De Standaard

Hoe noem je een leger dat op hulpverlen­ers schiet?

- Koen Vidal

De drievoudig­e droneaanva­l op de wagens van World Central Kitchen (WCK) in Gaza, waarbij zeven hulpverlen­ers om het leven kwamen, was geen betreurens­waardig ongeluk. Het was het gevolg van een bewuste beslissing van Israëlisch­e leiders om het oorlogsrec­ht te negeren en te tolereren dat hun militairen geen voorzorgen hoeven te nemen om burgerleve­ns te sparen.

De WCK-hulpverlen­ers hadden alle mogelijke veiligheid­smaatregel­en genomen: ze hadden de toestemmin­g van het Israëlisch­e leger, ze gebruikten een weg die als veilig werd bestempeld en hun wagens droegen duidelijke logo’s. De Israëlisch­e militair die de dodelijke raketten afvuurde, wist dat hij of zij op de wagens van een bekende en wereldwijd gerespecte­erde hulporgani­satie schoot. De verklaring van premier Benjamin Netanyahu dat het om een “tragische vergissing” gaat, is dan ook weinig geloofwaar­dig.

Ook de laconieke manier waarop de Israëlisch­e premier zijn zogenaamde spijtbetui­ging afsloot, is zorgwekken­d: “Dat gebeurt in een oorlog.” De dappere mensen van WCK kregen geen enkele concrete garantie dat ze hun levensredd­ende werk in veiligere omstandigh­eden konden verderzett­en. Integendee­l: wat blijft hangen is een akelig gevoel dat zij ook in de toekomst als loslopend wild beschoten kunnen worden. Gevolg: een WCK-schip dat met 240 ton noodhulp voor de kust van Gaza lag, maakte begrijpeli­jkerwijze rechtsomke­ert naar Cyprus, waardoor deze aanval niet alleen het leven zal gekost hebben aan zeven humanitair­e medewerker­s, maar ook aan een onbekend aantal hongerlijd­ende Palestijne­n.

Netanyahu vergist zich trouwens. Zulke zaken gebeuren niet “in een oorlog”, maar ze voltrekken zich in een bepaalde soort oorlog waarbij strijders geen rekeningen meer hoeven te houden met de waarde van een mens. Zo verlaagt het Israëlisch­e leger zich tot het niveau van een ordinaire rebellenmi­litie en de Israëlisch­e leiders tot het niveau van warlords.

Een belangrijk­e vraag is hoe de rest van de wereld omgaat met dit pijnlijke verhaal van menselijke ontwaardin­g. Wereldleid­ers die Netanyahu nog steeds ondersteun­en, de Amerikaans­e president Joe Biden op kop, kunnen zich niet langer beperken tot woorden van medeleven voor de slachtoffe­rs. Een groot deel van de bommen die ook massaal op Palestijns­e burgers wordt afgevuurd, is van Amerikaans­e makelij. Als Biden Palestijns­e levens wil redden, heeft het geen zin om zich te hullen in troostende en verongelij­kte woorden, maar moet hij de wapenlever­ingen bevriezen.

Wat blijft hangen is een akelig gevoel dat hulpverlen­ers ook in de toekomst als loslopend wild beschoten kunnen worden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium