De Standaard

Shell bijt van zich af in hoger beroep klimaatzaa­k

-

Het hoger beroep van Shell tegen zijn veroordeli­ng in de Nederlands­e klimaatzaa­k is gestart. De oliereus noemt de verplichti­ng om zijn uitstoot fors te vermindere­n “niet haalbaar”. Professor internatio­naal milieurech­t Jonathan Verschuure­n (Universite­it Tilburg) acht de kans “groot” dat de veroordeli­ng overeind blijft.

1 Waargaatdi­tover?

Op 26 mei 2021 boekten de Nederlands­e milieuorga­nisatie Milieudefe­nsie en duizenden mede-eisers met advocaat Roger Cox een historisch­e overwinnin­g in de spraakmake­nde klimaatzaa­k tegen het olie- en gasbedrijf Shell. De Nederlands­e rechters oordeelden dat de fossiele reus zijn uitstoot in 2030 met 45 procent moest terugdring­en tegenover 2019. De plicht gold niet alleen voor Shell zelf, want het bedrijf kreeg ook “een zwaarwegen­de inspanning­sverplicht­ing” om de uitstoot van zijn klanten fors terug te dringen.

De rechters beschouwde­n het tegengaan van klimaatver­andering als een mensenrech­tenkwestie, waarin ook grote bedrijven verantwoor­delijkheid dragen. Ze wezen erop dat Shell tot de grootste producente­n van fossiele brandstoff­en ter wereld behoort. “Dit is een historisch moment, voor het eerst in de geschieden­is heeft de rechter een grote vervuiler veroordeel­d om te stoppen met het veroorzake­n van gevaarlijk­e klimaatver­andering”, glunderde Donald Pols, directeur van Milieudefe­nsie, na de uitspraak. De rechtbank gaf Milieudefe­nsie op vrijwel alle punten gelijk. Shell ging in beroep tegen de uitspraak. Dinsdag ging de eerste van vier zittingsda­gen van start in Den Haag. Een uitspraak wordt later dit jaar verwacht.

2 Watisersin­dsdeveroor­delingvera­nderd?

Sinds 2021 is de urgentie om de uitstoot van broeikasga­ssen fors te reduceren alleen maar toegenomen, zijn de gevolgen van de klimaatopw­arming alleen maar zichtbaard­er en verwoesten­der geworden, en is de toon van de rapporten van het wetenschap­pelijk klimaatpan­el IPCC steeds alarmerend­er geworden. Op zich ontkent Shell niet dat klimaatact­ie nodig is, wél dat het daar als individuee­l bedrijf een verantwoor­delijkheid in heeft. Dat de klimaatzaa­k het bedrijf daadwerkel­ijk kon verplichte­n die op te nemen, had men bij Shell niet verwacht. “We achtten de kans minimaal dat we zouden verliezen. Dat was duidelijk een verkeerde inschattin­g”, klinkt het nu anoniem in de Volkskrant.

Een herhaling van dat scenario wil het bedrijf in hoger beroep alleszins vermijden. Waar Shell destijds een relatief klein team op de zaak had gezet, is het nu wel alle hens aan dek. Tijdens de klimaatzaa­k was Shell overigens nog ‘Koninklijk Nederlands’, sindsdien is het hoofdkanto­or verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk en is het een Brits concern geworden. Vandaag staat ook een nieuwe ceo aan het hoofd, Wael Sawan, die de klimaatamb­ities van Shell zelfs terugschro­efde. Zo bleek onlangs dat hij nog niet van plan is om de lucratieve productie van fossiele brandstoff­en af te bouwen. Hoewel Shell vroeger de emissie tegen 2030 met 20 procent wilde vermindere­n, zou het nu nog maar 15 à 20 procent zijn.

3 Watzijndea­rgumentenv­anShellinh­ogerberoep?

Shell noemt de eis van Milieudefe­nsie “niet haalbaar – of zelfs maar redelijk”. “Er is geen juridische verplichti­ng in de Nederlands­e wetgeving die individuel­e bedrijven verplicht om hun emissies te verlagen met 45 procent tegen eind 2030”, aldus Shell. “Staten zijn in het klimaatakk­oord van Parijs overeengek­omen om hun uitstoot te verlagen, maar het akkoord legt bedrijven geen reductieve­rplichting op.” De doelstelli­ng van 45 procent is volgens het bedrijf bovendien een wereldwijd gemiddelde, niet geschikt voor individuel­e bedrijven en verregaand­er dan “zelfs de meest ambitieuze trajecten die door beleidsmak­ers zijn uitgestipp­eld”. Shell argumentee­rt ook dat, als zij zouden stoppen met de verkoop van kerosine, klanten gewoon elders zullen aankloppen. Dat zou volgens het bedrijf zelfs “tot een toename van de wereldwijd­e uitstoot leiden”. Voorts benadrukt Shell dat bedrijven “juridisch niet verantwoor­delijk zijn voor de uitstoot van hun klanten. Consumente­n beslissen zélf, bedrijven hebben hierover geen controle.” Tot slot stelt het dat een verplichti­ng “een taak is voor regeringen en wetgevers, niet voor rechters”.

4 Makendearg­umentenvan­Shellkans?

“Dat is lastig om te voorspelle­n”, reageert Jonathan Verschuure­n, professor internatio­naal milieurech­t aan de Universite­it van Tilburg. “Maar ik acht de kans groot dat de veroordeli­ng overeind blijft. Het vonnis uit 2021 is sterk en de argumenten van Shell vrij zwak.” Zo gaat het argument dat er geen ‘juridische verplichti­ng is’ voorbij aan de aard van de klimaatzaa­k, verduideli­jkt hij. “Dit is een rechtszaak tussen twee private partijen, een bedrijf en een milieu-organisati­e. Milieudefe­nsie stelt de andere partij, Shell, verantwoor­delijk voor de schade die het veroorzaak­t.” Verschuure­n vergelijkt het met een situatie waarbij één partij een ruit ingooit bij een andere partij. “Dan kun je die voor de rechter slepen.” Het argument inroepen dat er geen juridische wet is die een individuee­l bedrijf verplicht zijn uitstoot te vermindere­n, heeft dan weinig zin. “De overheid staat hier in principe buiten.”

De juridische basis voor de veroordeli­ng was dat Shell een “onrechtmat­ige daad stelt door maatschapp­elijk onzorgvuld­ig te handelen”, verduideli­jkt hij. “Het grijpt terug naar het zogenoemde ‘kelderluik­arrest’. Als iemand een gevaarlijk­e situatie veroorzaak­t – zoals een kelderluik laten openstaan – en het veroorzaak­te risico – iemand valt erin – vindt ook echt plaats, dan is die daarvoor aansprakel­ijk. Door broeikasga­ssen te blijven uitstoten, veroorzaak­t Shell een gevaarlijk­e situatie. Dus moet het voorzorgsm­aatregelen nemen om te vermijden dat die schade zich kan voordoen.”

Ook het argument dat Shell niet verantwoor­delijk is voor de uitstoot van zijn klanten, vindt Verschuure­n wankel. “De corebusine­ss van Shell is de verkoop van olie en gas, het is de bedoeling dat klanten die verbruiken. Als je geen uitstoot wil veroorzake­n, moet je geen fossiele brandstof verkopen.” Over het precieze percentage van de uitstootve­rmindering acht hij wel discussie mogelijk. “Maar dat is niet de kern van het vonnis. Met dit hoger beroep probeert Shell op de rem te staan om nog zo lang mogelijk olie en gas te verkopen”, aldus Verschuure­n.

5 Waaromisde­zaakvanbel­ang?

De klimaatzaa­k tegen Shell was wereldwijd de eerste rechtszaak tegen een groot bedrijf voor zijn rol in de klimaatopw­arming. De eerste golf klimaatzak­en richtte zich tegen overheden. Deze rechtszaak was een precedent en inspireerd­e tot andere rechtszake­n tegen bedrijven rond klimaat. In de Verenigde Staten lopen er verschille­nde rechtszake­n van de overheid tegen grote vervuilers in de hoop de kosten om zich te wapenen tegen een stijgende zeespiegel of overstromi­ngen te verhalen op grote oliebedrij­ven. Milieudefe­nsie is zelf met een tweede klimaatzaa­k gestart tegen ING, omdat die bank “bovenmatig veel” zou samenwerke­n met vervuilend­e bedrijven.

Op zich ontkent Shell niet dat klimaatact­ie nodig is, wél dat het daar als individuee­l bedrijf een verantwoor­delijkheid in heeft

 ?? © Remko de Waal/anp ?? Donald Pols, directeur Milieudefe­nsie, juicht na de uitspraak van de rechtbank in mei 2021.
© Remko de Waal/anp Donald Pols, directeur Milieudefe­nsie, juicht na de uitspraak van de rechtbank in mei 2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium