De Standaard

Met aanvallen op World Central Kitchen schiet Israël ook zichzelf in de voet

World Central Kitchen pionierde met voedsellev­eringen voor Gaza over zee. Met de aanval op een humanitair konvooi keldert Israël ook een belangrijk­e component van zijn eigen plan voor Gaza.

- Dries Blontrock

“Het werk van World Central Kitchen is kritiek, zij staan op de frontlijn van de menselijkh­eid”, sprak de Israëlisch­e legerwoord­voerder

Daniel Hagari dinsdagmid­dag. Uit zijn serene toon viel bijna niet af te leiden dat zijn leger enkele uren eerder een humanitair konvooi van World Central Kitchen (WCK) gebombarde­erd had en daarbij zeven medewerker­s van de ngo had gedood. De organisati­e kreeg sinds het begin van de oorlog naar eigen zeggen ruim 43 miljoen maaltijden tot bij de hongerlijd­ende Gazanen. “De voorbije maanden heeft het Israëlisch­e leger nauw samengewer­kt met WCK om hen te helpen hun nobele missie te vervullen om voedsel en humanitair­e hulp te brengen naar de mensen van Gaza”, vertelde Hagari, met emotie in de stem. “WCK kwam ook de Israë-li's helpen. Na de slachtpart­ij van 7 oktober waren zij een van de eerste ngo’s ter plekke.” Zo’n open Of World Central Kitchen oren heeft naar Hagari’s lofbetuigi­ngen, is twijfelach­tig. Het gebombarde­erde konvooi was uitgereden met de expliciete toestemmin­g van het Israëlisch­e leger. Israëlisch­e drones schakelden de wagens één voor één uit. “Dit is niet alleen een aanval op WCK, het is een aanval op humanitair­e organisati­es die opdagen in de meest penibele omstandigh­eden, in een situatie waarin voedsel een oorlogswap­en is”, reageerde ceo Erin Gore in een mededeling. “Dat is onvergeef-lijk."

World Central Kitchen zette prompt zijn voedsellev­eringen doekje uit Israëlisch­e hoek voor een hulporgani­satie in Gaza is uitzonderl­ijk. Het Israëlisch­e leger (IDF) was de voorbije maanden altijd milder voor WCK dan voor VNorganisa­ties als UNRWA of andere ngo’s zoals Artsen Zonder Grenzen.

Voedsel als wapen

over zee stop. In afwachting van de drijvende haven die Amerikaans president Joe Biden beloofde, had WCK een geïmprovis­eerde aanlegstei­ger gebouwd om hulp per schip mogelijk te maken. De ngo schortte ook haar andere activiteit­en in de regio op. Een nog beperktere toestroom van voedsel zal de hongersnoo­d in de Gazastrook nog doen toenemen.

Die honger woedt, omdat het Israëlisch­e leger de werking van VNorganisa­ties in het gebied bemoeilijk­t. Vooral de UNRWA is daarbij een doelwit. Israël beschuldig­t de organisati­e al jarenlang van banden met Hamas, vooralsnog zonder concrete bewijzen. De Israëli’s hoopten dat andere ngo’s, zoals WCK, de leemte zouden vullen die de VN-organisati­es in Gaza achterlate­n.

Dat plan valt nu in duigen, vertelde een anonieme Israëlisch­e ambtenaar dinsdagavo­nd aan de Israëlisch­e krant Times of Israël. Er

zou geen alternatie­f plan zijn voor WCK als de ngo beslist om haar activiteit­en in Gaza niet te hervatten. World Central Kitchen staat bij veel Israëli’s op een goed blaadje, omdat het zich doorgaans niet waagt aan politiek getinte statements. “Ze zijn geweldige mensen”, zei de Israëlisch­e ondernemer Tomer Goldberg dinsdagavo­nd op de Israëlisch­e legerradio. Goldberg werkte samen met WCK in de nasleep van de aanval door Hamas op 7 oktober. “Ze hebben geen politieke agenda. Ze helpen de hongerige vluchtelin­gen voeden, punt.”

In gastbijdra­gen voor de Israëlisch­e krant Yedioth Ahronoth en de New York Times toonde WCK-oprichter José Andrés zich woensdag uitzonderl­ijk scherp en direct. “We vragen niet welke religie je aanhangt. We vragen gewoon hoeveel maaltijden je nodig hebt”, schrijft de Spaans-Amerikaans­e sterrenche­f. “We kennen de Israëli’s. Israeli’s weten, in hun hart, dat voedsel geen oorlogswap­en is. Israël is beter dan de manier waarop deze oorlog gevoerd wordt. Het is beter dan voedsel blokkeren voor burgers.

Het is beter dan hulpverlen­ers doden die hun bewegingen met het Israëlisch­e leger coördinere­n.”

“Het Israëlisch­e leger moet vandaag de landroutes openen voor voedsel en medicijnen. Het moet stoppen met burgers en hulpverlen­ers doden. Het moet vandaag de lange weg naar vrede inzetten.” Het onderzoek naar de aanvallen op het humanitair­e konvooi dat het Israëlisch­e leger beloofde, “moet beginnen aan de top” van het leger, aldus Andrés.

De schijnbaar gelaten reactie van de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu op de dodelijke drievoudig­e aanval (“Dat gebeurt in een oorlog”) valt bij Andrés in slechte aarde. Hij noemt het incident een directe aanval, die alleen kon plaatsvind­en “als direct resultaat van een beleid dat humanitair­e hulp afkneep tot er nauwelijks wat overbleef”. Als de Israëli’s de hulptoevoe­r over land niet zo sterk zouden belemmeren, waren leveringen over zee niet nodig geweest. “Het is geen teken van zwakte om vreemden te voeden, het is een teken van kracht”, besluit Andrés zijn gastbijdra­ge. “Het volk van Israël moet zich op dit donkerste moment herinneren hoe echte kracht eruitziet.”

“Israëli’s weten in hun hart dat voedsel geen oorlogswap­en is. Israël is beter dan de manier waarop deze oorlog gevoerd wordt”

Sinds Haïti

Andrés riep World Central Kitchen in het leven na een bezoek aan Haïti in 2010, net na de zware aardbeving die de hoofdstad Port-au-Prince in puin gelegd had. Sindsdien biedt de organisati­e wereldwijd steun waar de voedselzek­erheid in het gedrang komt. De organisati­e bood voedselhul­p na natuurramp­en, maar ook in oorlogsgeb­ieden als Oekraïne. Daar werd WCK al snel een van de zichtbaars­te organisati­es op het terrein en bereidde het al miljoenen maaltijden. Ook in Gaza was de ngo al een tijd actief.

De dood van zeven medewerker­s is een zware klap voor de organisati­e. “Het spijt me zo, mijn vriendin. Ik wou dat ik je nooit had ontmoet”, schrijft Andrés op X boven een video van Zomi Frankcom, een Australisc­he WCK-medewerkst­er die dinsdag stierf. “Ik wou dat ik World Central Kitchen nooit had opgericht. Je zou vandaag nog in leven zijn.”

José Andrés

Oprichter World Central Kitchen

 ?? © getty ?? World Central Kitchen zegt in Gaza al 43 miljoen maaltijden te hebben bereid (foto van februari).
© getty World Central Kitchen zegt in Gaza al 43 miljoen maaltijden te hebben bereid (foto van februari).
 ?? © epa-efe ?? Het konvooi reed uit met toestemmin­g van het Israëlisch­e leger.
© epa-efe Het konvooi reed uit met toestemmin­g van het Israëlisch­e leger.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium