De Standaard

Het blijft moeilijk voor Joden om zich van Israël los te maken

Waarom mag een Nederlande­r of een Rus met een Joodse grootouder zich automatisc­h vestigen in Israël, en een nazaat van Palestijns­e vluchtelin­gen niet, vraagt Ian Buruma zich af.

-

De Britse historicus Tony Judt deed in 2009 veel stof opwaaien door zijn stelling dat de identifica­tie van Israël als een Joodse staat “slecht is voor Israël” en “slecht voor Joden in andere landen die moeten opdraaien voor de acties van Israël”. Reacties op de oorlog in Gaza lijken hem gelijk te geven. Joden worden niet zelden verantwoor­delijk gehouden voor de ’genocide’ op de Palestijne­n.

Nieuws uit Gaza resulteert de jongste zes maanden dikwijls in antisemiti­sche oprispinge­n – in Londen, Parijs, New York, Wenen, Amsterdam, en elders. Synagogen worden met leuzen beklad, Joodse begraafpla­atsen worden vernield, mensen met keppeltjes op worden op straat in elkaar geslagen, Lenny Kuhr werd tijdens een optreden uitgemaakt voor terrorist, en ga zo maar door.

Het is ook een feit dat Joden dikwijls deelnemen aan demonstrat­ies die roepen dat Palestina vrij moet zijn “van de rivier tot aan de zee”. En zeker niet alle kritiek op de extreemrec­htse regering van Benjamin Netanyahu is antisemiti­sch. Maar de gretigheid waarmee sommige mensen zich werpen op het gewelddadi­ge gedrag van Israël, sterkt wel het vermoeden dat sommigen het niet onplezieri­g vinden om nu eindelijk eens de Joden de schuld te kunnen geven, en daardoor af te zijn van dat eindeloze gezeur over de Shoah.

Proces-Eichmann

Israëlisch­e leiders hebben bijgedrage­n tot dit onverkwikk­elijke ressentime­nt. Niet alleen door de schandelij­ke behandelin­g van Palestijne­n, maar ook door de manier waarop dat te vaak wordt gerechtvaa­rdigd door een beroep op het afschuweli­jke lot van Joden in het verleden. Sinds het proces in Jeruzalem tegen Adolf Eichmann in 1961, heeft Israël zich opgeworpen als de beschermer van alle Joden in de wereld. Als Israël er voor de oorlog was geweest, zo luidt de boodschap, dan waren de levens van 6 miljoen Joden gespaard gebleven.

Misschien werd daarom besloten om de Israëlisch­e president Isaac Herzog uit te nodigen om de opening van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam bij te wonen. Toen Gaza ontplofte en Herzog verklaarde dat alle mensen in Gaza medeplicht­ig waren aan de gruweldade­n van Hamas op 7 oktober, was het te laat om de uitnodigin­g alsnog in te trekken. Maar dat was geen reden om een plechtige herdenking van Joden in Nederland die voor een groot deel waren uitgeroeid, te verstoren met het brullen van agressieve leuzen. Het is onduidelij­k of ook “Juden raus!” werd geroepen, zoals door sommigen wordt gezegd. Ik hoop het niet.

De vereenzelv­iging van Joden met Israël kon, volgens Tony Judt, gemakkelij­k worden opgelost door de Joodse identiteit los te koppelen van de staat Israël. Dan zou, volgens hem, “een natuurlijk onderschei­d ontstaan tussen mensen die toevallig Joods zijn maar staatsburg­ers van andere landen, en burgers van Israël die toevallig Joods zijn”.

Dat standpunt was niet helemaal nieuw. De schrijver Arthur Koestler – ook ooit een zionist, net als Judt – vond dat Joden die een Joods leven wilden leiden, zich in Israël moesten vestigen. Zo niet, dan was het beter die Joodse identiteit maar te vergeten.

Helaas is het niet zo simpel. Het gaat niet alleen om wat Joden van zichzelf denken, maar ook om wat anderen van Joden denken. Veel Duitse Joden voelden zich in de eerste plaats Duits, en misschien helemaal niet Joods. Maar zij werden net zo goed vergast samen met orthodoxe Joden uit Litouwen en Polen.

Het zionistisc­he ideaal in Israël vond zijn duidelijks­te uitdrukkin­g in de Wetvan Terugkeer, aangenomen­in 1950. Volgens die wet hebben alle Joden het recht om zich als staatsburg­er in Israël te vestigen. Israël is het laatste toevluchts­oord voor Joden die worden vervolgd. Maar wie is een Jood? Israël volgt min of meer de rassenwett­en in nazi-Duitsland: iemand met een Joodse grootouder komt in aanmerking voor burgerscha­p, en ook iemand die zich tot het joodse geloof heeft bekeerd.

Dat Palestijne­n wier ouders of grootouder­s in 1948 door Joodse troepen uit hun huizen werden verjaagd daar een probleem mee hebben, is niet verwonderl­ijk. Waarom mag een Nederlande­r of een Rus met een Joodse grootouder zich automatisc­he ves

Dat Joden in WestEuropa of de VS zich geborgen voelen, betekent niet dat dat ook geldt voor Joden op minder veilige plekken. En het huidige Israël is ook niet bepaald veilig

tigen in Israël, en een nazaat van Palestijns­e vluchtelin­gen niet?

Er zijn ook genoeg Joden die niets met Israël te maken willen hebben en geen enkele reden zien om de politiek van Israël te moeten verdedigen. Daar is ook geen reden voor, en veel Joden doen het dan ook niet. Loyaliteit en solidarite­it kun je ook niet opleggen. Maar het feit dat Joden in West-Europa of de VS zich geborgen voelen, betekent niet dat dat ook geldt voor Joden op minder veilige plekken. Het huidige Israël is ook niet bepaald veilig, Maar dat betekent niet dat het principe van Israël als een asiel voor Joden helemaal niet deugt.

Toevluchts­oord

Er is veel voor te zeggen om de Wet van Terugkeer te herzien, al was het alleen maar om een billijkere verstandho­uding met de Palestijne­n mogelijk te maken. De afschaffin­g van de wet zou misschien rechtvaard­ig zijn, maar het zou ook de raison d’être van Israël als een toevluchts­oord ondermijne­n. Zolang je niet gelooft dat God het recht geeft aan alle Joden om het heilige land te bezitten, blijft het ideaal van een vluchtoord voor slachtoffe­rs van antisemiti­sme een belangrijk­e rechtvaard­iging van het bestaan van Israël.

Zolang dat het geval is, blijft het moeilijk voor Joden om zich geheel van Israël los te maken. Zelfs als Joden in de diaspora dat zouden willen, dan nog zullen genoeg niet-Joden de associatie blijven zien. Identiteit wordt ons tenslotte vaak door anderen opgelegd – een probleem waar Joden al heel lang mee hebben moeten leven.

 ?? © Dave Sanders/nyt ?? In de schaduw van het Vrijheidsb­eeld in New York demonstrer­en leden van Jewish Voice for Peace voor een staakt-het-vuren in Gaza.
© Dave Sanders/nyt In de schaduw van het Vrijheidsb­eeld in New York demonstrer­en leden van Jewish Voice for Peace voor een staakt-het-vuren in Gaza.
 ?? ?? Ian Buruma Historicus en schrijver van onder meer HetChurchi­llcomplex (Atlas Contact).
Ian Buruma Historicus en schrijver van onder meer HetChurchi­llcomplex (Atlas Contact).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium