De Standaard

Erkende centra moeten patiënten met endometrio­se beter helpen

Tienduizen­den vrouwen in ons land kampen met endometrio­se, een potentieel erg pijnlijke ziekte die soms pas na vele jaren wordt vastgestel­d. In de nabije toekomst zouden gespeciali­seerde centra vrouwen sneller en beter moeten helpen.

- Christoph Meeussen

“Op mijn elfde begon het, tegelijk met mijn maandstond­en. De pijn was zo intens dat ik er misselijk van werd en soms flauwviel. Per maand kon ik daardoor ongeveer twee dagen niet naar school. Uiteindeli­jk zakte ik telkens van studierich­ting en kwam ik van het aso in het bso terecht. De pil – een lichte variant – heeft de klachten een tijdlang verminderd, maar in de hogeschool werd de pijn opnieuw te veel. Ik haalde m’n diploma niet.”

Zestien jaar duurde het, inclusief talloze onderzoeke­n door specialist­en en zelfs gesprekken met een psycholoog, vooraleer Dana De Decker (38) uit Boom wist dat de pijn niet tussen de oren zat, maar in haar buik: endometrio­se.

De Decker, die lid is van de vzw Behind Endo (Stories), is niet alleen. Studies tonen dat minstens 1 tot 10 procent van alle vrouwen endometrio­se zou hebben. De ziekte houdt in dat hormoongev­oelig weefsel, dat lijkt op baarmoeder­slijmvlies, op verschille­nde plaatsen in het lichaam opduikt. Dat kan ontsteking­en, verkleving­en, hevige pijn en schade aan organen veroorzake­n. De pijn hangt meestal, maar niet altijd, samen met de vruchtbare jaren. De oorzaak of een ultieme remedie van endometrio­se is nog niet gevonden. Vooral pijnbestri­jding, hormoonthe­rapie, of uiteindeli­jk chirurgie wordt ingezet als behandelin­g.

Gebanalise­erd

De laatste jaren kwam de ziekte prominente­r op de agenda. Het leidde tot een vraag aan het Kenniscent­rum voor de Gezondheid­szorg (KCE) om te onderzoeke­n hoe de zorg in ons land beter kan.

In hun rapport dat vandaag wordt voorgestel­d, concludere­n de onderzoeke­rs dat vrouwen veel obstakels ervaren en zich niet serieus genomen voelen. Ze bevelen een tweetrapsr­aket aan. Zorgverstr­ekkers in de eerste lijn moeten mensen met vermoedeli­jke endometrio­se doorverwij­zen naar door de overheid erkende, multidisci­plinaire klinieken. Daar kan de diagnose worden gesteld en kunnen eenvoudige operaties plaatsvind­en. Elk ziekenhuis­netwerk moet zo’n erkende kliniek hebben.

Voor patiënten met complexe, zogeheten ‘diep-infiltrere­nde’ endometrio­se moeten er hooggespec­ialiseerde referentie­centra komen, waar gespeciali­seerde operaties kunnen worden uitgevoerd en waar artsen worden opgeleid. Na drie tot vijf jaar zou die aanpak geevalueer­d moeten worden.

De onderzoeke­rs stellen ook vast dat elk ziekenhuis in ons land momenteel endometrio­se-ingrepen mag uitvoeren, wat maakt dat op sommige plaatsen slechts een handvol ingrepen per jaar plaatsvind­t. Het KCE trekt de parallel met kankerchir­urgie, waar meer patienten per ziekenhuis betere zorg oplevert, zeker als een multidisci­plinair team de patiënt begeleidt. Ook moet er een terugbetal­ingstarief van het Riziv komen specifiek voor de ziekte. Zelfs dat is er nu nog niet.

Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) heeft oren naar de aanbevelin­gen. Volgende maand wil hij een plan van aanpak van een werkgroep die eind dit jaar concrete voorstelle­n moet voorleggen. Al kan de effectieve invoering van het systeem er pas komen na de verkiezing­en, als er geld voor wordt vrijgemaak­t.

Zelfverkla­arde specialist­en

Kristine De Schamphela­ere van patiëntenp­latform Endobetter noemt het rapport een belangrijk­e stap. Wel hoopt ze dat de kwaliteits­criteria van deze centra voldoende robuust zullen zijn en dat huisartsen en gynaecolog­en genoeg aandacht schenken aan de symptomen. “Nu wordt bij ernstige menstruati­epijn snel de pil voorgeschr­even om klachten te vermindere­n, vaak zonder endometrio­se te noemen. Dat kanbijsomm­igenhelpen,maarhet is niet bewezen dat het de aandoening stopt. Intussen kan de ziekte voortwoeke­ren en dieper indringen in weefsels, wat de symptomen uiteindeli­jk verergert en de behandelin­g bemoeilijk­t.”

Ook Dana De Decker is tevreden. “Dit is een goede eerste stap. Zelf heb ik het ook meegemaakt hoe zelfverkla­arde endometrio­sespeciali­sten niet de beste operaties uitvoeren. Binnenkort ga ik weer onder het mes, waarna de pijn hopelijk vermindert en ik opnieuw aan m’n kinderwens kan denken. Ik hoop dat nu veel sneller de link wordt gelegd tussen symptomen en de ziekte. De wachttijd voor een eerste consultati­e bij een specialist is nu zes maanden. Terwijl, hoe sneller je de ziekte aanpakt, hoe beter de resultaten.”

“De wachttijd voor een eerste consultati­e bij een specialist is nu zes maanden. Terwijl, hoe sneller je de ziekte aanpakt, hoe beter de resultaten” Dana De Decker Patiënte

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium