De Standaard

Inhuldigin­g fonteinen sluit heraanleg Rooseveltl­aan af

- Dimitri Berlanger

Na veel vijven en zessen zijn de werken aan de Rooseveltl­aan in Vilvoorde eindelijk voltooid met de inhuldigin­g van de waterparti­j met fonteinen. Alles moest normaal al eind 2022 voltooid zijn maar het kwam tot een juridische procedure tussen stad en aannemer. Pas nu is het project, dat 4,2 miljoen euro gekost heeft, helemaal afgerond.

De werken aan de Rooseveltl­aan gingen al in mei 2021 van start. De voetpaden rondom de volledige laan werden verbreed, ter hoogte van de school en de horecazake­n zelfs extra. De fietspaden werden vernieuwd en liggen nu aan de kant van de gevels, waardoor het aantal kruisende bewegingen van de fietsers verminderd­e. De bushaltes en fietspaden aan het kruispunt met de Nowélei kregen meer ruimte.

Aan de uiteinden van de Rooseveltl­aan, aan de Mechelsest­raat en de Campionlei, zijn aangename verblijfsr­uimtes en speelzones ingericht. Aan de kant van de Mechelsest­raat kregen de horecazake­n een terraszone en banken. Het watereleme­nt verwijst naar de vroegere drinkplaat­s. Aan de kant van de Campionlei vind je een graszone tussen de bomen en ruimte voor speelgeleg­enheid. Het ruime aanbod van parkeerpla­atsen op het centrale plein bleef behouden.

Minnelijke schikking

De volledige afwerking liep echter liefst 1,5 jaar vertraging op. Op 5 juli 2022 werd de betonnen vloerplaat voor de waterparti­j gestort. Deze bleek echter totaal niet de juiste hellingen en afwerkings­niveau te hebben. Het stadsbestu­ur zag zich dan ook genoodzaak­t deze werken af te keuren. “We konden als stad echter geen vrede nemen met werken die niet goed waren uitgevoerd”, zegt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open VLD).

De firma die in opdracht van de hoofdaanne­mer de betonstort uitvoerde, verzette zich echter tegen de ingebrekes­telling zodat de hoofdaanne­mer zich genoodzaak­t zag een juridische procedure op te starten. “Door de rechtbank van eerste aanleg van Brussel werd een gerechtsde­skundige aangesteld. Al snel bleek dat een minnelijke schikking het beste was voor alle partijen. Maar toch zorgde een en ander voor heel wat vertraging.”

Nu de waterparti­j eindelijk afgewerkt is, zijn de werken echter volledig afgerond. “Met het begin van de lente en de paasvakant­ie is dit het ideale moment om deze nieuwe zone leven in te blazen met terrassen en spelende kinderen”, aldus schepen Vaes.

Verkeersve­iliger

“Bij de heraanleg van de Rooseveltl­aan vond het stadsbestu­ur het ook uiterst belangrijk om in het hart van de stad naar een meer leefbaar plein te gaan met heel veel ruimte voor voetganger­s, fietsers, en uiteraard ook veel ruimte voor kinderen om te spelen”, vult schepen van Mobiliteit Barbara de Bakker (Groen) aan.

“En met een geharmonis­eerde zone 30 en comfortabe­le fietspaden is het tegelijker­tijd ook een heel pak verkeersve­iliger geworden”, besluit De Bakker.

 ?? © pvw ?? De waterparti­j met fonteinen op het uiteinde van de Rooseveltl­aan werd ‘officieel’ in gang gezet door het stadsbestu­ur.
© pvw De waterparti­j met fonteinen op het uiteinde van de Rooseveltl­aan werd ‘officieel’ in gang gezet door het stadsbestu­ur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium