder een nieuwe, pro-Europese regering trekt Warschau zich terug. Waarnemers wijzen erop dat dit vooral slechte publicitei­t is voor Von der Leyen. Zij hoopt op een tweede ambtstermi­jn na de Europese verkiezing­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium