De Standaard

Iedereen wil in Vlaanderen koersen, dus geldt: eigen coureurs eerst

- Diebrecht De Smet

Vlaanderen is als koersbeste­mming zo populair dat Cycling Vlaanderen tussen februari en april een ‘14-dagenregel’ hanteert: tot twee weken voor een koers krijgen Belgische licentieho­uders voorrang. Het leidt tot onvrede bij B&B’s en fietshotel­s die buitenland­se renners zien afhaken.

Er staan almaar minder koersen op de kalender, maar het aantal gegadigden om over Vlaamse kasseien en puisten te dokkeren blijft hoog. Het maakt dat de vraag om deel te nemen aan regionale wedstrijde­n geregeld hoger is dan het aanbod. “Bij de eliterenne­rs en de categorie tot 23 jaar, bijvoorbee­ld, mogen er maximaal 175 renners starten. Maar vaak zijn er tot 300 voorinschr­ijvingen”, zegt Massimo Van Lancker, sporttechn­isch coördinato­r competitie bij Cycling Vlaanderen.

De federatie heeft er daarom voor gekozen om tussen februari en april te werken met een “pre-inschrijvi­ngsperiode” voor Belgische renners en rensters. Pas 14 dagen voor een koers plaatsvind­t, maken buitenland­se renners kans op een plekje. Vaak belanden ze daardoor op een wachtlijst. De regel geldt voor alle categorieë­n, ook bij de jeugd en de vrouwen dus.

“Ook in 2021 en 2022 hebben we dat al gedaan”, zegt Van Lancker. “De reden is simpel: wij willen renners met een Belgische licentie voorrang geven. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij naar het buitenland moeten uitwijken om te koersen. Dat we de regel slechts tot eind april hanteren, komt doordat deze periode het populairst is. Vanaf mei zijn er ook meer wedstrijde­n, waardoor die minder snel het maximale aantal deelnemers bereiken.”

120 wachtenden voor u

De ingreep wekt wrevel op bij B&B’s en fietshotel­s, die hun cliënteel zien afkalven. Zo kreeg het Flandrien Hotel in Brakel in 2023 tijdens het voorjaar een Deens, een Zweeds en twee Noorse nationale teams over de vloer, dit jaar staat de teller op nul. Alles samen schat eigenaar Jamie Anderson dat hij al zo’n 20.000 euro aan inkomsten heeft misgelopen.

“In de afgelopen maanden hebben verschille­nde Scandinavi­sche teams hun verblijf afgezegd als gevolg van de ‘14-dagenregel’”, klinkt het. “Een Zweeds team dat zich begin dit jaar voor meerdere wedstrijde­n had ingeschrev­en, kreeg eind januari te horen dat zijn inschrijvi­ng verviel. Daarop annuleerde­n ze hun reis, ze weigerden te komen op basis van het feit dat ze “misschien” zouden kunnen koersen.”

Want het is niet omdat er 300 renners vooraf ingeschrev­en zijn, dat die ook effectief opdagen. Velen schrijven zich net voor de wedstrijd uit, waardoor renners met een buitenland­se licentie geregeld erg laat te horen krijgen dat er toch een plekje vrij is. “Het gaat om wedstrijde­n die buiten de interclubc­ompetitie vallen en waarvoor renners zich individuee­l moeten inschrijve­n”, zegt Massimo Van Lancker. “De renners met een buitenland­se vergunning komen op een wachtlijst terecht. Soms kunnen ze uiteindeli­jk niet starten, maar dat

“Een Zweeds team annuleerde zijn reis op basis van het feit dat het “misschien” zou kunnen koersen” Jamie Anderson

Eigenaar Flandrien Hotel

geldt net zo goed voor Belgische licentieho­uders die niet tot de eerste 175 inschrijvi­ngen behoren.”

Jamie Anderson van Flandrien Hotel heeft begrip voor de maatregel van Cycling Vlaanderen, maar is kritisch voor de uitwerking ervan. “Waarom werken ze niet met quota en houden ze bijvoorbee­ld 20 procent van de beschikbar­e plaatsen vrij voor buitenland­se renners? Of hanteer tenminste een werkbare termijn van 45 dagen. Nu wordt het buitenland­se renners bijna onmogelijk gemaakt om een trip naar Vlaanderen te plannen.” Behalve hun accommodat­ie en vluchten zouden ze in twee weken ook de nodige visa moeten regelen – onbegonnen werk.

Kleine mug, grote hamer

Quinton Van Loggerenbe­rg, die een B&B uitbaat in Bever (in de buurt van Geraardsbe­rgen) en zich vooral op junioren richt, stoort het vooral dat de regel niet op maat is uitgewerkt en geldt voor alle categorieë­n. “Een kleine mug meppen ze dood met een veel te grote hamer. Vorig jaar hadden we een 25tal junioren te gast, nu blijven ze gewoon weg. Die jongens en meisjes kunnen financieel het risico niet nemen en trekken elders heen.”

Niet alleen jonge buitenland­se renners en rensters haken af, ook oudere coureurs houden het voor bekeken. Zo reisde de voorbije weken een renner vanuit Singapore naar België, omdat hij van Cycling Vlaanderen te horen had gekregen dat hij “misschien” een startplaat­s zou krijgen. “Na twee weken keerde hij gefrustree­rd terug naar huis”, zegt Jamie Anderson. “Hij had gepland om zes weken te blijven, maar wilde in deze onzekere situatie zijn geld niet langer uitgeven.”

Een 35-jarige Schotse renner die momenteel in Vlaanderen verblijft om te koersen en anoniem zijn verhaal doet, geeft toe dat hij getwijfeld heeft. “De onzekerhei­d weegt. Als je je 14 dagen voor de race inschrijft, is de kans reëel dat je nummer 240 in de rij bent. En kun je niet anders dan wachten en hopen. Ik begrijp dat ze renners uit eigen land willen beschermen. Maar dat wielrennen in deze regio zo veel belang heeft, is ook te danken aan de overzeese interesse.”

Het kan strenger

Tegenstand­ers van de 14-dagenregel stellen dat Vlaanderen zijn reputatie als het ‘mekka’ van het Europese fietstoeri­sme ondergraaf­t. In het verleden vonden renners als Tourwinnaa­r Greg Lemond, ParijsRoub­aix-laureaat Magnus Bäckstedt en tweevoudig wereldkamp­ioen Julian Alaphilipp­e hier een tweede thuis, maar de 14-dagenregel creëert een extra drempel. Dat beseft ook Toerisme Vlaanderen. “Veel profrenner­s hebben hier de stiel geleerd en dat net in die regionale koersen”, zegt Dries Verclyte, productman­ager wielercult­uur. “Ze versterken ons imago en dragen bij tot de lokale toeristisc­he industrie. Daarom willen we in overleg gaan met Cycling Vlaanderen.”

“Vorig jaar hadden we een 25-tal junioren te gast, nu blijven ze gewoon weg. Ze kunnen financieel het risico niet nemen” Quinton Van Loggerenbe­rg B&B-uitbater

De vraag kan ook worden gesteld of de regel niet in strijd is met de Europese wetgeving. Artikel 21 van het Handvest van de grondrecht­en van de Europese Unie stelt dat “elke discrimina­tie op grond van nationalit­eit” verboden is. Maar Massimo Van Lancker wijst erop dat Cycling Vlaanderen lang niet de enige federatie is die zo’n pre-inschrijvi­ngsperiode heeft ingevoerd. “Ook andere landen, zoals Frankrijk, hanteren de regel en vaak passen ze die nog strenger toe. Wij weren de buitenland­se renners en rensters niet. Nochtans zouden wij perfect kunnen zeggen dat alleen Belgische licentieho­uders mogen deelnemen.”

“Dat andere landen het ook doen, vind ik een gemakkelij­k excuus”, zegt Quinton Van Loggerenbe­rg. “Er moet een betere oplossing zijn dan dit.” “Andere landen hebben bovendien niet zo’n koerscultu­ur als België”, voegt Jamie Anderson eraan toe. “Die maakt dat buitenland­se renners per se hier willen rijden en niet in pakweg Duitsland. De huidige situatie is niet gezond.”

 ?? © getty ?? Renners passeren een windmolen tijdens Dwars door Vlaanderen. Het aantal gegadigden om net als hen over Vlaamse kasseien te dokkeren blijft hoog, maar de plaatsen zijn schaars.
© getty Renners passeren een windmolen tijdens Dwars door Vlaanderen. Het aantal gegadigden om net als hen over Vlaamse kasseien te dokkeren blijft hoog, maar de plaatsen zijn schaars.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium