De Standaard

Het Westen moet stoppen met Oekraïne binnen te halen

Om tot vrede te komen met Rusland, moeten we het plan verlaten om Oekraïne in de westerse invloedssf­eer te brengen, schrijft Katlijn Malfliet.

- Katlijn Malfliet Professor emeritus KU Leuven en Vredesvrou­w.

‘Rechtvaard­ige oorlog’ is een oud en dubbelzinn­ig concept. Dat oorlog onder welbepaald­e, juridisch gedefiniee­rde omstandigh­eden kan worden beschouwd als een legitieme weg om internatio­nale conflicten op te lossen, is nog altijd een wijdverspr­eide overtuigin­g. En dat lang niet alleen in militaire kringen. Ook politici, intellectu­elen en gewone burgers zijn vaak overtuigd van deze benadering van oorlog en vrede. De Navo bouwde zijn grondveste­n op die doctrine en recentelij­k heeft de Europese Unie zich – onbeschaam­d en onverbloem­d – tot die theorie bekeerd.

Si vis pacem, para bellum – als je vrede wilt, bereid je voor op de oorlog. Hoe vaak is niet verwezen naar dat adagium sinds Ruslands brutale invasie in Oekraïne, in februari 2022. Sindsdien laat het Westen zich meer dan ooit leiden door die oorlogslog­ica, zeker toen het besliste om Oekraïne in toenemende mate militair te steunen – vooralsnog met wapens, niet met manschappe­n. De collectiev­e defensiefo­rmule van de Navo werd zelfs aantrekkel­ijk voor noordelijk­e landen als Finland en Zweden, die zo lang hadden vastgehoud­en aan hun neutralite­it.

Vaticaan

Merkwaardi­g, het Vaticaan en de katholieke kerk gaan niet (meer) mee in het rechtvaard­ige-oorlogsden­ken. Al sinds 1963 zag Johannes Paulus XXIII in zijn encycliek Pacem in terris oorlog niet langer als een adequate en moreel aanvaardba­re remedie om conflicten op te lossen. De ervaring met de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki en de rakettencr­isis op Cuba waren daar niet vreemd aan.

De huidige paus Franciscus herhaalt deze stellingna­me in zijn encycliek Fratelli tutti. Dat was ook de reden waarom de paus aan de Oekraï

ners vroeg om een witte vlag te tonen – een diplomatie­ke blunder – en om naar de onderhande­lingstafel te gaan, in plaats van zoveel levens te verliezen in een oorlog die volgens hem hoogstwaar­schijnlijk toch niet kan worden gewonnen door Oekraïne.

Maar bijna niemand in het Westen lijkt belangstel­ling te hebben voor de manier waarop Rusland zijn oorlog in Oekraïne legitimeer­t, een oorlog die het aanvankeli­jk een ‘speciale militaire operatie’ noemde. Sinds het Westen Oekraïne helpt, zei Kremlinwoo­rdvoerder Dimitri Peskov onlangs, kan wel gesproken worden over een oorlog, maar dan wel over een oorlog met het Westen. Het werd in die twee jaren een uitzichtlo­ze oorlog.

Toch is er een alternatie­ve weg naar vrede. Als we de logica van de rechtvaard­ige oorlog willen verlaten en de voorschrif­ten van de rechtvaard­ige vrede willen volgen – volgens het adagium Als je vrede wilt, bereid je dan voor op de vrede – moeten we het gezichtspu­nt van de vijand kennen en zijn motieven begrijpen, wat iets anders is dan zijn gedrag te rechtvaard­igen en zijn daden te legitimere­n.

Hoe motiveert het Kremlin zijn ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne? Is er een rechtvaard­ige aanleiding ( a just cause)? Initieel sprak Poetin over de demilitari­sering en denazifica­tie van Oekraïne. Volgens dat narratief was Oekraïne in de ban van extreem nationalis­tische politici en militairen die misdaden pleegden tegen de Russen en Russischsp­rekenden in het oosten van Oekraïne. Het verhaal ging dan dat Rusland moest tussenbeid­e komen om zijn volksgenot­en te beschermen in dat deel van Oekraïne. Die constructi­e maakt deel uit van Ruslands hybride oorlogsvoe­ring en zal naar alle waarschijn­lijkheid ook gebruikt worden op andere plaatsen zoals in Transnistr­ië in Moldavië of in de Baltische staten.

Neo-imperiaal project

Langzamerh­and begon het Kremlin te beweren dat niet Rusland de agressor was in Oekraïne, maar wel het ‘collectiev­e Westen’. Met zijn neokolonia­le houding en zijn onchristel­ijke waarden zou het Oekraïne dreigen te infiltrere­n en zelfs te onderwerpe­n. Die vermeende dreiging begon reeds in 2004 met de Oranje Revolutie. Zeker de Maidan-revolutie in 2014 vormt volgens het Kremlin en de Orthodoxe kerk een ware bedreiging voor de religieuze en culturele ruimte van de ‘Russische beschaving’. Die ‘Russische beschaving’ wordt in de Russische perceptie ook bedreigd door de Navo-uitbreidin­g, zeker toen in 2008 de Boekarest-top de weg opende voor het Navo-lidmaatsch­ap van Oekraïne en Georgië. De oorlog in Georgië was een niet mis te verstane tegenmaatr­egel van Rusland. Sindsdien beschouwt het Kremlin zowel de Navo-uitbreidin­g als de EU-uitbreidin­g als een bedreiging voor de ‘Russische beschaving’.

Die ‘Russische beschaving’ staat voor een transnatio­nale ‘Russische wereld’, waarbij culturele, etnische, politieke, linguïstis­che en religieusm­essianisti­sche elementen worden gemobilise­erd voor de geopolitie­ke strategie van het Kremlin. Die reiken op zijn minst tot het Midden-Oosten, Latijns Amerika en Noord-Afrika. De ‘Russische beschaving’ ondersteun­t dus een neo-imperiaal project. Dat verklaart waarom Poetin in juni 2020 verwees naar de historisch­e eenheid van Russen en Oekraïners. Het verklaart eveneens waarom hij vlak voor de invasie in Oekraïne uitriep dat hij Oekraïne als staat en als natie zou vernietige­n om het land thuis te brengen waar het hoort: samen met Wit-Rusland in de Slavische kern van de ‘Russische beschaving’.

Daardoor krijgt het Russische begrip van rechtvaard­ige oorlog een heel andere betekenis. De ‘rechtvaard­ige aanleiding’ wordt Ruslands noodzakeli­jke zelfverded­iging: de beschermin­g van de ‘Russische beschaving’ tegen de koloniseri­ng en zelfs onderwerpi­ng door een agressief Westers liberalism­e en secularism­e.

Waarom beïnvloedt dat inzicht in Ruslands narratief over een recht

Rusland en Oekraïne als partijen laten onderhande­len over grondgebie­d is geen werkbaar scenario voor een beëindigin­g van de oorlog

vaardige oorlog op beslissend­e wijze de zoektocht naar vrede? Rusland en Oekraïne als partijen laten onderhande­len over grondgebie­d is door dat inzicht geen werkbaar scenario voor een uitweg uit de oorlog. Volgens het Kremlin valt er met Oekraïne niet te onderhande­len. Een positief vredesproc­es vraagt om de hele rechtvaard­ige-oorlogslog­ica te verlaten en in plaats daarvan het vergeten alternatie­ve pad te bewandelen van collectiev­e en coöperatie­ve veiligheid. Dat kan nog altijd gebeuren in het kader van de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) met een mandaat van de Verenigde Naties.

Absoluut niet naïef

Die – absoluut niet naïeve – aanpak blijft verkieslij­k als duurzame strategie, in plaats van een blinde en hopeloze militarise­ring. Een noodzakeli­jke voorwaarde daartoe is een internatio­naal akkoord over de neutralite­it van Oekraïne, het volledig verlaten van de idee om Oekraïne in de westerse invloedssf­eer te brengen via Navoof EU-lidmaatsch­ap, maar ook het afwijzen van de opname van Oekraïne in de Russische invloedssf­eer.

De Minsk-akkoorden van 2014 en 2015 hebben gefaald, maar zij kunnen opnieuw worden bovengehaa­ld, omdat zij pleiten voor een federale oplossing, met erkenning van een grotere autonomie voor de Oostelijke regio’s, weliswaar binnen een neutrale Oekraïense staat. Het westerse geld moet ondubbelzi­nnig gaan naar het economisch en cultureel versterken van de Oekraïense staatsiden­titeit als een land aan de rand van Europa en van Rusland. Intussen is het de Europese Unie zelf die de idee van Europa moet herdenken, en die een plaats moet geven aan Rusland in een herzien Europees veiligheid­sconcept.

 ?? ?? Werklui laden de lichamen van gesneuveld­e Oekraïense soldaten op in een lijkwagen, in de regio Donetsk.
Werklui laden de lichamen van gesneuveld­e Oekraïense soldaten op in een lijkwagen, in de regio Donetsk.
 ?? ??
 ?? © Finbarr O’Reilly/nyt ??
© Finbarr O’Reilly/nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium